Mimar Sinan hassasiyeti
İlimizde bir yıl gibi kısa bir sürede yapılarak hak sahiplerine teslim edilen ve birçoğunun taşınarak yaşamlarına devam ettikleri TOKİ konutlarında bazı sorunların yaşanması gayet normal.
Normal çünkü TOKİ; vatandaşın mağduriyetinin bir an önce sona erdirmek için konutların inşası için az bir süre verdi.
Kaba inşaatını neyse de ince inşaat denilen, sıva, badana ve diğer işlemlerin yapılma dönemi ne yazık ki soğuk kış mevsimine geldi.
Birçok firma yapılan işlemlerde sorun yaşanmasın diye evlerin camlarına naylon çekip içerisinde büyük masraflar ederek tüp yaktılar.
Buna rağmen vaktinde tamamlanıp hak sahiplerine teslim edilmesi planlanan çalışmalarda zaman zaman aksaklıkların olması normaldir.
Aylar önce bu konuyu yine “Hakimiyet'e göre” köşesinde dile getirmiş çekmiş ve erken teslimin getireceği sorunlara dikkat çekmiştik.
Ancak devletin teslim etme sözü, vatandaşın da bir an önce evine yerleşme arzusu ile birleşilince ufak tefek sorunlar yaşanması kaçınılmaz oldu ve olması da gayet doğaldır.
Medyada yayınlanan ve bir hafif sıva ve boya çatlaklarını TOKİ'nin büyük ayıbı yanında konutların güvensiz olduğu sonucuna varacak zorlama yorumlara Elazığ valiliği ve TOKİ yetkilileri gereken cevabı verdi.
Yapımı tamamlanan konutların birinin bodrum katındaki sığınaklarda çatlakların meydana geldiği bilgisi üzerine yetkililer yerinde açıklamalarda bulundu. Ayrıca yetkililer sığınak olarak kullanılan bir binanın bodrum katında çekiç ve beton delici ile kırım yaparak çatlakların yüzeysel olarak oluştuğunu göstermiş.
İnşaatı ve olayı bilenler zaten bu görüntülere gülüp geçtiler. Ancak TOKİ ve Valilik, bir çocuğun Mimar Sinan'a minarenin eğriliğini söylemesi hassasiyetiyle olaya yaklaştı ve açıklama ile görüntüyü çeken vatandaşlara gerçekleri izah etmeye çalıştı.
Olayı bilirsiniz. Mimar Sinan, Süleymaniye Cami karşısında oynayan çocukların yanından geçerken bir çocuğun arkadaşına: “Şu minare eğri yapılmış..” dediğini duymuş. Mimar Sinan hemen çocuğun yanına giderek; “Göster bakalım hangi minare eğri olmuş” deyince, çocuk eliyle işaret ederek “Şu minare eğri yapılmış, sağ taraftaki minare eğri” der.
Bunun üzerine Mimar Sinan işçilere bize bir halat getirin der. İşçiler halatı getirir ve Mimar Sinan bir ucunu minareye bağlamalarını ister. Mimar Sinan küçük çocuğu yanına çağırır ve işçiler şimdi halatı çekerek minareyi düzeltecekler.
”Minare düzelince sen tamam diyerek bizleri uyar” demiş. İşçiler bakıyor minarede eğrilik falan yok ama bu olanlara da anlam veremeyince, Mimar Sinan'a, mimar başımız, sen bizlerden daha iyi biliyorsun ki, minarede eğrilik falan yok biz bunun neresini düzelteceğiz.
Mimar Sinan siz dediğimi yapın der. İşçiler halatı çekmeye başlar, Mimar Sinan çocuğa düzeldi mi der? Çocuk biraz daha der. İşçiler bir daha çeker halatı, Mimar Sinan yine sorar çocuğa düzeldi mi? Çocuk biraz daha der, İşçiler yine çeker halatı çocuk tamam tamam “Tamaaam düzeldiii..” der.
İşte Elazığ Valiliği ve TOKİ, mimar Sinan hassasiyeti ve duyarlılığı ile konutların sağlamlığını bile bile, “Binada çatlağın olduğu bölgedeyiz. Sığınak Yönetmeliği'nden dolayı yaptığımız 55 santimetrelik sığınak yapılmıştır. 55 artı 20 santimetrelik duvar betonarme perdemiz bulunmaktadır. Duvarımız taşıyıcı bir eleman değildir. Çatlağın ana nedeni bodrum kattaki hava şartlarından dolayı ve menden kaynaklı yüzeysel çatlaklardır. Kırdığımızda görüldüğü üzere çatlaklar yüzeysel olup duvarda herhangi duvarda herhangi bir çatlak bulunmamaktadır” diyerek çocukları ikna etmeye, dedikoduları yok etmeye çalışmışlar. Başarırlar mı bilinmez ama TOKİ konutlarının şehrin en sağlam yapıları olduğuna bizler kefiliz.