Müze, En Uygun Mekâna Taşınıyor

Önce Emniyet Müdürlüğü binasına yapılan  terör saldırısı, ardından da 24 Ocak 2020 depreminde aldığı hasarlarla kullanılamaz hale gelen, Fırat Üniversitesi yerleşkesi içinde olması sebebiyle de ziyaretçilerin pek rağbet etmemesinden dolayı farklı bir alanda yapılması planlanan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ile ilgili kamuoyu ilk kez Ak Parti Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş'in ağzından duymuştu.

TAKİP ET

Harput yolu ikinci kilometrede, Askeri toplanma merkezi yanında bulunan ve halk arasında Askeri İdadi olarak bilinen ve kendisi de bizzat tarihi ve tescilli bina olan Mekteb-i İdad-i Hamidiye-i Mülkiye binasının müze olmasıyla ilgili çalışmalarını geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşan Prof.Dr. Keleş, bunun hayata geçmesi amacıyla hem Milli Savunma Bakanlığı hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmeler yapmıştı.

Diğer milletvekilleri ve Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ile İl Başkanı Şerafettin Yıldırımın da katkıda bulundukları görüşmeler sonucunda bu binanın müze yapılması yönünde önemli bir gelişme yaşandı.

AK Parti Elazığ Milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş, Ejder Açıkkapı, Mahmut Rıdvan Nazırlı, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ve AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ile ilgili ortak bir açıklama yaptılar.

Yapılan açıklamada “2016 yılından beri hizmet veremeyen, Arkeoloji ve Etnografya Müzemiz yeni yerine taşınıyor. Yaptığımız girişimler sonrasında, Harput yolu üzerinde 8. Kolordu Komutanlığı Kışlasının içerisinde yer alan “Mekteb-i İdad-i Hamidiye-i Mülkiye” binasının Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devri gerçekleşti. Yapılacak olan fiziki düzenleme işlemleri sonrasında, kısa süre içerisinde Arkeoloji ve Etnografya Müzemiz halkımıza hizmet vermeye başlayacaktır. Bu süreçte desteklerinden dolayı Milli Savunma Bakanı Sn. Yaşar Güler'e, Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mehmet Nuri Ersoy'a, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sn. Gökhan Yazgı'ya ve yakın ilgi ve desteklerinden dolayı Milli Savunma Bakan Yardımcısı değerli hemşehrimiz Sn. Şuay Alpay'a teşekkürlerimizi iletiyoruz. Aziz şehrimize hayırlı ve uğurlu olsun” denildi.

Başkan Şahin Şerifoğullarının müzeler şehri ifadesini kullandığı ve harekete geçtiği günden beri üç müze hayata geçti, iki müze de yakında hizmete başlayacağına göre Elazığ'ın müze ihtiyacı büyük oranda karşılanmış oldu.

Yıllardan beri hizmete kapalı olan Etnografya müzesinin Harput yolu üzerinde ve yine tarihi değeri olan, meşhur Yemen Türküsünün yakıldığı mekan olması yönüyle de öne çıkan, redif kışlalılarının buradan Yemen'e uğurlandığı bir binada hizmete açılması çok isabetli bir karar ve gelişme oldu.

Bu binanın müze olarak hayata döndürülmesinde emeği geçen başta Prof.Dr. Erol Keleş olmak üzere tüm siyasilerimize ve bakanlarımıza teşekkür ediyoruz.

Bakmadan Geçme