MEDİKAL YORGUNLUK

Elazığ Ticaret Odası Meclis Üyesi Hakan Akan,''Elazığ'da sağlık alanında aktif olarak faaliyetlerini   sürdüren Tıbbi Cihaz Üreticileri ve Tedarikçileri (Medikal firmalar) çok zor koşullarda faaliyetlerini yürütmeye çalışmaktadırlar.'' diye konuştu.

TAKİP ET
Haber: Nisa Yılmaz

Elazığ Ticaret Odası Meclis Üyesi Hakan Akan,yaptığı açıklamada,'' İlimizde sağlık alanında aktif olarak faaliyetlerini   sürdüren Tıbbi Cihaz Üreticileri ve Tedarikçileri (Medikal firmalar) çok zor koşullarda faaliyetlerini yürütmeye çalışmaktadırlar. Eğer gerekli önlemler alınmazsa bu firmaların önemli bir kısmı iflas ederek faaliyetleri sona erecektir.''dedi.

 

FİRMALARIN ÖDEMELERİ AKSATILMAYA BAŞLANMIŞTIR

Medikal firmalarının zor günler geçirdiğini ifade eden Akan,'' Tıbbi Cihaz Üreticileri ve Tedarikçileri (Medikal firmaları'nın ) yaşadığı başlıca sorunlar,Şehir Hastanesinin açılması sonrası mevcut Devlet Hastanelerinin kapatılması:Devlet ve özellikle Üniversite Hastanesinin ödemelerini yapmaması.Kapatılan Devlet Hastanelerinden toplam 7.000.000 TL  tutarında alacak firmaları zorlamaktadır. İl Sağlık Müdürü ile yapılan görüşmelerde Ocak-Şubat aylarında bu borcun kapatılacağı belirtilmiştir.Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması sağlanmış ve Üniversite Hastanelerinin bu taşeron işçilerin maaş ödemelerini döner sermaye işletmeleri üzerinden ödemeleri kararlaştırılmıştır. Bu durum da Fırat Üniversitesi hastanesinin döner sermaye işletmesine büyük  bir yük getirmiş ve firma ödemeleri aksatılmaya, yapılmamaya başlanmıştır. Günümüze geldiğimizde firmaların bu vadelere dayanma imkanı kalmamıştır. Bununla birlikte Üniversite hastanesinin yapmış olduğu ihalelerde alacakların  temlik konusunda engeller konulmuş ve finansman sıkıntısı yaşayan firmaların alacaklarını finans kurum ve kuruluşlarına temlik vermelerinin de önüne geçilmektedir.'' dedi.

 

FİRMALARIN ZOR DURUMDAN KURTULMASI İÇİN ÖDEMELERİN ZAMANINDA YAPILMASI GEREKİYOR

Hakan Akan, ''Konu ile ilgili sektör temsilcisi olarak F.Ü Rektörü Prof.Dr. Kudbettin Demirdağ ve hastane başhekimi Prof. Dr. Refik Ayten ile görüşülmüş  ancak olumlu bir gelişme sağlanamamıştır. Konu ile ilgili her iki yöneticinin de kaygısı temlikleri serbest bırakırsak firmaların ödemek zorunda kalacağı faizleri kuruma yansıtacağı ve kurumun zarar edeceği düşüncesidir. Bu görüşün haklı ve tutarlı bir yanı olmamakla birlikte firmaların zor durumdan kurtulması için ödemelerin zamanında yapılmasıyla beraber bu talebimiz gibi bazı uygulamalarla finansman sıkıntısına çözüm olacağı ilgililere iletilmiştir. Yönetim olarak değerlendireceklerini bildirmiş olmalarına rağmen olumlu bir sonuç çıkmayacağı bellidir.' diye konuştu.

 

FİYATLARIN GÜNCELLENMESİ GEREKMEKTEDİR

Medical firmalarının maddi zorluklardan kurtulması için  önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Akan, 'Sorunların çözülmesi için  Yüksek  Faizlerle finansman sorununun çözülmeye çalışılması gerekiyor.SGK'nın uyguladığı Sağlık Uygulama Talimatı Fiyatlarının Güncellenmemesi Sosyal Güvenlik Kurumunun uyguladığı SUT Fiyatları 2006 yılından beri herhangi bir güncelleme  yapılmadan uygulanmaktadır. Firmalar bu fiyatlar üzerinden maliyetin altında zarar ederek ürün ve hizmet sağlamaya zorlanmaktadırlar. Ülkemizdeki ekonomik gerçeklerle örtüşmeyen bu fiyatların güncellenmesi gerekmektedir.' dedi.

 

FİRMA ALACAKLARI İKİNCİ PLANA BIRAKILMIŞTIR

Akan, ''Döner Sermaye Performans Primi uygulamasında  amaç hastanelerde görev yapan personelin Sağlık Bakanlığının belirlediği hizmet sunum şartları ve kriterleri dikkate alınmak suretiyle personelin unvanı, görevi, çalışma şartları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, tetkik, eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri, yapılan muayene, ameliyat, anestezi ve girişimsel işlemlerile özellik arz eden birimlerde çalışma gibi unsurlar esas alınarak, döner sermayeden yapılacak  ek ödemenin oran, usul ve esaslarını belirlemek, sağlık hizmetlerini iyileştirmek, kaliteli ve verimli hizmet sunumunu teşvik etmektir. Bu yönetmelik uygulanmaya başladığı  günden itibaren firma alacakları ikinci plana bırakılmış önce primlerin ödemesi yapılmış sonra arta kalan para varsa firmalara ödenmiştir. Bazı aylarda ödenek yokluğundan ötürü sadece performans primleri ödenerek firmalara ödeme yapılmamıştır. Bu uygulamanı kaldırılması ya da genel bütçe üzerinden yapılması döner sermaye işletmelerini rahatlatacaktır.Ayrıca,Hastanelerde Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliğine uygun olarak ruhsatlandırılmış firmaların ve bu firmaların belgeli personelleri dışında yetkisiz kişilerin (hasta bakıcı, hemşire, yetkilendirilmemiş firmalar v.s) tıbbi  cihaz ve tıbbi malzeme satmaları firmaları zor durumda bırakıyor'' diye ifade etti.

 

Bakmadan Geçme