Mahmut Yıldırım'dan Hakimiyet Gazetesi'ne açıklama

Nisa YILMAZ/Mahmut Yıldırım'dan Hakimiyet Gazetesi'ne açıklama

TAKİP ET

Suskunlar Kapısı oyunu hakkında bilgi veren Mahmut Yıldırım; “Oyunumuz Suskunlar Kapısı, bir diğer adıyla Bab-ı Hamuşan. Şems ve Mevlana'nın ilahi aşkını, ilahi aşkı ararken birbirlerini nasıl yaktıklarını anlatan muhteşem bir oyun. Aslında bu oyunu tam 8 yıl önce düşünüyordum. 2010 yılında Konya Devlet Tiyatrosu tarafından oynanmıştı. İzlediğimde büyülendim; sözlerine, Mevlana'nın Şems'in bu kadar güzel anlatılışına. Keşke ben de oynasam diye iç geçirmiştim, ekip olmadan önce. Allah nasip etti inşallah 15 Aralık'ta hayallerimizden birine daha ulaşacağız. Suskunlar Kapısı'nı Elazığ seyircisiyle buluşturacağız. Tiyatroyu sahiplenen, işini saygıyla yapan tek tiyatro ekibi biziz. Hatta ekip değil tiyatro atölyesiyiz. Oyuncu üretiyoruz, oyuncu yetiştiriyoruz. Genç ailemle, ekibimizle sahnelere çıkacağız. Oyunumuzun genel olarak tanıtımını yapmamız gerekirse canlı olarak neyzenler kullanacağız. Keza semazenler de kullanacağız. Bunu yaparken yine kendi harçlıklarımızdan oluşturduğumuz ücretimizle paramızla bu işe girişeceğiz. Bu işin cefasını biliyoruz ama seviyoruz, sevdiğimiz için de yapmaya devam edeceğiz. Avrupalıların batılı düşüncelerine inat olarak diyoruz. Kendi kültürüne sahip çıkmayan bir millet, çürümüş bir millettir. Hayvandan farkımız olsun istiyorsak gerçekten kendi kültürümüzle dilimizle yaşamak zorundayız. Biz de bunu elimizden geldiğince sanatla yapmak istiyoruz.” dedi.

“Oyunlarımız Fransa'da Oynanırken Elazığ Bizden Bihaber”

Prova süreçleri hakkında bilgi veren Yıldırım; “Ön çalışmadan sonraki 7 ayı da prova ile geçirdik. Diksiyon ve karakter analizi için uzun bir süre. Sadece 1 saat 20 dakikalık bir oyun için 10 ay yapılan çalışma, bu işin ne kadar cefa istediğini gösteriyor zaten. Gönül isterdi ki Elazığ'daki yetkililerimiz de bize sahip çıksa. Salçalı köfteye verilen değer keşke bize de verilse.

Bütün seyircilerimizi Belediye Kültür Merkezi'ne bekliyorum. Mevlana ve Şems'i bir daha yaşayacaklar, bir daha aşık olacaklar, o gönül dostluğunu bir daha görecekler. Evet, 800 yıl önceyi anlatıyoruz ama iliklerine kadar o aşkın büyüsüne kapılacaklar. Çünkü biz oynarken provalarda bile böyle bir söz olamaz diyoruz. Belki biz 7 ay çalıştık artık bize normal gelecek ama eminim ki seyirciler iliklerine kadar büyülenip öyle çıkacaklar. Belki de oyundan sonra Şems ve Mevlana sözlerini de paylaşacaklar. Biz Elâzığ'ı Türkiye'ye tanıtmak için çalışıyoruz, çabalıyoruz. Hedefimiz büyük. Elazığ bizi konuşsun diye değil, Türkiye Elâzığ'ı konuşsun diye uğraşıyoruz. Bütün çabamız bu. Doğu Anadolu'da anılan bir ekibiz. Fırsat verilirse bir turneye gidip Elâzığ'ı tanıtmak istiyoruz. Bununla ilgili 10 senedir çağrı yapıyoruz. 11-12 yıl da olsa yine çağrımı yapacağım. Sesimizi Elâzığ duyana kadar yapacağız. Anlayamadığımız tezatlık ise Fransa'da bizim yazdığımız oyunlar oynanırken, Elâzığ sesimizi duymuyor. Fakat bizler elimizden geldiğince yolumuzdan sapmayacağız.”

Devlet Tiyatrosu Yazarı Cem Günen Suskunlar Kapısı İçin Elazığ'a Geliyor

Suskunlar Kapısı'nın yazarı Cem Günen ile oyunu sahnelemek için iletişime geçtiklerini söyleyen Yıldırım; “Oyunumuzun yazarı Sayın Cem Günen'i aradığımızda; ‘biz sizin oyununuzu oynamak istiyoruz, bunun için bizden telif hakkı ister misiniz?' diye sorduk. Kendisi ise ben bu oyunu siz oynayasınız diye, gençler oynasın diye yazdım. Devlet tiyatrosu zaten prömiyerini yaptı. Bundan sonraki oynayışlarınızda oyunları ücretsiz olarak vereceğim dedi. 2013'te bu konuşmayı yaptık 2018'de artık gerçekleştireceğiz. Cem Günen'in de oyunumuza katılmasıyla daha da güzelleşecek oyunumuz. Ve tabi oyunun yazarı da katıldığı için biraz daha baskı hissedeceğiz üstümüzde. Hata yapmamaya çalışacağız.

Kendisinin de Elazığ sevdalısı olduğunu biliyoruz. Çünkü ‘Yıllardır Elazığ'a gelmek istiyordum ama sizinle bu vesileme ulaşacağım' dedi. Çünkü Elazığ'a gelmesi için hiçbir bahanesi yoktu açıkçası. Sayın Günen, eşi ve çocukları ile gelecek kendilerini burada ağırlayacağız, onur konuğumuz yapacağız. Kendisiyle Bahçeşehir Koleji'nde bir konferans da düzenleyeceğiz. 4-5 gün kendisi bizim misafirimiz olacak. Elazığ'ı güzelce tanıtacağız.”

“Gelen Seyirci Bir Sonraki Oyunu Merak Etmeli”

Yıldırım; “Oyunumuz 15 Aralık'ta saat 19.30'da Belediye Kültür Merkezi'nde sahnelenecek. Şems'in karakterini bulana kadar en az bir sene karakter analizi yapıp, öyle çalıştım. Kendi rolüm için konuşuyorum tabi. Diğer arkadaşlarımız da aynı şekilde. Bir Mevlana'yı bir Şems'i düzgün anlatamazsak zaten oynamanın da bir anlamı yok. Oyuna hazırlık sürecimiz bayağı uzun oldu. Ön hazırlık olarak 3 ayımız geçti. En iyi kadroyu kurmaya çalıştık. Çünkü bu oyunun farkında olan kişilerle çalışmak istedik. Teknik kadro ile birlikte oyun ekibimiz 47 kişi. Seyircilerimizin en iyi şekilde rahat etmesi, konforunun bozulmaması için gerekli bütün önlemleri aldık. Çünkü bizim bir oyunumuza gelen izleyici diğer oyunumuzu da merak etmeli. O yüzden bunun için uğraş veriyoruz. Sahne performansımız ayrıdır, salon içinde ki performansımız ayrıdır, önemlidir. İzleyicinin mağdur olmaması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz, yapmaya hazırız.”

Bakmadan Geçme