Kentsel Dönüşüme Yönetmelik Engeli

Uzun süredir gündemde olan, 7 kez ertelenen ve 31 Mart'ta yürürlüğe girmesi beklenen otopark yönetmeliğinin hem inşaat sektörünü hem de şehrimizin merkezi mahallelerin de gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm sürecini zora sokacağı ifade ediliyor

TAKİP ET

Yıllardan beri gündeme getirilen ve oluşturacağı sıkıntı ve problemler dolayısıyla her defasında ertelenen otopark Yönetmeliğine son şekli verildi ve kamuoyuna duyuruldu.
Uzun süredir gündemde olan ve 7 kez ertelenen Otopark Yönetmeliği'ne nihai şekli verildi.

31 Mart'ta yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelikte ‘her daireye bir otopark' zorunluluğu var. Sektör temsilcileri ise her arsa yapısında bunun mümkün olmadığını, getirilen zorunluluğun kentsel dönüşüm sürecini zora sokacağı hatta tıkayacağını ifade ediyorlar.

KİMLERLE GÖRÜŞÜLDÜ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, her ne kadar sektörün tüm taraflarının taleplerini dinleyerek yönetmelikte değişikliğe gidildiğini ifade etse de bu değişikle her yapı alanı için farklı formüller geliştirilecek otopark yapılmasının ne kadar mümkün olduğu ise göz ardı edildi.

KONUT SAYISI KADAR OTOPARK
Hazırlanan yeni taslağa göre bundan sonra daire ya da dükkân büyüklüklerine göre otopark alanı belirlenecek. Parselinde otopark yapamayan yapılar için de 1000 metre yarıçapındaki başka bir alanda otopark yeri temin edebilme imkânı getirilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan yönetmelik taslağına göre bundan sonra daire büyüklüklerine göre otopark yeri zorunlu oluyor.

120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark, 180 metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri ayrılması gerekecek.

PARSEL UYGUN DEĞİLSE BAŞKA ALANDA OTOPARK
Hazırlanan yeni yönetmeliği göre, parselinde otopark yapamayan müteahhitler, projeye yakın başka alanda bu ihtiyacı karşılayacak.

İŞTE YENİ YÖNETMELİKLE GELENLER

1) Her daire için en az bir otopark zorunluluğu uygulamasında değişikliğe gidilerek, daire büyüklüklerine göre otopark zorunluluğu uygulaması geliyor.

80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80-120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri ayrılması hükmü getirilecek.

Dükkân, mağaza, banka gibi fonksiyonlarda her 30 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 adet olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 adet olacak şekilde revize edilecek.

2) Otoparkın bina bodrumunda karşılanması zorunluluğu kaldırılarak talebe göre binanın bodrumunda ya da parsel arka, yan bahçesi veya ön bahçesinde veyahut bu bahçelerin altında öncelik olmadan karşılanabilmesi hükmü getirilecek.

3) Parsel arka bahçesinde binalara 2 metreden fazla yaklaşmamak ve zemin kat yüksekliğini aşmamak kaydı ile mekanik otopark yapılabilecek.

4) 120 metrekareden küçük olup 3 kat ve üzeri yapı bulunan parsellerde, talep halinde otoparkın bedel karşılığı bölge otoparkından temin edilebilmesi sağlanacak.

5) 250 metrekareden küçük parsellerde otopark ihtiyacının yarısının parselde karşılanması kaydı ile zorunlu otopark adedi yüzde 50 azaltılacak.
6) Komşu parsellerin anlaşması ve maliklerin onayı halinde bitişik olan bahçelerin, aradaki duvar kaldırılmak suretiyle ortak otopark olarak kullanılabilmesi imkânı getirilecek. Bu sayede birden çok parselin anlaşması ile ‘ada içi' otoparkların önü açılacak.

7) Parselinde otopark yapamayan yapılar için 1000 metre yarıçapındaki başka bir binadan, arsadan ya da varsa ticari otoparktan tapuya şerh konmak suretiyle otopark yeri temin edebilme imkânı gelecek.

İLÇE BELEDİYESİNE YETKİ

8) Büyükşehir belediyelerinin otopark bedeli almalarına rağmen bölge otoparkları inşa etmemeleri gerekçesiyle, yetki değişikliğine gidilecek. Bundan böyle bölge otoparkı bedelini toplama ve bu otoparkları yapma görevi ilçe belediyelerine verilecek. İlçe belediyeleri bedeli alınan otoparkları en geç 3 yıl içinde yapacak. Belediyelerin bölge otoparkı imar planlarını daha hızlı yapabilmeleri 1/1000'lik uygulama imar planı yeterli olacak, nazım imar planı değişikliğine gerek kalmayacak.

