Kızıl Goncalar Ne Anlatıyor?
FOX TV'de yayınlanan, başrollerinde Özcan Deniz ve Özgü Namal'ın yer aldığı, Faniler adlı hayali bir tarikatın hikâyesini anlatan Kızıl Goncalar ilk bölümü ile tarikatların hedefi haline gelmiş ve RTÜK inceleme başlatmıştı. Dizinin afişlerine de boyalı saldırı düzenlenmişti.
Etrafında kızıl-kıyamet kopartılan ve bazı cemaatlerin tepkisine yol açan “Kızıl Goncalar” dizisi o kadar gündem oldu ki yapımcılar dünyanın parasını verseydi bu kadar reklam yapamazdı.
O kadar tartışmalardan sonra “acaba ne diyor bu dizi” saikiyle hepimiz dizinin daha ikinci bölümünde tiryakisi olduk. Ve ilginçtir en çok da dizinin mesajına tepki koyması beklenenler diziyi izlemeye başladı.
Hikâye aslında bilindik, tanıdık ve hep duyduğumuz konular üzerine bina edilmiş. Senaryo yazarı, özellikle İslami terimler kadar tarikat ve cemaat kültürü, teamüller ve dergah adabına, içerdeki konuşma ve gündemlere oldukça hakim. Retorik ve teknik açıdan başarılı bir senaryo var ortada.
Dizide; tarikat-cemaat ve şeyh üçgeninde gelişen kurgu, zaman zaman zihniyet çatışmalarını da gıdıklıyor.
Kızıl Goncalar'ın 2. Bölümündeki 28 Şubat vurgusu “denklem sahnesi” ilginçti.
Beyaz tahtada Suavi'ye mantık önermesi konusunu anlatan Zeynep, kapalı kızların okutulmadığı zihniyete dikkat çekti.
Dizide Özgü Namal'ın canlandırdığı Meryem karakterinin kızı olan Zeynep, kız çocuklarının okula gönderilmesini bir mantık önermesi ile ele aldı.
Tarikatın başındaki "Efendi Hazretleri" ile Özcan Deniz'in canlandırdığı Levent karakterinin babasını canlandıran Suavi arasında kurduğu önerme sonunda her ikisi de birbirine denk çıktı.
Zeynep, daha sonra “Olan hep kızlara oluyor. Ne farkınız var? Aynısınız” diyerek daha modern görünen Suavi'nin aslında tarikat şeyhiyle aynı zihniyette olduğunu ifade etti. Zeynep sahnenin ardından da odayı terk etti.
Zeynep'in hiç konuşmadan sırf matematik denklemiyle çok şey anlattığı bu sahne aslında Türkiye'nin gerçeğini de ortaya koyuyordu.
İstisnaları ve bu konuda hassasiyet ortaya koyanları ayırırsanız bir kesim geçmişte FETÖ örneğinde olduğu gibi dini, bir kesim de 28 Şubatçılar örneğinde olduğu gibi Atarütürk'ü kullanıyorlar.
Bu dizi, etrafında yaşanan tüm tartışmalara rağmen din ve Atatürk istismarı yapanları gün yüzüne çıkaracaksa faydalı da olabilir. Ama tüm cemaatleri din istismarcısı göstermek de ciddi anamda insafsızlık olur.