MİLLİ ŞAHLANIŞ YILI
2019 YILI, EKONOMİK ALIM GÜCÜNDE YAŞANAN SIKINTILARA RAĞMEN MİLLİ SAVUNMA SANAYİİ, MİLLİ YAZILIM, BARIŞ PINARI VE YERLİ OTOMOBİL HAMLELERİYLE MİLLİ BİR ŞAHLANIŞA SAHNE OLDU
2019 yılı, çalışanın, çiftçinin ve üreticinin yaşadığı ekonomik sıkıntılarla birlikte başta ülke güvenliği, terörle mücadele, sınır ötesi operasyonlar ve yerli otomobil hamleleri ile başarılı ve şahlanış yılı olarak tamamlandı.
İlimizde de 31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimlerin ardından Elazığ Belediye Başkanı seçilen Şahin Şerifoğulları, halka vaat ettiği 100 projeyi hayata geçirmeye başladı ve başta Kapalı Çarşı restorasyonu olmak üzere birçok proje kısa sürede tamamlanarak halkımızın hizmetine sunuldu.
İlimiz Ak Partili Milletvekilleri ile Belediye Başkanlarının uyumlu ve koordineli çalışmalarıyla şehrin birçok sorunu başta Cumhurbaşkanı olmak üzere birçok bakan ve genel müdürlüklere ileterek çözülmesinde önemli mesafeler alındı önemli bir bölümü de çözüme kavuştu.
MİLLETVEKİLLERİ'NİN KARNESİ
2019 yılında ilimiz milletvekilleri de birçok projenin hayata geçirilmesi için gayret gösterdiler. Birçok bakan ve üst düzey bürokrat ilimizi ziyaret etti, açılışlara katıldı.
Ak Parti Elazığ Milletvekili, Yerel yönetimler Başkan yardımcısı ve MKYK üyesi Metin Bulut, sosyal medya hesaplarından 2019 yılında gerçekleştirdikleri bu ziyaretleri ve bunlardan kaynaklı Elazığ kazanımlarını paylaştı.
Ak Partiye mensup diğer milletvekilleri Zülfü Tolga Ağar, Sermin Balık ve Zülfü Demirbağ da şehrimiz ile ilgili yaptıkları hizmetleri katıldıkları toplantılarda ve televizyon yayınlarında anlatmaya devam ediyorlar.
GÜRSEL EROL'UN MUHALEFETTEKİ HİZMETİ
Muhalefet partisine mensup milletvekili olmasına rağmen şehrin sorunlarına sahip çıkan ve çözümü noktasında adımlar atmaktan geri durmayan CHP milletvekili Gürsel Erol'un da 2019 karnesi oldukça parlak.
Bir derneğin Baskil'de yapacağı Fethi Sekin Külliyesi için ülke çapında para toplayıp, sembolik bir inşaat başlatmasının ardından sırra kalem basmasıyla başlayan külliye inşaatı yapımı konusunda devreye giren Gürsel Erol, 'İnşaatı İzmir Büyükşehir Belediyesi devam ettirecek' açıklamasının ardından MHP İl Başkanı Semih Işıkver haklı bir tepki göstermiş ve külliyenin Elazığlılar tarafından yapılması gerektiğini ve bu konuda kendi üzerlerine ne düşüyorsa bunu karşılamaya hazır oldukları yönündeki açıklamaları şehirde geniş yankı bulmuştu.
Gürsel Erol'un külliye inşaatı açıklamasıyla başlayan Elazığ kurumları arasındaki dayanışma Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şeirfoğulları tarafından ete kemiğe büründürülerek külliyenin Elazığ Belediyesi tarafından yapılması kararıyla sonuçlanmıştı.
CHP milletvekili Gürsel Erol, İl özel idaresi tarafından personel alımlarında usulsüzlük, eşitsizlik ve torpil olduğu yönündeki açıklamaları da şehirde çok ses getirmiş, bu açıklamalardan sonra önce personel alımları iptal edilmiş, sonrasında ise sadece operatör alımları yapılarak sınavlar da kameralar ve siyasiler tarafından izlenmek suretiyle gerçekleştirilmişti. Yine bu süreç, il özel idaresi genel sekreteri ile iki şube müdürünün görevden alınmasını getirmişti.
