Koronun Kurucusu Sönmez: 'Devlet Koromuzun İsmi 'Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü' Olarak Kalmalıdır'

Başak MERAL GÜNDÜZ/Elazığ Devlet Korosunun kurucusu Naci Sönmez,32 yıldan beri halkımıza başarı dolu Türk Müziği hizmetlerini üstün gayret ve fedakarca sunmaya devam eden Devlet Koromuzun ismi 'Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü olarak kalmalıdır.İlimize bir sanat kurumu verilecekse mevcudun ismine dokunulmadan 'Elazığ Kürsübaşı Müzik Topluluğu 'adı altında yeni bir sanat kurumu verilmelidir'dedi.

TAKİP ET

Naci SÖNMEZ”Devlet Klasik Türk Müziği Koromuz; Sözleşmeli sanatçı kadrosu itibariyle ;emekli kesenekleri 657 S.K.uyarınca kesilen 40 kişilik Maliye Bakanlığı vizesinden geçmiş kadro sayısına sahip bir sanat kurumumuzdur. Böylece;”Devlet Klasik Türk Müziği”ibaresi aynen korunmuş oluyor. İşte geldik; Çoğunuzun konusu olmadığı için bilemediği ayrıntıya.. Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünde Sanat Koroları 40 kişilik çakılı kadroyla..Sanat toplulukları ise 25 kişilik çakılı kadroyla Maliye vizesinden geçer ve bu sayının üstüne çıkamazsınız. Devlet Koromuzun ismi muhafaza edildi. Pekala.. Sonuna da ek olarak “Kürsübaşı”kelimesini koydunuz.

"HERKESİN BİLMEDİĞİ O AYRINTI..."

Ancak.. “KORO “kelimesi yerine “TOPLULUK “ kelimesinin konulması otomatik olarak Elazığ Devlet Koromuzun 15 çakılı kadro sayısını kaybettiği anlamına gelir. Yani;sanatçı sayımızın 40 dan 25'e düşürülmesi meselesi..

Elazığ'da ;Musiki Cemiyetimizin yarım asrı aşan iradeli ve istikrarlı gayretleri sonucunda..2001 yılı itibariyle “Fırat Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”kuruldu.Bu konservatuvar;2005 yılında ilk mezunlarını verdi ve takip eden her yıl 20 mezun vererek gerek alt yapı olarak Devlet Koromuzu besledi.Bütün Türkiye'ye dağılarak sanat insanı ve müzik öğretmeni oldular.Şimdi koromuzun adı,topluluk olarak kesinleşirse 15 Elazığ çocuğunun 32 yıldır faaliyette bulunan Devlet Korosundan sanatsal hakkı veya ekmeği elinden alınmış olacak..

"ELAZIĞ BUNU HAK ETMİYOR"

Eğer Bakanlık,Koromuzun isim değişikliğinde israrla Kürsübaşı kelimesini koymak istiyorsa en azından yeni isim “Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği ve Kürsübaşı Harput Müziği Korosu Müdürlüğü”olmalı.Böylelikle,40 kişilik sanatçı kadromuz hem muhafaza edilir;hem de önceden geçici görevlendirmelerle büyük illerdeki korolara giden sanatçılarımız da ya geri dönerler ya da kadrolarımızı boşaltıp Elazığ Devlet Koromuza iade ederler. 32 yıldır kazanılmış kadro hakkımızı Elazığ gençlerinin hakkını emeğini haklı mücadelemizle koruyalım. Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü ismi ise;Diyarbakır Medeniyetler Korosu Müdürlüğü olarak düzenlenmiş.Yani 40 sanatçı kadroları muhafaza ve müdafaa edilmiş.Elazığ İlimiz de sanat ve kültürde bu ilimizden farklı olmasa gerek.. Ayrıca;Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu Müdürlüğü,Samsun,Bursa ve Mersin Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüklerine hiç dokunulmamış,Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü ve Elazığ halkı bu durumu hak etmiyor”dedi.

Yorumlar 1
Mehmet Remzi pirinç 01 Nisan 2021 15:14

Bu haber bi hakkın gerçeği yansıtmamaktadır.Şöyle'ki konu Şümullü olmasına rağmen çok kısa olarak özetliyeyim.1989 tarihinde kültür Bakanı Sayın N.Kemal Zeybek musiki cemiyetimizi ziyaret etti ve sizler zaten koroyu kurmuşsunuz bizde usulü işlemleri tamamlayacagız dedi.koro kuruldu.Bu korunun kurulmasına sebep olan Elazığ çocuğu bu koroya giremedi.40 kişilik kadronun 7 kişisi Elazığ diğerleri yani geriye kalan 33 hep dışarıdan gelenlerden teşekkul ediyor, bu şahıslarda Elazığ kadrosunda görünüyor bu şekilde maaşlarını alıyorlar (bir ay tek bir ay çift maaş alıyorlar.v.s..) ancak Elazığ'da değiller.Başka illerde görev yapıyorlar.musiki cemitetimizin fedekar,cefakar mensuplarının gayreti ile kurulan bu koroda malesef,malesef Elazığ lı yok.Bakanlığın yeni isimlendirme si " Elazığ Kürsübaşı Müzik Topluluğu Müdürlüğü "olması çok isabetli olmuştur.Inşallah bundan sonra mahalli müziğimiz neşvi nema bulacaktır.Bu isim altında elaman alındığı zaman illaki mahalliyi bilecek dolayısıyla Elazığ lı olacaktır.şu andaki koro şefimiz Sayın Kenan Çimtay'ın dönemine kadar mahalli müziğimiz sahiplenilmemistir.Kenan hocamız başarı bir dönem sergilemektedir.Konu hakkında söylenecek çok şey varda neyse diyelim...

Bakmadan Geçme