Malatya'nın Gereksiz Kayısı Tepkisi
Elazığ ticaret ve sanayi odası destekleri ve Elazığ tarımsal kalkınma Kooperatifi'nin (ETAK) öncülüğünde Baskil'de açılışı yapılan kayısı işleme, paketleme ve analiz laboratuvarının açılışında bir konuşma yapan Elazığ TSO Başkanı olan İdris Alan'ın Baskil yöresinde üretilen kayısıların Malatya tarafından markalaştırıldığına dikkat çekerek Baskil kayısı markasının oluşturulmasına dair açıklaması, Malatya basını ve STK'larının tepkisine sebep oldu.
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası destekleri ve Elazığ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin girişimleriyle Baskil ilçemizde yaptırılan Kayısı İşleme, Paketleme ve Analiz Laboratuvarı tesisi düzenlenen törenle açıldı.
Elazığ'ın Baskil ilçesinde kayısı üreticilerinin yüzünü güldürecek ve ilçede üretilen kayısının hak ettiği pazar payına kavuşmasını sağlayacak kayısı İşleme, Paketleme ve Analiz Laboratuvarı Tesisinin açılışına, Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, Baskil Kaymakamı Hasan Hüsnü Yürker, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Baskil Belediye Başkanı Tuncer Turus ile çok sayıda davetli katıldı.
“İLÇELERİYLE BİRLİKTE GELİŞEN ELAZIĞ”
Tesislerin açılışında konuşan Elazığ TSO Başkanı İdris Alan, Elazığ'ın tüm değerleri ve ilçeleri ile birlikte kalkınmasına yönelik atılan adımların sonuç verdiğini bir kez de bugün Baskil ilçemizde görmek, bizler için gurur ve mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti.
Ticaret ve Sanayi Odası olarak, “İlçeleriyle Birlikte Kalkınan Elazığ” sloganıyla ilçelerimizin değerlerinin ve potansiyellerinin ortaya çıkması adına projelerimizi sürdürdüklerini ifade eden Başkan Alan, birkaç ay içerisinde bu tesisin tamamlanması ve tam da kayısı sezonunda faaliyete geçmesi, üreticilerimiz ve ilçemiz adına önemli bir kazanım olduğunu dile getirdi.
“BASKİL KAYISISINI MARKALAŞTIRMALIYIZ”
Bugün kayısı denince akla ilk gelen ilin Malatya olduğunu tüm ülkenin bildiğini ancak bu ürünlerin Baskil yöresinde üretilen kayısılar olduğunu büyük bir çoğunluğun bilmediğine dikkat çeken Başkan Alan: “Kayısı borsasının ve ticaretinin Malatya olmasının sebebi bu ilimizin kayısının tanıtımını en güzel şekilde yapması ve değişik tekniklerle işlenmiş ve paketlenmiş ürünleri her platformda öne çıkarma gayretleridir. Bizler, “Malatya kayısısı” olarak tanınmış ancak önemli bir bölümü bu coğrafyada üretilen kayısımızı artık “Baskil Kayısısı” olarak profesyonel teknik ve yöntemleriyle tanıtma ve markalaştırmanın çabasını göstermeliyiz.” dedi.
MALATYA MEDYASI ALINGANLIK GÖSTERDİ
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan'ın Malatya'nın kendi markasını oluşturduğunu buna karşın Baskil Yöresinde yetiştirilen kayısıların da “Baskil Kayısısı” markasıyla ülke geneline tanıtım ve pazarlamasının yapılmasına yönelik açıklaması Malatya medyası ve bazı STK başkanlarının tepkilerine sebep oldu.
KARADEMİR: “MALATYA BİZİM, KAYISI BİZİM”
Elazığ TSO Başkanı İdris Alan'ın açılışı yapılan tesislerde işlenip paketlenen ürünlerin “Baskil Kayısısı” markası ile ülkemize tanıtımının ve pazarlamasının yapılması önerisine ilk tepki Malatya Girişimci İş İnsanları (MAGİNDER) Dernek Başkanı Salih Karademir'den geldi.
Malatya'nın sevdalısı ve sahibinin kendileri olduğunu ifade eden Karademir, “Bu saatten sonra şehrimizin her değerine daha fazla sahip çıkmaya başlayacağız. Bugün komşu şehrimiz Elazığ ve Baskil ilçesi kayısımızı sahiplenme noktasında adım atmıştır. Malatya'nın 6 Şubat depreminden sonra sahipsiz kaldığını ve kayısımızın bile başka bir şehir tarafından sahiplenilmek istendiğini açık bir şekilde görmekteyiz. Unutulmamalıdır ki bu şehir sahipsiz değildir. Malatya'nın sevdalısı ve sahibi bizleriz. Bu saatten sonra şehrimizin her değerine daha fazla sahip çıkmaya başlayacağız. Malatya halkını kayısısına, Yeni Malatyaspor'una ve şehrine sahip çıkmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.