CHP Milletvekili Gürsel Erol muhalefette dahi şehre hizmet etmeyi başarmış ender bir milletvekili olarak 2019'u geride bırakmış oldu.
VALİ KALDIRIM'LA GELEN HİZMET ATAĞI
2019 yılı, ilimizde turizm ve tanıtım yılı olarak geçti. Her ne kadar ilgili kurumlar gerekli atılım ve hizmetleri gerçekleştiremedilerse de Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, şahsi gayret ve özellikle Fırat Kalkınma Ajansı'nın destekleri ile Elazığ'ımızı sadece bölgesinde değil Türkiye'de ve dünyada önemli bir cazibe merkezi yapma, markalaştırma ve tüm dünyanın bakışlarının üzerinde olacağı yeni destinasyonlar oluşturma adına birçok çalışmaya imza attı.
YATIRIMLARDA DA BAŞARILIYIZ
Vali Çetin Oktay Kaldırım'ın şehrimizi tanıtım ve iş adamlarımıza yatırım çağrısı ciddi anlamda karşılık buldu ve bu yıl içerisinde Elazığ Organize Sanayi Bölgesinde yerli ve yabancı yatırımcılarımız birçok fabrikanın temelini attılar.
Şehrin, tüm paydaş ve dinamikleriyle birlik ve beraberlik içinde hareket ederek hizmetlerini büyük bir aşkla yapan Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, eğitimden sağlığa, turizmden tarıma, su ürünlerinden tekstile, yazılımdan yeni nesil sektörlere, yöresel ürünlerden kültür ve sanata bütün potansiyel alanlarda çalışmalarını aralıksız sürdürdü.
Daha yaşanabilir akıllı ve yeşil bir şehir oluşturma, şehri bir tarih, kültür, sanat ve müzeler şehri haline dönüştürme; spor, sağlık ve eğitimde kaliteyi artırma ve markalaşma, uluslararası bir destinasyon ve cazibe merkezi haline gelme ve şehrimizin yaşam standartları yüksek, huzurlu ve güvenli kent olma yönünü pekiştirme yönündeki çalışmalarıyla da göz dolduran Vali Kaldırım'ın 2020 projeleri de heyecan verici ve şehrimizi bölgesinde öne çıkarıcı nitelikte.
BELEDİYE OLDUKÇA BAŞARILI
Elazığ belediyesi de 2019 yılında birçok projeye imza attı. Nisan ayında göreve başlamasına rağmen gerçekleştiği tasarruf tedbirleri ile hem kısa sürede belediyenin mali yapısını düzelten hem de hizmet atağına kalkan Başkan Şeirfoğulları başarılı bir yıla imza attı.
Elazığ Belediyesi'nin 2019 yılında şehrimizle ilgili hayata geçirdiği ya da devam eden projelerden bazıları şunlar:
Yılların ihmaline uğrayan Elazığ Fuar ve Kongre Merkezi yapım ihalesi gerçekleştirildi.
Kapalı Çarşı'da başlatılan restorasyon çalışması tamamlandı.
Mobilya Kent, Gıda Toptancıları Sitesi ve İnşaat Malzemecileri Sitesi projelerine start verildi.
Balakgazi Parkı ve Harput Cam Seyir Terası projemizin yapım ihalesini gerçekleştirdi.
Çayda Çıra Mahallesi'nde yapılacak olan Kent-Köy Projesi ihalesi yapıldı.
Cip Köyü Jeotermal Kaynak Suyu Sahasında yapılacak seracılık ve sağlık turizmi ile ilgili yatırım çalışmaları devam ediyor.
Eski SGK binası Elazığ belediyesine kazandırılarak yer altı otoparkı ve meydan olarak düzenlenme proje çalışmalarına başlandı.
Mehmet Akif Ersoy Lisesinin yeri Elazığ Belediyesine kazandırıldı. Bu alan, kent meydanı ve yeraltı otoparkı olarak düzenlenecek.
Gastronomi Müzesi, Kürsübaşı Müzesi, Harput limler Müzesi, Kent Müzesi ve Basın Müzesi çalışmalarında sona gelindi.
