Kiracısına Yalan Beyanla Evini Boşalttıran Ev Sahiplerine Kötü Haber
Kentsel Dönüşüm Uzmanı Av. Murat Erdoğan yapılan düzenlemeyle yalan beyanda bulunarak kiracısını zarara uğramasına neden olan ev sahiplerine hapis veya para cezası verilebileceğini açıkladı.
Yaşanan ekonomik çalkantı ve yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Elazığ'da eski kiracı ile ev sahibi tartışmaları her geçen gün daha da tırmanıyor. Bir tarafta uzun yıllardır kiracısı olduğu ve uygun fiyata oturduğu konutu terk etmek istemeyen kiracılar diğer tarafta ise bin 500 – 2 bin liraya oturan kiracısını binbir bahanelerle çıkartıp yerine en az 5-6 bin liraya evini kiraya vermek isteyen ev sahipleri ...
Peki kim haklı ? Hakimiyet Gazetesi olarak ev sahibi – kiracı anlaşmazlığını Kentsel Dönüşüm Uzmanı Av. Murat Erdoğan'a sorduk.
Erdoğan “ Kiracı ve ev sahipleri ile ilgili asıl kanun 6098 nolu borçlar kanunudur. Bu kanun kira ve kiracılar ile kanuni düzenlemeleri yapar. Geçen olağanüstü yaşanan olumsuz ekonomik gelişmelerden sonra hükümet ek bir düzenlemeye giderek 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira artışlarının en fazla %25 olmasına hükmetti. % 25'ten fazla kira bedellerini arttırmak isteyen kötü niyetli ev sahipleri var. Kanunun öngördüğünden fazla kira artışı yapmak isteyen ev ve işyeri sahiplerine karşı kiracıların yapacağı şudur: %25 kira bedelini artıracak ve aylık kira bedelini ona göre ödeyecektir” dedi.
KIZIM – OĞLUM EVLENİYOR DİYEREK KİRACISINI ÇIKARAN EV SAHİPLERİNE HAPİS CEZASI VERİLEBİLİR
Kiracı eğer ev sahibi tarafından yalan beyanla evinden çıkarırılırsa evini taşıma ve daha yüksek kiraya gitme nedeniyle kötü niyetli ev sahibi tarafından zarara uğramışsa bu durumda ev sahibine bir tazminat davası açabilir. Yeni düzenlenecek yasa ile kötü niyetli ev sahibine hapis ve para cezası verilecek.
EV SAHİPLERİ KİRACILARI HANGİ DURUMDA ÇIKARABİLİR?
Birincisi kiracı eğer bir yıl içerisinde 2 defa kirasını ödememişse ve ihtar yemişse ev sahibi kiracısını çıkarabilir. Toplumumuzda geçmişten gelen bir alışkanlık var. Kira bedellerini elden ödüyorlar. Kiracıların mutlaka ev sahiplerinin İBAN adreslerine açıklama kısmına kira bedeli notu düşerek havale etmelidirler. Aksi halde kira bedelini ödediğini ispat edemez ve tahliye edilir. İkinci olarak ev sahibi evinde gerçekten tadilat yapacaksa ya da yıkılıp yerine yeni bir bina yapılacaksa ev sahibi kiracıy çıkarabilir. Üçüncü olarak kiracı eğer tahliye taahhütnamesi vermişse yani örneğin ben şu tarihte sözleşmem bitince evinizi boşaltacağım şeklinde kiracı bir yazılı bi taahhüt vermişse kiracıyı çıkarabilir. En çok gündemde olan ise benim oğlum evlenecek ya da ben evime geleceğim şeklinde olan taleplerdir. Kanun diyor ki ihtiyaç nedeniyle ev sahibi kiracısını tahliye edebilir. Fakat; bunu gerçekten olması lazım yani gerçekten evlenecek bir çocuğunun olması lazım ya da kendisinin aynı şehir merkezi içinde başka bir dairesinin olmaması gerekiyor. Gerçek ihtiyaç sahibi ise o zaman kiracının kanunen tahliye edilmesi doğrudur. Ama böyle bir şey yok daha yüksek bedelle yeni bir kiracıya kiralamak için yapılmışsa mahkeme bu tahliye davasını reddecektir.
KİRACI PİYASANIN ÇOK ALTINDA VEYA ÇOK ÜSTÜNDE KİRA BEDELİ ÖDÜYORSA NE YAPILIR?
Eğer kiracı bulunduğu çevreye göre çok fazla ya da çok az kira ödüyorsa mahkeme yoluyla bu kira bedeli düzeltilir. Örneğin; benzerlerinin 10 bin liraya kiralık evlerin verildiği bir muhitte kiracı hala çok önceden oturduğu için 2 bin liraya oturuyorsa ya da tam tersi olarak düşünürsek ucuz oturması gerekirken çok pahalıya oturuyorsa kira uyarlama davaları açılarak bu durum hem kiracı hem de ev sahibi için geçerlidir. Mahkeme o muhitteki emsal kira bedellerini alır ve ona göre bir karar verir.