Kurtulmuş'tan 'yeni anayasa' açıklaması: Herkesin sözünü dinleriz

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 'Türkiye Yüzyılı'nda Yeni Anayasa' başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, yeni anayasa çalışmalarında kapsayıcı bir sürecin izleneceğini vurguladı. Kurtulmuş, 'Herkesin fikrini dinlemeye hazırız. Ancak 'Siz kim oluyorsunuz da anayasa yapmaya kalkıyorsunuz?' diyenlere asla pabuç bırakmayız,' dedi.

TAKİP ET

Ensar Vakfı Genel Merkezi'nde düzenlenen Milli İrade Buluşmaları Programı'nda konuşan Kurtulmuş, Türkiye'nin demokratikleşme sürecini hızlandıracak ve toplumun her kesimini kapsayacak yeni bir anayasanın gerekliliğine dikkat çekti.

Kurtulmuş, mevcut anayasanın kabulünden itibaren eleştirildiğini ve artık kapsamlı bir anayasal reformun şart olduğunu belirterek şunları söyledi:
'Türkiye Yüzyılı olarak isimlendirdiğimiz bu dönemde, içerideki eksikliklerimizi gidermek için toplumun bütün kesimlerinin kendini içinde görebileceği, özgür ve eşit yurttaşlar ilkesini tam manasıyla hayata geçiren bir anayasa yapmamız gerekiyor.'

Kurtulmuş, anayasanın sivil, kapsayıcı, özgürlükçü, hukukun üstünlüğünü temel alan ve güçler ayrılığını net bir şekilde ifade eden bir yapıda olması gerektiğini vurguladı.

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında siyasi partilerle görüşmeler yapıldığını ifade eden Kurtulmuş, yalnızca bir partinin görüşmeye katılmadığını söyledi. Meclis Başkanı, tüm partileri iş birliğine davet ederek, 'Bu süreçte siyasi parti tartışmalarından uzak durmalı ve milletin menfaatine odaklanmalıyız,' dedi.

Bazı kesimlerden gelen eleştirilere de yanıt veren Kurtulmuş, 'Bu millet, TBMM'ye anayasa yapma ve değiştirme yetkisini vermiştir. Kimsenin bu yetkiyi sorgulama hakkı yoktur,' diyerek kararlılığını dile getirdi.

Kurtulmuş, anayasa yapım sürecinde sivil toplum kuruluşlarının da aktif rol almasını istedi ve bu kuruluşların çalıştaylar düzenleyerek görüşlerini kamuoyuyla paylaşmasını beklediklerini söyledi.

Toplantıda konuşan İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Milli İrade Platformu'nun her zaman milletin ve ümmetin yanında durmaya çalıştığını ifade ederek, 'Referanslarımızdan ve inancımızdan güç alarak bu buluşmalarla kenetlenmemizi artıracağız,' dedi.

Kurtulmuş, Türkiye'nin Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına daha güçlü bir demokratik yapıyla girmesi gerektiğini ifade ederek, 'Allah bize, bu süreci başarıyla tamamlamayı nasip etsin. Milletimizin büyük çoğunluğunun kabul edeceği bir anayasa hazırlayabiliriz,' dedi.

Bakmadan Geçme