MİLLİ SAVUNMADA DESTAN YAZILDI
2019 yılında ülke olarak en başarılı olduğumuz alanlardan biri de milli savunma sanayi ve yazılım teknolojileri oldu. işte bu başarılar ve sonuçları:
YERLİ İHA'LAR İLK KEZ UÇTU
- Hava platformları alanında yüksek irtifa uzun havada kalış sınıfında Türkiye'yi dünyadaki 4 ülkeden biri arasına sokan Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ilk uçuşunu yaptı.
- 40 bin fit yüksekliğe kadar uzun süreli operasyonlar gerçekleştirebilecek Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı İHA Aksungur, ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
- Milli uydular üzerinden kontrol edilebilen ve görev menzili binlerce kilometreye ulaşan ilk Anka-S'ler teslim edildi.
- Sürü İHA Projesi başlatıldı.
- İHA'ların GPS olmayan ortamda da görev yapacağı KERKES-Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi Projesi hayata geçirildi.
- Yeni teslimatlarla Atak helikopteri sayısı 55'e, İHA sayısı 120'ye ulaştı.
HELİKOPTER PROJELERİNE DEVAM
- Atak helikopterinin lazer ikaz alıcı ve diğer elektronik harp sistemleriyle donatılmış Faz-2 versiyonu ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.
- Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi başlatıldı. Gökbey helikopterinin ilk sertifikasyon uçuşu yapıldı.
- Genel Maksat Helikopteri Programı kapsamında, toplamda 109 adet üretilecek T-70 helikopterinin ilki hangardan çıkarıldı.
- A400M Projesi kapsamında 8 ve 9'uncu uçakların teslimatı tamamlandı.
DENİZLERİMİZ DAHA GÜVENDE
Türk savunma sanayisi, deniz platformları alanında aldığı sorumluluklar kapsamında 2019'a önemli başarılar sığdırdı.
- MİLGEM'in 4'üncü gemisi TCG Kınalıada hizmete girdi ve 5'inci geminin inşasına başlandı.
- Türkiye'nin en büyük savaş gemisi olacak Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu denize indirildi.
- Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk denizle buluştu.
- Yeni Tip Denizaltı Projesi'nin ilk denizaltısı Pirireis havuza çekildi, 5'inci denizaltı Seydialireis'in ilk kaynağı yapıldı.
- Güvenlik güçlerine 8 süratli devriye botu teslim edildi.
- Preveze Sınıfı Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyonu Sözleşmesi SSB ile STM, ASELSAN, HAVELSAN, ASFAT İş Ortaklığı arasında imzalandı.
KARA KUVVETLERİNE YENİ ARAÇLAR
- Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi kapsamında ilk araçlar teslim edildi.
- Fırat M60T Modernizasyonu kapsamında 169 tankın modernizasyonu tamamlandı.
- Hafif sınıf insansız kara araçlarında prototipler geliştirildi.
- Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (ÖMTTZA) Projesi'nin sözleşmesi SSB ile FNSS arasında imzalandı.
- Yeni zırhlı kara aracı Vuran, envantere girdi.
HAVA SAVUNMADA ÖNEMLİ ADIMLAR
- Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi Hisar-A'nın nihai testleri tamamlandı, sistem seri üretim aşamasına hazır hale geldi.
- Korkut Hava Savunma Sistemi envantere girdi, 13 sistem teslim edildi. Sistemin deniz platformlarında kullanımı için Gökdeniz hazır hale getirildi.
- Türkiye'nin uzun menzil hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak amacıyla tedarik edilen ilk S-400 sistemi ülkeye geldi.
İLK HAVA-HAVA FÜZESİ, LAZER SİLAHI VE ELEKTROMANYETİK TOP
- Türkiye'nin ilk milli deniz füzesi Atmaca, milli gemi TCG Kınalıada'dan atıldı.
- İlk yerli ve milli hava-hava füzesinin üretilmesi amacıyla yürütülen Göktuğ Projesi kapsamında
-TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Bozdoğan görüş içi ve Gökdoğan görüş ötesi füzelerinin güdümlü atış testleri başarıyla gerçekleştirildi.
- Ardışık delici harp başlıklı SOM-B2 füzesinin geliştirme, yer ve uçuş testleri tamamlandı.
- TÜBİTAK BİLGEM'in tasarlayıp geliştirdiği milli lazer silahı Armol kabul testlerini başarıyla geçerek Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi.
