Muhalefette Değişim Olur mu?

Türkiye, 14 Mayıs'ta hem Cumhurbaşkanını hem de vekilini belirlemek için sandığa gitti.

TAKİP ET

İkinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçiminde ipi göğüsleyen Recep Tayyip Erdoğan'ın Genel Başkanı olduğu AK Parti, bu seçimde de Meclis'e en çok vekil gönderen parti oldu.

Deva, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti'yi kendi listelerinden sokan CHP, son genel seçimlere göre vekil kaybetti. CHP, 2018'de yüzde 22,65 oy oranıyla 146 vekil çıkarırken, bu yıl yüzde 25,39 oy oranı ile 168 milletvekili çıkardı. Bu 168 vekil arasında; 15 Devalı, 10 Saadetli, 10 Gelecek Partili, 3 Demokrat Partili 1 de İyi Partili olmak üzere 39 milletvekili de Meclis'e girdi.

Diğer partilerin vekilleri çıkartıldığında CHP 129 vekil ile Meclis'te kendisini temsil edecek.

Bu arada Milletvekili kesin sonuçları Resmi Gazete'ye gönderildi Buna göre Partilerin çıkardığı milletvekili sayısı şöyle oldu:

AK Parti 268, Yeniden Refah Partisi 5, MHP 50, Yeşil Sol Parti 61, TİP 4, CHP 169, İyi Parti 43.

Bu milletvekili tablosuyla Ak Parti, MHP, CHP, İyi Parti ve Yeşil Sol'un dışında yeni bir grup olur mu, CHP listelerinden meclise giren diğer partilere mensup milletvekilleri birleşerek ayrı bir ya da iki grup kurar mı önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Tablo ne olursa olsun, muhalefetin hem kendi siyasi dirençleri hem de muhalefet direnci gösterecek çok da takati yok. CHP ve İyi Parti'de kurultay süreciyle birlikte parti içi muhalefet başlayacak ve yeni lider adayları ortaya çıkacak. Ve bu adaylar, mevcut liderlere ve aldıkları son seçim yenilgisi üzerinden eleştiri getirip rakip olacaklar.

Ancak tüm bu gayretlerin muhalefet partilerinde yeni bir genel başkan getirecek seviyede sert ve köklü bir değişim olmayacak. Anlayacağınız Kılıçdaroğlu ve Akşener, yüzde 48'i bir başarı olarak görüp yollarına devam edecekler.

Bakmadan Geçme