Kiralar Düşer mi?

6 Şubat depreminden sonra kiralar el yakmakla kalmıyor can yakıyor, can alıyor.

TAKİP ET

Son yıllarda adliyelere intikal eden en fazla vakalar kiracı-ev sahibi kavgaları. Bu konuda hem bakanlıklar hem de STK'lar formül arayıp çözüm bulmak istiyorlar.

Bakan Özhaseki'nin hazine arazilerinin imara açılacağını duyurması üzerine bölgede inşaat sektöründe bir hareketlilik gözlenmekle kalmadı bunun kiraların düşmesine sebep olabilecek bir formül olarak da görüldü.

Hukukçu kimliği yanında kentsel dönüşüm uzmanı ELSAD Başkanı Av. Murat Erdoğan, kiraların düşürülmesi konusunda önemli tespit ve önerileri oldu.

Hazine arazileri imara açıldığında vatandaşın önü açılacak ve kat karşılığı olarak yüzde 50-45'lerin ortadan kalkacağını ve bu oranın yüzde 10-15 bandına gerileyeceğini ifade eden Erdoğan, böylelikle fiyatların yüzde 40-45 oranında geri çekileceğini dile getiriyor.

Erdoğan'ın bu önerisi çok doğru, isabetli ve hayata geçtiğinde hem fiyatları, dolayısıyla kirada önemli düşüşü yaşatacak bir fikir. Ancak hazine arazilerinin satışında yaşanacak rekabetler fiyatların uç noktalara çıkması da bir gerçek. Yüksek bedellerle alınacak hazine arazilerine yapılacak yapılarında maliyeti dolayısıyla artmış olacak.

Konut fiyatlarının yüksek olmasında en önemli faktör arsa bedeli ise önce hazine arazilerinin makul seviyeye çekilmesi lazım. Bunun için de arsa ve konutlara rant gözüyle değil barınma ihtiyacını giderecek bir yaklaşımın hakim olması lazım.

Bakmadan Geçme