Muhalif Seçmen 'Yavaş' Diyor

2023 genel seçimlerinden hemen sonra, muhalefetin gelecek seçimlerdeki adayı kim olacak sorusunun cevabı aranmaya başlandı.

TAKİP ET

ASAL Araştırma ve Danışmanlık Şirketi konuyu anket araştırmasına taşıdı.

Anket 10-17 Temmuz 2024 tarihleri arasında İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Aydın, Manisa, Bursa, Kocaeli, Ankara, Konya, Antalya, Adana, Hatay, Kırıkkale, Kayseri, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Trabzon, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin dahil 26 ilde 2 bin kişiyle yapıldı.

Anket çalışmasında vatandaşlara, "Bu Pazar Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yapılsa Sizce Muhalefetin Adayı Kim Olmalıdır?" açık uçlu sorusunu yöneltti.

Araştırmaya katılanların yüzde 29,6'sı fikrim yok/cevap yok yanıtını verirken, yüzde 23,5'i Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş aday olmalıdır dedi. Mansur Yavaş'ın ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 20,8 destek görürken, Ekrem İmamoğlu'nu yüzde 10,1 oranla CHP Genel Başkanı Özgür Özel izledi.

ANKET SONUÇLARINDA ŞU İSİMLER ÖNE ÇIKTI:

Mansur Yavaş:%23,5

Ekrem İmamoğlu:%20,8

Özgür Özel:%10,1

Fatih Erbakan:%2,4

Ümit Özdağ:%2,2

Selahattin Demirtaş:%2,0

Kemal Kılıçdaroğlu:%2,0

Yavuz Ağıralioğlu:%1,6

Muharrem İnce:%1,0

Meral Akşener:%1,0

Erkan Baş:%0,6

Müsavat Dervişoğlu:%0,5

Ali Babacan:%0,3

Ahmet Davutoğlu:%0,1

Diğer:%2,3

Fikrim yok/Cevap yok:%29,6

Bu tablo da gösteriyor ki İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı hayali bir başka bahara kalacak. Genel Başkan Özgür Özel, geçtiğimiz günlerde “bizim iki cumhurbaşkanı adayımız var. Biri Yavaş biri İmamoğlu” dedikten sonra bu iki isim arasında yarış hızlandı.

Hatta İmamoğlu'na yakın CHP'li Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin ve Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, sosyal medyadan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun fotoğrafını cumhurbaşkanlığı forsu ile paylaştılar.

Her ne kadar CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut söz konusu paylaşımlara ilişkin “Bazı ergen hareketler. Uzmanı değilim ama görevli olduğum alan iletişim olunca, bu konularda bazen fena şaşırıyorum. ‘Ne gerek var' diye insan tepkisini koyuyor. Sabah uyanıp tekrar o tweet'e baktıklarında ne kadar gereksiz ya da ne kadar yanlış bir şey yaptıklarını farketmişlerdir. Artık nereden doluyorlarsa.” ifadesini kullansa da yarış çoktan başlamış bile.

Bizlerin de öngörüsü o ki muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı Yavaş olacak. İmamoğlu ise bir dönem daha belediye başkanlığı yaptıktan sonra farklı bir göreve getirilecek. Bunlar arasında parti genel başkanlığı da var.

Bakmadan Geçme