- Bombaları akıllı hale getiren güdüm kitleri HGK/KGK/LGK, yerli mühimmatlar MAM-C/MAM-L, UMTAS/LUMTAS teslimatlarına devam edildi.
- Hürkuş-C uçağından TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği çok hafif ve düşük maliyetli Togan mühimmatı ilk kez atıldı.
- ASELSAN Elektromanyetik Top Sistemi Tufan ile yapılan atışta namlu çıkış enerjisi rekoru kırıldı.
- '20 mm Top Geliştirilmesi Projesi' SSB ile TR Mekatronik Sistemler arasında imzalandı.
YENİ ELEKTRONİK SİSTEMLER
- MİLGEM Savaş Sistemi Tedariki Projesi kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı ARMERKOM ile HAVELSAN'ın geliştirdiği Yeni Nesil Milli Savaş Yönetim Sistemi (Advent Savaş Yönetim Sistemi) ilk kez Kınalıda'ya entegre edildi.
- Radar Elektronik Destek (ED)/ Elektronik Taarruz (ET) Sistemleri Projesi kapsamında ilk ED sistemi envantere girdi.
- Türkiye'yi bu kabiliyetlere sahip sınırlı sayıda ülke arasına sokan Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD) Sistemi'nin ilki teslim edildi.
- Muhabere Karıştırma ve Aldatma Simülatörü (MUKAS) Sistemi kullanıma sunuldu.
- Çeşitli tiplerde karıştırıcı, köreltici, İHA önleyici sistem ile telsiz teslimatları yapıldı.
İLK T70 HELİKOPTER MOTORU
- T70 Genel Maksat Helikopteri için üretilen ilk T700-TEI-701D motoru teslim edildi.
Türkiye'nin ilk Parçacık Radyasyonu Test Altyapısı ODTÜ-Saçılmalı Demet Hattı'nın kurulumu tamamlandı.
- ULAK Haberleşme AŞ tarafından ürünleştirilen Milat Yazılım Tanımlı Ağ Yönetim ve Analiz Sistemi'nin (MAYA) ilk satışı Türksat'a yapıldı. Ayrıca milli baz istasyonu ULAK, ilk kez GSM operatörleri tarafından kullanılmaya başlandı.
- SSB'nin kuruluşu SSTEK'in de iştiraki olan TRBOR AŞ'nin faaliyet göstereceği Bor Karbür tesisinin temeli atıldı.
İlimizde de 31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimlerin ardından Elazığ Belediye Başkanı seçilen Şahin Şerifoğulları, halka vaat ettiği 100 projeyi hayata geçirmeye başladı ve başta Kapalı Çarşı restorasyonu olmak üzere birçok proje kısa sürede tamamlanarak halkımızın hizmetine sunuldu.
İlimiz Ak Partili Milletvekilleri ile Belediye Başkanlarının uyumlu ve koordineli çalışmalarıyla şehrin birçok sorunu başta Cumhurbaşkanı olmak üzere birçok bakan ve genel müdürlüklere ileterek çözülmesinde önemli mesafeler alındı önemli bir bölümü de çözüme kavuştu.
MİLLETVEKİLLERİ'NİN KARNESİ
2019 yılında ilimiz milletvekilleri de birçok projenin hayata geçirilmesi için gayret gösterdiler. Birçok bakan ve üst düzey bürokrat ilimizi ziyaret etti, açılışlara katıldı.
Ak Parti Elazığ Milletvekili, Yerel yönetimler Başkan yardımcısı ve MKYK üyesi Metin Bulut, sosyal medya hesaplarından 2019 yılında gerçekleştirdikleri bu ziyaretleri ve bunlardan kaynaklı Elazığ kazanımlarını paylaştı.
Ak Partiye mensup diğer milletvekilleri Zülfü Tolga Ağar, Sermin Balık ve Zülfü Demirbağ da şehrimiz ile ilgili yaptıkları hizmetleri katıldıkları toplantılarda ve televizyon yayınlarında anlatmaya devam ediyorlar.