9) Otopark bedelinin tamamının yapı ruhsatı aşamasında alınması uygulaması kaldırılarak yüzde 25'inin ruhsat aşamasında kalanının ise 18 ayda ve taksitle ödenmesi imkânı sağlanacak.

İNŞAAT SEKTÖRÜ KİLİTLENİYOR
Yeni yönetmelikle bodrum katları belirtilen metrekare gereği oluşturulacak park sayısı yeterli olmayınca bunun öncelikle bahçe alanları, bu da yetmeyince komşu parseller arasındaki duvarların yıkılarak otopark oluşturulması, bu durumdaki yeterli sayıda park sayısı elde edilmeyince o alanda bulunan herhangi özel bir otopark ve bölge otoparkı ile anlaşmaya gitmesi uygulamasının hayata geçirilme ihtimali olmadığını ifade eden sektör temsilcileri, bu yönetmeliğin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

CHP'Lİ BELEDİYELERİ DEVRE DIŞI BIRAKMAK ADINA SEKTÖR CEZALANDIRILIYOR
Yönetmelikte, Büyükşehir belediyelerinin otopark bedeli almalarına rağmen bölge otoparkları inşa etmemeleri gerekçesiyle, yetki değişikliğine gidilerek, bundan böyle bölge otoparkı bedelini toplama ve bu otoparkları yapma görevi ilçe belediyelerine verilecek olması maddesinin, sırf İstanbul ve Ankara gibi CHP'ye geçen belediyelerin yetkisini tırpanlamak adına yapılmış yanlış bir adım olduğu iddia ediliyor.

Geçmiş yıllarda hazırlanan yönetmelik taslaklarının 7 kez Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dönmesi gerçeğini dikkate alan ve bir daha dönmemesi için işi garantiye alıp bu kez de CHP'li Büyükşehir belediyelerinin yetkililerini tırpanlayacak şekilde bir düzenleme ekleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin bu adımı, belediyeler yerine sektör temsilcileri ve özellikle maliyetlerin yükselmesi sebebiyle konut almak isteyen vatandaşların cezalandırılması anlamına geliyor.

GEL DE İZZETPAŞA'DA UYGULA
Yeni otopark yönetmeliği ile özellikle 24 Ocak 2020 depremi sonrasında şehir merkezinde bulunan ağır hasarlı binaların kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapılması sürecini ciddi anlamda sekteye uğratacağını belirten vatandaşlar, İzzetpaşa, İcadiye, Rızaiye, Yeni Mahalle, Akpınar, Sarayatik, Naibey ve Kültür Mahallelerinde bu yönetmeliğine uygun hiçbir yapının inşa edilmesinin mümkün olmadığını ifade ediyorlar.

İlimiz merkez mahallerinde yapılaşmanın yüzde yüz gerçekleştiğini, yeni deprem yönetmeliğinin bu mahallerde kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek yapılarda uygulanma şansının fiziken mümkün olmadığını ifade eden uzmanlar, bu yönetmeliğin daha yok yeni gelişen bölgelerde uygulanma şansının olduğunu ifade ediyorlar.

BÜROKRASİ DAHA DA GÜÇLENDİRECEK
31 Martta yürürlüğe girmesi beklenen yeni otopark yönetmeliğinin, kendi mevzuatından kaynaklı zorluklarına bir de bürokrasinin bazen iş bilmez ve çözüm üretemez durumda olması eklenince ilimizde inşaat sektörü tümüyle durma tehlikesi ile kaşı karşıya geldi.

SİYASETÇİLERE GÖREV DÜŞÜYOR
Yeni otopark yönetmeliğinin 24 Ocak depremini yaşayan ilimizde kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapılması planlanan eski binalar için muafiyet getirmesi noktasında ilimiz milletvekillerinin bakanlık nezdinde görüşme yapmaları gerektiğine vurgu yapan vatandaşlar, bu konuda Elazığ'ın Türkiye'nin diğer illerinden farklı bir noktada tutulması gerektiğini ifade ediyorlar.

Yorumlar 2
Hüseyin Hızal 21 Ağustos 2021 17:53

Kaş yapayım derken göz çıkarma.Otoparkları yıkılan/yıkılacak eski binalara değil, boş arsaya yapılacak binalara uygulanmalı.Aksi halde kentsel dönüşüm yasasına da aykırılık oluşur.Yönetmelik ise yasaya aykırı olamaz. Acilen yönetmelik uygun hale gelmelidir.

Orhan 20 Mart 2021 01:20

Müthiş bir yerinde karar,derhal uygulamaya girmeli.Hükümete teşekkürler.

Bakmadan Geçme