Kötü Haber Geldi: Covid, İnsan Ömrünü 2 Yıl Kısalttı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19 salgınının dünya genelinde beklenen yaşam süresini yaklaşık 2 yıl azalttığını açıkladı. İşte ayrıntılar...

TAKİP ET

Beklenen yaşam süresi azaldı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), internet sitesinde yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgını nedeniyle dünya genelindeki ortalama yaşam süresinin ciddi bir şekilde düştüğünü belirtti. 2019-2021 yıllarında, salgın nedeniyle beklenen yaşam süresi 1,8 yıl azalarak ortalama 71,4 yıla geriledi.

Kovid-19'un etkileri
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Kovid-19 salgını sadece 2 yıl içinde, beklenen yaşam süresinde 10 yıllık bir kazanımı tersine çevirdi" ifadelerini kullandı. Ghebreyesus, gelecekte benzer durumların yaşanmaması için ülkelerin küresel bir salgın anlaşması üzerinde uzlaşmaları gerektiğini belirtti.

Kıtalar arasındaki fark
DSÖ'nün "Dünya Sağlık İstatistikleri 2024" raporuna göre, Kovid-19 salgını Amerika kıtası ve Güneydoğu Asya ülkelerinde en ağır etkileri bıraktı. Raporda, Covid-19'un 2020 ve 2021 yıllarında Amerika kıtasında en sık rastlanan ölüm nedeni olduğu vurgulandı.

En az etkilenen bölgeler
Raporda ayrıca, Batı Pasifik ülkelerinin Kovid-19 salgınının ilk iki yılında virüsten asgari düzeyde etkilendiği belirtildi. Bu bölgelerdeki başarılı salgın yönetimi, ölüm oranlarını düşük tutmada etkili oldu.

Küresel sağlık için uyarı
Ghebreyesus, salgının beklenen yaşam süresinde yarattığı bu ciddi düşüşün, küresel sağlık sistemlerinin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdiğini söyledi. "Gelecek nesilleri korumak amacıyla, ülkelerin küresel bir salgın anlaşması üzerinde uzlaşmaları gerekiyor" diyerek, uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Beklenen yaşam süresi, bir kişinin ortalama ne kadar yaşayacağını gösteren istatistiki bir ölçüttür. Bu ölçüt, toplum sağlığının genel bir göstergesi olarak kabul edilir ve sağlık politikalarının etkilerini değerlendirmede kullanılır.

Bakmadan Geçme