MS Kronik, Ancak Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır
Başak MERAL GÜNDÜZ/MS'in kronik ama tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Emrah Özden, hastalığın 20-40 yaş aralığında daha sık ve kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görüldüğüne dikkat çekti.
Multipl skleroz yada sık kullanılan ismi ile MS, beyin ve omuriliği tutan demiyelinizan hastalıktır. Sinir hücresinin kılıfı olan ve hızlı iletimi sağlayan miyelindeki hasar sonucunda sinir iletimi aksamakta ve nörolojik yakınmalar ortaya çıkmaktadır. Halen hastalık nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazı genetik yatkınlığı olan kişilerde çevresel risk faktörlerin tetiklediği düşünülmektedir. Birçok çalışmanın sonucu D vitamin eksikliğinin MS'i tetikleyebileceği yönündedir. Çeşitli viral enfeksiyonlar ve sigara MS için bir risk oluşturmaktadır. Tüm bu tetikleyici nedenler sonucunda normal çalıştığında vücudu yabancı maddelere karşı koruyan bağışıklık sistemi, bu hastalıkta kendi miyelin dokusuna karşı saldırmaya başlamaktadır. Dünyada 2.3 milyondan fazla kişinin MS hastası olduğu bilinmektedir. En sık genç erişkinlerde 20-40 yaş arasında, kadınlarda daha sık görülmektedir.
MS'e BAĞLI ŞİKAYETLER BİRÇOK ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKABİLİR
Emrah Özden,”MS'e bağlı şikayetler birçok şekilde ortaya çıkabilir. Beyin ve omurilikte etkilenen bölgeye göre belirti gösterir. Öte yandan duysal belirtiler daha sık görülür. Yüz, kol, bacak, gövdede uyuşma, yanma, karıncalanma, ısıyı ve dokunmayı farklı algılama şeklinde görülebilir. Başı öne eğince vücuda yayılan elektriklenme omurilik tutulumunda olabilir. Motor belirtiler kol ve bacakta güç kaybı, sertlik (spastisite), yürüme güçlüğü şeklindedir. Görme kaybı, günler içinde gelişebilir, bazen göz hareketi ile ağrılıdır. MS, yakşalık hastaların %50'sinde bu şekilde başlayabilir. Denge merkezi ve beyinsapı ile ilgili olarak başdönmesi, çift görme, dengesizlik, konuşmada zorlanma olabilir. İdrara yetiştirememe, yapmada zorlanma, cinsel işlev bozukluğu görülebilir. Bu şikayetlerden herhangi birinin 24 saatten uzun sürdüğü durumlarda MS atağı olabileceğinden mutlaka hekime başvurmak gerekir.
MS hastalığının dünya genelinde bir tedavisi olmamakla birlikte atak sıklığını azaltan farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Belirtileri azaltmaya yönelik tedaviler, atak tedavisi ve önleyici güçlü tedaviler uygulanabilir. MS hastası olan hastalarımızın da sıklıkla kendilerini aşırı yoracak, günlük aktivitelerin içinde olmayarak sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmalarını, egzersiz yapmalarını ve mutlaka D vitamini kullanmalarını öneririm” ifadelerine yer verdi.
Son olarak MS hastalığının bulaşıcı hastalık olmadığına dikkat çeken Özden şunları kaydetti:
MS hastalarının sıcak ortamlarda özellikle sauna, hamam gibi ortamlarda bulunmalarını önermiyoruz mevcut şikayetlerini artırmaları sebebi ile. MS hastaları açısından kronik bir hastalık ama bulaşıcı bir hastalık değildir. Kronik seyirlidir, erken tanıda erken tedavi seçenekleri ile hastaların yaşam kaliteleri olumlu bir şekilde devam edebilmektedir. Şikayetleri olan hastalarımızın şikayetlerini fark ettiği anda bir nöroloji uzmanına başvurmalarını öneriyoruz. Erken tanı ve tedavi hastalar için çok önemlidir”dedi.