Milletvekili Erol, Elazığ'ın 'Maden' Sorununu TBMM'de Gündeme Getirdi

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, TBMM'de açıklamalarda bulunarak Elazığ'ın Maden ilçesinde bakır madeninden çıkartılan molozların yerleşim yerine dökülmesinden dolayı, Erzincan İliç'te kurulan araştırma komisyonu gündemine alınmasını talep etti.

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünde açıklamalarda bulundu. Yaklaşık olarak altı yıldır Elazığ Milletvekili olarak görev yaptığını belirten CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Bu altı yıl içerisinde zaman zaman bu kürsüde gündeme getirdiğim en önemli konulardan birisi İliç'te yaşanan bir riski sürekli Meclisin gündemine getirdim. Bununla ilgili soru önergeleri verdim. Araştırma komisyonu kurulmasıyla ilgili önergeler verdik ama bugüne kadar bir sonuç alamadık. Ben yine de olası bir heyelan riskine, bir doğa faciasına karşı Meclisi bilgilendirmek istiyorum. Ayrıca, İliç'te kurulan bir araştırma komisyonu var. Bu İliç'te kurulan araştırma komisyonu yalnızca İliç'teki çevre afetini araştırmaya yönelik değil, aynı riskleri teşkil eden bölgelerde de aynı sorunu yaratabilecek riskli bölgelerde de bir araştırma yapılmasıyla ilgili, Elazığ'ın da İliç'le ilgili kurulan araştırma komisyonunun gündemine dâhil edilmesiyle ilgili bir talebi sizin bilginize sunacağım. Elazığ Maden ilçemiz cumhuriyet tarihimizin en köklü ve eski ilçelerinden biri. 1880'li yıllarda belediyesi kurulmuş. Orada, Elazığ Bakır İşletmesi ilin ve ilçenin ekonomik gelirini, sosyal hayatını düzenleyen bir ilçe halinde olmuş. Elazığ Bakır İşletmesi, devlet kamu gündeminde ve kamu mülkiyetinde çalıştırılırken yaklaşık 6 bin personel çalışırken ve bu 6 bin personel o ilçeye ve şehre de ekonomik değer katarak istihdam alanı oluştururken özelleştirildikten sonra burası 150-200 personelin çalıştığı ve ara ara da çalışmalarına ara veren bir tesis haline geldi. Esas sorun istihdamın engellenmesi, istihdamın daralmasıyla ilgili değil, orada ciddi bir esas sorun var. Biz CHP grubundan milletvekili arkadaşlarımızla da yerinde incelemeler yapmıştık. Maden'de, Maden Bakır İşletmesi çıkardığı madeni ayrıştırmasından sonraki moloz hafriyatını ilçe yerleşim merkezinin üstüne dökmektedir. Maden ilçesinin "Camikebir" denilen mahallesi var ve üstünde Maden Bakır İşletmesinin ayrıştırdığı malzeme sonrası pasası ve molozu buraya dökülmüş durumda. Şimdi risk şu, bu mahalle Cumhurbaşkanı kararıyla riskli alan ilan edildi. Yani burada bir heyelan riski var ve yaşanan bir heyelan var. Alttaki köprü doğal, bizim orada bir tarihi köprümüz vardı ve köprüde de patlamalar oldu. İlçenin girişiyle ilgili de yeni bir planlama yapıldı. Şimdi burayla ilgili eğer tedbir alınmazsa hem bu mahallenin, hem de orada yaşayan insanların yaşam riskleri var. Ayrıca buranın bir özelliği daha var. Burası Diyarbakır, Elazığ ana arter kara yolu üzerinde olan bir bölge ve bu mahallenin altından geçen bir dere var ve derenin üstünde de Diyarbakır kara yolu ve demir yolu ağı var. Burada 10 binlerce ton moloz var ve zemine inanılmaz baskı yapıyor. Buradaki bu molozun bir heyelan oluşturması durumunda hem bir mahalle gidecek hem de Elazığ-Diyarbakır yolu belki de aylarca açılamayacak hale gelecek” dedi.

Esas önemli konunun heyelan riski olduğunun da altını çizen Milletvekili Erol, “Ben bu konuyla ilgili 2022 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına soru önergesi vermişim ve burayla ilgili demişim ki, burası olası bir heyelan riski taşıyor. Cumhurbaşkanı kararıyla bu bölge riskli alan ilan edilmiş, heyelan alanı ilan edilmiş ve heyelan alanı ilan edilen bölgeye nasıl olur da bu pasa, bu moloz dökülür." diye soru sormuşum ve buranın kaldırılmasıyla ilgili de öneri getirmişim. Bakanlık ne cevap vermiş? Bakanlık diyor ki: "Evet, talebinizde haklısınız, altı ay içerisinde bu pasanın buradan kaldırılması lazım. İlgili kurumlara yazdım, ilgili kurumlar da cevap veriyor, diyorlar ki: "Bu pasanın buradan kaldırılması teknik olarak mümkün değil." Ya, İstanbul Boğazında Avrasya Tüneli kanalda yapılırken, Karadeniz'de doğal gaz kilometrelerce öteden getirilirken yani madendeki pasanın kaldırılması mı bu teknik olarak mümkün değil. Oradaki işletmenin sahiplerinin siyasi bağlantılarından kaynaklı yönetilen bir süreç var. Ben Genel Kuruldan, Sayın Başkanım, sizden de rica ediyorum, özellikle İliç'le ilgili kurulan araştırma komisyonunun Maden'in, anlattığım bu sorununun, bu hafriyat alanının yaşatacağı risklerini de incelenmek üzere burada da görevlendirilmesini talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme