Makine Mühendisi Bahçeci, Elazığ'da Olmaz Denileni Başardı: Yaptığı Ürünlerle Elazığ Ekonomisi Ve İstihdamına Katkı Sağlıyor…
Makine Mühendisi Fatih Bahçeci, Elazığ'a ve Elazığlıya yakışır biz azim ve girişim örneği sergileyerek şehrimizde olmaz denilen bir işi başardı ve Elazığ'ın ne kadar büyük bir potansiyel barındırdığını bir kez daha göstermiş oldu.
Ülkemizin ve şehrimizin ihracata bu denli ihtiyacı olduğu günümüzde oldukça zor bir sektörde Elazığ'ın kendi markası olan Radex Radyatör'ü kurarak ihracat yapma başarısı gösteren Bahçeci, hem ilimiz ekonomisine hem de istihdamına katkı sağlıyor. Bununla birlikte birçok yan sektörün gelişmesine de faydası olan Radex Radyatör ve Fatih Bahçeci'nin öyküsü gençlere ilham ve örnek olacak nitelikte.
Elazığ'da uzun yıllardır mekanik tesisat işleri ile uğraşan Fatih Bahçeci, sektördeki eksiklikleri tek tek tespit ederek harika bir tesis kurmayı başardı. Türkiye'deki klasik radyatör tasarımlarına yeni bir soluk ve anlayış getiren, mimarların ve ev sahiplerinin hayallerini süsleyen radyatörleri Elazığ'da üretip birçok ülkeye ihraç etme başarısı sergileyen Fatih Bahçeci, sektördeki en büyük zorluğun ise kalitesiz üretim ve üreticilerle olan rekabet olduğunu belirtiyor.
Ürettikleri özel tasarım radyatörleri ve sektördeki sorunları Hakimiyet'e anlatan Bahçeci, Elazığ'da yatırıma devam ettiklerini, ilerleyen günlerde daha fazla ürünle daha çok ihracat yapmanın tek hedefleri olduğunu vurguladı.
İşte Fatih Bahçeci'nin gazetemize özel yaptığı o açıklamadan öne çıkan başlıklar.
“TESİSİN HİKAYESİ 2023 YILINDA BAŞLADI”
Elazığ'da uzun yıllardır mekanik tesisatı işleri ile uğraştıklarını ve sektörü iyi tanıyıp buradaki ihtiyaca göre bir marka oluşturduklarını dile getiren Fatih Bahçeci, süreci şu sözlerle aktardı: “2009 yılından beri mekanik tesisat işleri yapmaktayız. 2023 yılında mekanik tesisat işlerinden vazgeçip radyatör yapım işlerine başladık. İşletmemizde dekoratif radyatörler üretiliyor. Sektörde bu konuda ciddi bir açık vardı. Sadece Elazığ'da değil tüm dünyada klasikleşen bir radyatör tasarımı anlayışı var. Biz buna yeni bir soluk getirdik. Bunun yanında alüminyum havlupanlar üretiyoruz. Daha dekoratif daha mimari modelleri, mimarlarımızın isteği doğrultusunda, banyo tasarımlarına göre değişik tiplerde üretebilmekteyiz.
“ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNLERİN YÜZDE 60'INI İHRAC EDİYORUZ”
Bahçeci, ürettikleri ürünlerin büyük bir kısmını ihraç ettiklerini belirterek: “Genellikle ürünlerimizin %60 civarında yurt dışına ihraç ediyoruz. Azerbaycan, Kazakistan, Almanya olmak üzere bu ülkelere ihraç ediyoruz. Geri kalan ürünleri ise yurt içi pazarda satışını yapıyoruz.” bilgisini verdi.
YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDİYOR
Elazığ'a yatırım yapmaya devam ettiklerini vurgulayan Bahçeci: “Şu anda imalat hattımızda 150 metre uzunluğunda radyatör imal edebiliyoruz. Ortalama 1 metre kabul ederseniz, 150 parça radyatör imal edebiliyoruz. Bunun yanında Elazığ'ımıza yatırım yapmaya da devam ediyoruz. Örneğin, yapımı devam eden ikinci hattımız devreye alındığında bir günde 300 metre imal edebilir hale geleceğiz. Sadece radyatörle sınırlı kalmayacağız. Aynı zamanda kalıp tasarımlarımız var. Kalıp tasarımlarımızla da daha modern bir yapıya kavuşturmuş olacağız. Bunun yanında kolektör yapımı işlemlerimiz de var. Kolektör yapımlarına da Allah nasip ederse bir aya kadar başlamış olacağız.” dedi.
“ÜLKEMİZDE HAKSIZ BİR REKABET VAR”
Sektörde yaşadıkları sorunlara da değinen Bahçeci, şu bilgileri verdi: “Bizim yıllardır yaşadığımız bir sıkıntı var. 2009 yılından beri mekanik tesisat yapmaktayız. Son 7-8 yıldır mekanik tesisat konusunda alüminyum radyatörler tercih edilmeye başladı. Biz de bu ürünleri mekanik tesisat yaptığımız dönemlerde dışardan satın alarak uyguluyorduk. Sonra kendimiz üretmeye başlayınca bazı şeyleri daha net fark ettik. Herkesin dışardan bakınca gördüğü alüminyum radyatörler gerçekten saf alüminyum radyatörler değil çünkü içinde bulunan ürünler saf alüminyum değil. Biz bu ürünleri yaparken saf alüminyum kullanmamıza rağmen rakiplerimizin içine demir tozu karıştırması, bakır oranı ve silisyum oranıyla oynamalarından dolayı bizden daha uyguna üretip edip piyasaya sürmelerine neden olabiliyor.”