GÜRSEL EROL'UN MUHALEFETTEKİ HİZMETİ
Muhalefet partisine mensup milletvekili olmasına rağmen şehrin sorunlarına sahip çıkan ve çözümü noktasında adımlar atmaktan geri durmayan CHP milletvekili Gürsel Erol'un da 2019 karnesi oldukça parlak.
Bir derneğin Baskil'de yapacağı Fethi Sekin Külliyesi için ülke çapında para toplayıp, sembolik bir inşaat başlatmasının ardından sırra kalem basmasıyla başlayan külliye inşaatı yapımı konusunda devreye giren Gürsel Erol, 'İnşaatı İzmir Büyükşehir Belediyesi devam ettirecek' açıklamasının ardından MHP İl Başkanı Semih Işıkver haklı bir tepki göstermiş ve külliyenin Elazığlılar tarafından yapılması gerektiğini ve bu konuda kendi üzerlerine ne düşüyorsa bunu karşılamaya hazır oldukları yönündeki açıklamaları şehirde geniş yankı bulmuştu.
Gürsel Erol'un külliye inşaatı açıklamasıyla başlayan Elazığ kurumları arasındaki dayanışma Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şeirfoğulları tarafından ete kemiğe büründürülerek külliyenin Elazığ Belediyesi tarafından yapılması kararıyla sonuçlanmıştı.
CHP milletvekili Gürsel Erol, İl özel idaresi tarafından personel alımlarında usulsüzlük, eşitsizlik ve torpil olduğu yönündeki açıklamaları da şehirde çok ses getirmiş, bu açıklamalardan sonra önce personel alımları iptal edilmiş, sonrasında ise sadece operatör alımları yapılarak sınavlar da kameralar ve siyasiler tarafından izlenmek suretiyle gerçekleştirilmişti. Yine bu süreç, il özel idaresi genel sekreteri ile iki şube müdürünün görevden alınmasını getirmişti.
CHP Milletvekili Gürsel Erol muhalefette dahi şehre hizmet etmeyi başarmış ender bir milletvekili olarak 2019'u geride bırakmış oldu.
VALİ KALDIRIM'LA GELEN HİZMET ATAĞI
2019 yılı, ilimizde turizm ve tanıtım yılı olarak geçti. Her ne kadar ilgili kurumlar gerekli atılım ve hizmetleri gerçekleştiremedilerse de Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, şahsi gayret ve özellikle Fırat Kalkınma Ajansı'nın destekleri ile Elazığ'ımızı sadece bölgesinde değil Türkiye'de ve dünyada önemli bir cazibe merkezi yapma, markalaştırma ve tüm dünyanın bakışlarının üzerinde olacağı yeni destinasyonlar oluşturma adına birçok çalışmaya imza attı.
YATIRIMLARDA DA BAŞARILIYIZ
Vali Çetin Oktay Kaldırım'ın şehrimizi tanıtım ve iş adamlarımıza yatırım çağrısı ciddi anlamda karşılık buldu ve bu yıl içerisinde Elazığ Organize Sanayi Bölgesinde yerli ve yabancı yatırımcılarımız birçok fabrikanın temelini attılar.
Şehrin, tüm paydaş ve dinamikleriyle birlik ve beraberlik içinde hareket ederek hizmetlerini büyük bir aşkla yapan Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, eğitimden sağlığa, turizmden tarıma, su ürünlerinden tekstile, yazılımdan yeni nesil sektörlere, yöresel ürünlerden kültür ve sanata bütün potansiyel alanlarda çalışmalarını aralıksız sürdürdü.
Daha yaşanabilir akıllı ve yeşil bir şehir oluşturma, şehri bir tarih, kültür, sanat ve müzeler şehri haline dönüştürme; spor, sağlık ve eğitimde kaliteyi artırma ve markalaşma, uluslararası bir destinasyon ve cazibe merkezi haline gelme ve şehrimizin yaşam standartları yüksek, huzurlu ve güvenli kent olma yönünü pekiştirme yönündeki çalışmalarıyla da göz dolduran Vali Kaldırım'ın 2020 projeleri de heyecan verici ve şehrimizi bölgesinde öne çıkarıcı nitelikte.
