Milletvekili Keleş'ten Müze Müjdesi
Günışığı Gazetesi köşe yazarı Süleyman Yapıcı'nın ilk kez gündeme getirdiği, Günışığı Gazetesi'nin manşetten verip Hakimiyet Gazetesi'nin destek verdiği Harput Yolu üzerinde bulunan askeri idadinin müze yapılması teklifinde önemli bir gelişme yaşandı. Ak Parti Miletvekilleri, Belediye Başkanı ve İl Başkanının katıldığı Kanal 23'te yayınlanan 'gündem özel' programında konu ile ilgili bilgiler veren ak parti milletvekili prof. Dr. Erol keleş, söz konusu tarihi idadinin müze yapılacağı müjdesini verdi. Bu müjde, ilimizde siyasetçi-gazeteci dayanışmasının en somut ve güzel bir örneği olarak da şehir tarihine geçti.
Kübra Kabukçu/Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın Müzeler Şehri Elazığ projesi kapsamında üç tematik müze hayata geçerken, Fırat Üniversitesi yerleşkesi içinde bulunan Etnografya müzesinin değişik gerekçelerle yıllardan beri kapalı olması ve hizmet verememesi yetkilileri yeni bir mekan aramaya yöneltmişti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İstasyon Caddesi üzerinde bulunan ve depremde ağır hasar aldığı için yıkılan tiyatro binasının yerine, müzeyi de içine alan bir külliye yapılması yönünde karar alınmasına rağmen ödenek yetersizliği sebebiyle yapılamayan müze için geçtiğimiz günlerde önemli bir teklif gelmişti.
ARAŞTIRMACI-YAZAR SÜLEYMAN YAPICI TEKLİF ETMİŞTİ
Günışığı Gazetesi köşe yazarı araştırmacı-yazar Süleyman Yapıcı, 1886 yılında inşa edilen ve ilimizde ayakta kalmayı başaran iki tarihi binadan biri olan Mekteb-i İdadi-i Hamidiye-i Mülkiye-i Şahane Binası'nın yeniden aslına uygun düzenlemeler yapılarak Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmesini ve 2016 tarihinden beri kapalı olan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin buraya taşınması veya Askeri Müze yapılarak halkın hizmetine sunulması önerisi karşılık buldu.
Konuyu manşetinden yetkililere ileten Günışığı Gazetesinin ardından gazetemizde Hakimiyet'e Göre köşesinde aynı konuyu işlemiş ve bu teklifin yetkililer tarafından dikkate alınarak değerlendirilmesi talep edilmişti.
MÜJDE PROF. DR. EROL KELEŞ'TEN GELDİ
Kanal 23 Haber Müdürü Elif Doğan'ın sunduğu Gündem Özel programının canlı yayın konuğu olan AK Parti Elazığ Milletvekileri, Belediye Başkanı ve Ak Parti İl Başkanı önemli açıklamalarda bulundular.
Programda, Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, 8. Kolordu içerisindeki Mülkiye İdadisi ve Sultaniye'nin arkeoloji müzesi olacağını duyurdu.
PROF. DR. KELEŞ: “MÜZEMİZİN OLMAYIŞI ÖNEMLİ BİR EKSİKLİKTİ”
Elazığ Arkeoloji Müzesi'nin 2016 yılında Emniyet Binasına yapılan saldırı sonucu hasar gördüğünü hatırlatan Ak Parti Elazığ Milletvekili Prof.Dr. Keleş, “O dönem yapılan incelemeler sonucunda güçlendirme kararı çıkmıştı ve o güçlendirme çalışmalarına başlanmıştı ve bir kısmı güçlendirilmişti ama tasarruf tedbirlerine takıldığı için bu süreç uzamıştı. 24 Ocak 2020 yılında yaşadığımız deprem sonrası güçlendirme dışında kalan kısım ağır hasarlı olarak tespit edildi ve yapılan incelemeler sonucunda binanın yeniden yapılmasına karar verildi. Aslında bizim Arkeoloji Müzemiz 2016 yılından beri hizmet veremiyor tabi süreç bu şekilde devam ederken nereye nasıl yapılsın diye konu devam ediyor ve müzenin yatırım programına alınması için bir teklif ediliyor ve 2021 yılında yatırım programına alınmıyor ” dedi.