SAF ALÜMİNYUM OLMAYAN ÜRÜNLERE DİKKAT!
Radyatör tercihleri konusunda vatandaşları uyaran Bahçeci, saf olmayan alüminyumların vereceği zararları şu sözlerle aktardı: “Diğer imalatçılar saf olmayan alüminyum kullanarak, hem zaman içinde korozyona uğrama riskini artırıyorlar hem de ısı verimi düşük oluyor. Bu da hem enerjide hem de ekonomide ciddi bir kayıp yaşanmasına neden oluyor. Bizim TSE'ye gönderdiğimiz ürünlerde bir şey gördük .1 metre sac radyatörün verimi 1500-1700 kalori arasında iken bizim gönderdiğimiz radyatörlerin verimi 2100-2300 kalori arasında. Bu da alüminyumun daha iyi bir iletken olduğunu gösterir ama gelin görün ki bizim bölgemizdeki imalatçılar saf olmayan ürün kullanmaları, ısı iletimine dikkat etmemeleri, merdiven altı boya kullanmaları sonucunda ama bölgemizin adını kötüye çıkartıyorlar. Biz bu ürünleri buradan 2000 Km uzaklıklara satıyoruz ama burnumuzun dibindeki ihtiyaç sahibi inşaatlara ve konutlara satamıyoruz. Bunun tek bir sebebi var ham madde ile oynamaları boyayı kalitesiz kullanmaları.”
“ÜRÜNLERİMİZİN İMALATINDA EN KALİTELİ ÜRÜNLERİ KULLANIYORUZ”
Elazığ'ın markası olan Radex Radyatör'de üretilen ürünlerin hepsinin Elazığ'a yakışan ürünler olduğunu vurgulayan Fatih Bahçeci: “Hem boyada hem de tüm üretim aşamalarımızda en kaliteli ürünleri kullanıyoruz. Ürettiğimiz radyatörler 2 aşamalı bir üründür. Biri ham madde bir diğeri ise boya. Bizim kullandığımız boyalar 20 yıl garantili QUALİTY kod sahibi yani Avrupa'ya gönderilebilecek kalitede boyalardır. Tesisimiz ise zira öyle bir tesistir. Ancak bunun yerine bizim kullandığımız boyanın artıklarını alıp eleklerden geçirip kullanan imalatçılar var. Bunları biliyoruz hatta fazlası ile biliyoruz. Çünkü niye? Burada 100 kilo boyadan 20 kilo elek altı yani çöpe atılması gereken boya çıkar. Çevre yasası gereği biz bu boyaları çöpe atamayız. Bu boyalar geri dönüşümcülere teslim ederiz. Geri dönüşümcüler bunları hiçbir şekilde imha etmezler, merdiven altı imalatçılara satarlar. Merdiven altından kastım dün başlamış olanlar değil. Yıllar öncesinden başlamış olanlar da olabilir.” şeklinde konuştu.
“KALİTESİZ RAKABET SEKTÖRÜ ZORA SOKUYOR”
Ürünün satışının bölgemizde yapılmasının zorluklarına da değinen Bahçeci: “Biz bu ürünü dünyanın her tarafına gönderebiliyoruz ama gelin görün ki doğu bölgesinde kimseye tek seferde satamıyoruz. Ürünün kalitesini ve boyayı anlatmak, tesisi gezdirmek zorundayız. Yıpranma-yaşlanma testlerinin sonuçlarını göstermek zorundayız. Bu sektör bu kadar zor bir sektör değil, çok rahat bir sektör olması gerekirken rakiplerimiz dolayısı ile çok zor bir hale geldi.” ifadelerini kullandı.
"ELAZIĞ'IN ÜRETİM VE İSTİHDAMINA KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Elazığ için çalışmaya ve üretmeye devam edeceklerini vurgulayan Fatih Bahçeci, son olarak: “Başta da belirttiğim gibi biz bu sektörü yaşayarak ve deneyimleyerek dışardan aldığımız ürünleri Elazığ'da üretmeye başladık. Elazığ'da olmaz denileni başardık diyebilirim. Elazığ'ımıza ait bir marka üretmek, şehrimizin üretimine, ihracatına ve istihdamına katkı sağlamak kadar güzel bir duygu olamaz. Mevcut imalat yerimiz kiralık bir işyeridir ve istanbuldan sonra Türkiye'nin en büyük radyatör üretim tesisi olarak yaklaşık 3000 metrekareden oluşmaktadır ve hali hazırda 9 personel ile çalışmalarımız devam etmektedir. personel sayımızın az oluşu robotik sistem ile imalatın çeşitli noktalarında insan hatalarını minimize etmek için dokunuşlar yapmamızdandır. İlerleyen günlerde temelini atacağımız Elazığ Teknova Organize sanayi bölgesinde 4500 metrekare bir alanda ve yaklaşık 20 personel ile imalata devam etmeyi planlıyoruz.Her zaman bu bilinçle hareket etmeye, şehrimizin üretim ve istihdamına katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bizlere bu fırsatı sunduğunuz için tüm Hakimiyet Ailesi'ne teşekkür ederim.” dedi.