BAŞKAN TURUS: “ALINGANLIK DEĞİL İŞBİRLİĞİ OLMALI”
Baskil Belediye Başkanı Tuncer Turus, amaçlarının kayısının hak ettiği yere ulaşması ve üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: “Baskil kayısısının ayrı bir coğrafi işaret alması gerektiğini, Baskil'de açılan ve açılacak olan kayısı fabrikalarının yeterince alım yaparak ihracata katkıda bulunması gerektiğini savunmaktayız. Bu adımları atarken hedefimiz kayısının ana vatanının neresi olduğundan ziyade kayısının hak ettiği yere ulaşmasını sağlamak ve üreticilerimizin mağdur olmamasıdır. Bizler bu konuda alınganlık yapmak yerine Malatya ile işbirliğine açık olduğumuzu ifade etmekteyiz.”
MÜSİAD BAŞKANI TEKİN GÜRKAN: “KAYISI, İLİMİZİN BİR MARKA DEĞERİDİR”
MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan, Baskil kayısısına bugüne kadar sahip çıkılmadığını, sahip çıkıldığı takdirde Elazığ ekonomisine büyük bir katkı sağlayacağını vurgulayarak: “Baskil kayısısı bizim ilimizin bir marka değeridir. Baskil'in coğrafi konum itibariyle sınırının Malatya'ya yakın olması ve pazarlaması Malatya'dan gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla Malatya sahip çıkmış. Kayısının anavatanı Baskil'dir. Bizim değerli kıldığımız, altın kadar kıymetli dediğimiz kayısı Baskil ilçesi sınırları içerisinde yetişen kayısıdır. Ancak bizim bugüne kadar, kayısımızın şehrimizde pazarlanması ve şehrimizin bu konu üzerine gitme noktasın da eksikliklerimiz oldu. Daha önce bu pazarı şehrimize taşısaydık bugün Malatya buna sahip çıkmayacaktı. Malatya'ya yakın olması itibariyle maalesef kayısı orada pazarlandı. Baskil kayısısına sahip çıkmamız lazım, bizim marka değerimizdir. Elazığ sınırları içerisinde yetişen bir üründür ve buna sahip çıkmamız lazım. Bu durumun aslında Malatya'ya bir kaybı yok, Malatya'da yapılan bu açıklamalar gereksiz ve yersiz bir açıklamadır. Elazığ olarak bizim Baskil kayısısına sahip çıkmamız lazım. Bizim Baskil kayısısını Elazığ üzerinden pazarlamamız lazım, yani burada şehrimizin ön plana çıkması lazım. Dolayısıyla İdris Alan başkanın açıklaması yerinde ve doğru bir karardır. Bizim şehir olarak bu tür şeylere sahip çıkmamız lazım. Malatya kendi tanıtımını yapıyor ve Elazığ'ın Baskil kayısısı geride kalıyor. Ama biz kayısımızın kendi şehrimizin üzerinden pazarlamasını yapsak, hem yurtiçine hem yurtdışına satışlar yapılmalı. Böyle olunca hem şehrimiz tanınır hem de markalarına sahip çıkmış olur. Böylelikle de şehrimizin ekonomisine büyük katkı sunar.” şeklinde konuştu.
ZİLAYAZ:“BASKİL KAYISISININ MALATYA'YA BİR ZARARI OLMAZ”
Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz ise yaptığı açıklamada, “Baskil Kayısısının Malatya'ya bir zararı olmaz. İdris Alan'ın konuşma yaptığı programda ben de vardım. Malatya kamuoyuna, herhangi bir STK'ya, zararı olmaz aksine faydası olur. Baskil Kayısısı zaten Malatya'yla birlikte coğrafi tescil almış bir ürün. İnkâr edilemez, bilinen ve yüzde 20'si Baskil'de karşılanan kayısıdır. Biz bunun pazarlamasını ve tanıtımını Baskil'de de yapmak istiyoruz. Baskil Kayısısının Malatya Kayısısıyla hiçbir alakası yok. Biz zaten her platformda kayısının Malatya'ya ait olduğunu, üretiminin yüzde 80'ini onların yaptığını ama Baskil'in de çok kaliteli kayısısının olduğunu yüzde 20'sinin de Baskil'den karşılandığını, bizim de tanıtım yapmamız gerektiğini söylüyoruz.”
BAŞKAN ZİLAYAZ: “MALATYA İLE DEVAMLI GÖRÜŞÜYORUZ”
Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz;“Biz Malatya Ziraat Odalarıyla sık sık görüşüyoruz ve koordine bir şekilde çalışıyoruz. Hep birlikte hareket ediyoruz. Mesela toprak Mahsulleri Ofisi'nin kayısı alımıyla ilgili, fiyat belirlemeyle ilgili Elazığ Milletvekilleriyle de görüşüyoruz. Malatya'yla birlikte hareket edelim, kayısıya sahip çıkalım diyoruz. Sahip çıkalım diyoruz ama tamamı bizimdir demiyoruz. Kayısının yüzde 80'i Malatya'da üretiliyor, pazarı orada. Ama biz Baskil kayısısının da çok önemli olduğunu, burada çok kaliteli kayısı yetiştirildiğini, çok kıymetli çiftçilerin olduğunu söylüyoruz. Baskil Kayısısının Malatya Kayısısından ayrı bir başlık altında değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin kayısıda alım yapmasını ve bir taban fiyat belirlemesini bekliyoruz. Bütün ürünlerde taban fiyat belirleniyor ancak kayısıda sadece 2020 yılında yapılmıştı” sözleriyle aktardı.