BELEDİYE OLDUKÇA BAŞARILI
Elazığ belediyesi de 2019 yılında birçok projeye imza attı. Nisan ayında göreve başlamasına rağmen gerçekleştiği tasarruf tedbirleri ile hem kısa sürede belediyenin mali yapısını düzelten hem de hizmet atağına kalkan Başkan Şeirfoğulları başarılı bir yıla imza attı.
Elazığ Belediyesi'nin 2019 yılında şehrimizle ilgili hayata geçirdiği ya da devam eden projelerden bazıları şunlar:
Yılların ihmaline uğrayan Elazığ Fuar ve Kongre Merkezi yapım ihalesi gerçekleştirildi.
Kapalı Çarşı'da başlatılan restorasyon çalışması tamamlandı.
Mobilya Kent, Gıda Toptancıları Sitesi ve İnşaat Malzemecileri Sitesi projelerine start verildi.
Balakgazi Parkı ve Harput Cam Seyir Terası projemizin yapım ihalesini gerçekleştirdi.
Çayda Çıra Mahallesi'nde yapılacak olan Kent-Köy Projesi ihalesi yapıldı.
Cip Köyü Jeotermal Kaynak Suyu Sahasında yapılacak seracılık ve sağlık turizmi ile ilgili yatırım çalışmaları devam ediyor.
Eski SGK binası Elazığ belediyesine kazandırılarak yer altı otoparkı ve meydan olarak düzenlenme proje çalışmalarına başlandı.
Mehmet Akif Ersoy Lisesinin yeri Elazığ Belediyesine kazandırıldı. Bu alan, kent meydanı ve yeraltı otoparkı olarak düzenlenecek.
Gastronomi Müzesi, Kürsübaşı Müzesi, Harput limler Müzesi, Kent Müzesi ve Basın Müzesi çalışmalarında sona gelindi.
MİLLİ SAVUNMADA DESTAN YAZILDI
2019 yılında ülke olarak en başarılı olduğumuz alanlardan biri de milli savunma sanayi ve yazılım teknolojileri oldu. işte bu başarılar ve sonuçları:
YERLİ İHA'LAR İLK KEZ UÇTU
- Hava platformları alanında yüksek irtifa uzun havada kalış sınıfında Türkiye'yi dünyadaki 4 ülkeden biri arasına sokan Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ilk uçuşunu yaptı.
- 40 bin fit yüksekliğe kadar uzun süreli operasyonlar gerçekleştirebilecek Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı İHA Aksungur, ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
- Milli uydular üzerinden kontrol edilebilen ve görev menzili binlerce kilometreye ulaşan ilk Anka-S'ler teslim edildi.
- Sürü İHA Projesi başlatıldı.
- İHA'ların GPS olmayan ortamda da görev yapacağı KERKES-Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi Projesi hayata geçirildi.
- Yeni teslimatlarla Atak helikopteri sayısı 55'e, İHA sayısı 120'ye ulaştı.
HELİKOPTER PROJELERİNE DEVAM
- Atak helikopterinin lazer ikaz alıcı ve diğer elektronik harp sistemleriyle donatılmış Faz-2 versiyonu ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.
- Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi başlatıldı. Gökbey helikopterinin ilk sertifikasyon uçuşu yapıldı.
- Genel Maksat Helikopteri Programı kapsamında, toplamda 109 adet üretilecek T-70 helikopterinin ilki hangardan çıkarıldı.
- A400M Projesi kapsamında 8 ve 9'uncu uçakların teslimatı tamamlandı.
DENİZLERİMİZ DAHA GÜVENDE
Türk savunma sanayisi, deniz platformları alanında aldığı sorumluluklar kapsamında 2019'a önemli başarılar sığdırdı.
- MİLGEM'in 4'üncü gemisi TCG Kınalıada hizmete girdi ve 5'inci geminin inşasına başlandı.
- Türkiye'nin en büyük savaş gemisi olacak Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu denize indirildi.
- Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk denizle buluştu.
- Yeni Tip Denizaltı Projesi'nin ilk denizaltısı Pirireis havuza çekildi, 5'inci denizaltı Seydialireis'in ilk kaynağı yapıldı.
- Güvenlik güçlerine 8 süratli devriye botu teslim edildi.
- Preveze Sınıfı Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyonu Sözleşmesi SSB ile STM, ASELSAN, HAVELSAN, ASFAT İş Ortaklığı arasında imzalandı.