“AVAN PROJE HAZIRLANMIŞ ANCAK YAPIMIYLA İLGİLİ NETLİK KAZANMAMIŞTI”
Yeni müze binasının istasyon caddesindeki koro binası ve kütüphane ile birlikte tekrar yatırım programına alındığını ve 2023'te proje çalışmalarına başlandığını ifade eden Milletvekili Prof.Dr. Keleş, “Ancak proje ihalesi henüz yapılmamıştı ve aynı zamanda avan proje hazırlanmıştı ancak halen çok bir netlik yoktu. Aslında Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın da ‘nerede yapılsın?' konusunda kafaları net değildi. Bu dönemde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzle de bir istişare toplantısı yaptık. Durumun nerede olduğunu öğrendikten sonra Kültür Bakan Yardımcımız Gökhan Bey ile bir telefon görüşmesi yaptık. Bu telefon görüşmesinde ben şunu anladım gerçekten kafalar net değildi ve yer konusunda hala sıkıntılar vardı. Kültür Bakan Yardımcımız bizi Ankara'da görüşme için davet etti.” dedi.
“MEKTEB-İ İDADİ BİNASINI ZİYARET ETTİK”
Müze ile ilgili yer arayışları esnasında askeri kışlanın içerisinde bulunan Mekteb-i İdadi binasının alternatif mekan olarak akıllarına geldiğini dile getiren Prof.Dr. Keleş, “1882 yılında yapılmış tarihi bir eser ve ben Kolordu komutanımızdan randevu talep ettik ve Kolordu Komutanımızla birlikte gidip bu binayı ziyaret ettik. Binayı ziyaret ettiğimiz zaman gerçekten muhteşem bir bina. Kolordu Komutanımıza ‘bu binada şuanda ne yapıyorsunuz dedim' Kolordu Komutanımız 2 yıldır bu binanın boş olduğunu restore edildiğini ve geçirilen 2 depreme rağmen hasarsız raporunun olduğunu beyan etti.”
“KONUYU BAKANLIĞA TAŞIDIK”
Arkeoloji Müzesini Mekteb-i İdadi binasına taşıyabilir miyiz diye düşündük ve bu binanın Harput Turizmine de ciddi anlamda katkı sağlayabilecek tarihi bir yapı olduğunu gördüklerini ifade eden Milletvekili Prof.Dr. Keleş, “Buranın krokilerini aldık. Milletvekillerimizle beraber ertesi gün Kültür Turizm Bakanımızın yanına gittik konuyu konuşurken bu konuyu kendisine belirttik. O da çok mutlu oldu ve ertesi gün ekibi Elazığ'a gönderdi ve 4 sayfalık rapor hazırlandı ve olumlu bir rapor olarak ilan edildi. Biz de hemen yazışmalara başladık. Çok büyük ihtimalle burayı çok yakın bir süre içerisinde Arkeoloji Müzesi olarak Harput'a çıkarken burayı kazandırmış olacağız. Bunu da burada ilk kez açıklıyoruz.” dedi.
SİYASETÇİ-GAZETECİ DAYANIŞMASIYLA ŞEHİR KAZANDI
Günışığı köşe yazarı Süleyman Yapıcının ilk kez gündeme getirdiği, Günışığı Gazetesi'nin de bu teklifi, manşetten gündeme taşıdığı, Hakimiyet Gazetesi'nin de konuyu sürekli canlı tutup bu tarihi binanın müze olarak hizmete sunulması konusunda destek vermesi, siyasilerimizin de konuyu gündemlerine alarak kısa süre içerisinde çözüme kavuşturmaları, ilimize hizmette önemli paydaşlar olan siyasetçi-gazeteci gücünü bir kez daha ortaya koydu.