KARA KUVVETLERİNE YENİ ARAÇLAR
- Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi kapsamında ilk araçlar teslim edildi.
- Fırat M60T Modernizasyonu kapsamında 169 tankın modernizasyonu tamamlandı.
- Hafif sınıf insansız kara araçlarında prototipler geliştirildi.
- Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (ÖMTTZA) Projesi'nin sözleşmesi SSB ile FNSS arasında imzalandı.
- Yeni zırhlı kara aracı Vuran, envantere girdi.
HAVA SAVUNMADA ÖNEMLİ ADIMLAR
- Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi Hisar-A'nın nihai testleri tamamlandı, sistem seri üretim aşamasına hazır hale geldi.
- Korkut Hava Savunma Sistemi envantere girdi, 13 sistem teslim edildi. Sistemin deniz platformlarında kullanımı için Gökdeniz hazır hale getirildi.
- Türkiye'nin uzun menzil hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak amacıyla tedarik edilen ilk S-400 sistemi ülkeye geldi.
İLK HAVA-HAVA FÜZESİ, LAZER SİLAHI VE ELEKTROMANYETİK TOP
- Türkiye'nin ilk milli deniz füzesi Atmaca, milli gemi TCG Kınalıada'dan atıldı.
- İlk yerli ve milli hava-hava füzesinin üretilmesi amacıyla yürütülen Göktuğ Projesi kapsamında
-TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Bozdoğan görüş içi ve Gökdoğan görüş ötesi füzelerinin güdümlü atış testleri başarıyla gerçekleştirildi.
- Ardışık delici harp başlıklı SOM-B2 füzesinin geliştirme, yer ve uçuş testleri tamamlandı.
- TÜBİTAK BİLGEM'in tasarlayıp geliştirdiği milli lazer silahı Armol kabul testlerini başarıyla geçerek Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi.
- Bombaları akıllı hale getiren güdüm kitleri HGK/KGK/LGK, yerli mühimmatlar MAM-C/MAM-L, UMTAS/LUMTAS teslimatlarına devam edildi.
- Hürkuş-C uçağından TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği çok hafif ve düşük maliyetli Togan mühimmatı ilk kez atıldı.
- ASELSAN Elektromanyetik Top Sistemi Tufan ile yapılan atışta namlu çıkış enerjisi rekoru kırıldı.
- '20 mm Top Geliştirilmesi Projesi' SSB ile TR Mekatronik Sistemler arasında imzalandı.
YENİ ELEKTRONİK SİSTEMLER
- MİLGEM Savaş Sistemi Tedariki Projesi kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı ARMERKOM ile HAVELSAN'ın geliştirdiği Yeni Nesil Milli Savaş Yönetim Sistemi (Advent Savaş Yönetim Sistemi) ilk kez Kınalıda'ya entegre edildi.
- Radar Elektronik Destek (ED)/ Elektronik Taarruz (ET) Sistemleri Projesi kapsamında ilk ED sistemi envantere girdi.
- Türkiye'yi bu kabiliyetlere sahip sınırlı sayıda ülke arasına sokan Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD) Sistemi'nin ilki teslim edildi.
- Muhabere Karıştırma ve Aldatma Simülatörü (MUKAS) Sistemi kullanıma sunuldu.
- Çeşitli tiplerde karıştırıcı, köreltici, İHA önleyici sistem ile telsiz teslimatları yapıldı.
İLK T70 HELİKOPTER MOTORU
- T70 Genel Maksat Helikopteri için üretilen ilk T700-TEI-701D motoru teslim edildi.
Türkiye'nin ilk Parçacık Radyasyonu Test Altyapısı ODTÜ-Saçılmalı Demet Hattı'nın kurulumu tamamlandı.
- ULAK Haberleşme AŞ tarafından ürünleştirilen Milat Yazılım Tanımlı Ağ Yönetim ve Analiz Sistemi'nin (MAYA) ilk satışı Türksat'a yapıldı. Ayrıca milli baz istasyonu ULAK, ilk kez GSM operatörleri tarafından kullanılmaya başlandı.
- SSB'nin kuruluşu SSTEK'in de iştiraki olan TRBOR AŞ'nin faaliyet göstereceği Bor Karbür tesisinin temeli atıldı.