Kentsel Dönüşüm iyi gidiyor

Son yıllarda hayatımıza giren ancak hemen her konuda görüşü ve fikri olan yapay zekâ, Elazığ'ın sorunlarını da tespit etmiş.

TAKİP ET

Yapay zeka, 2020 yılında yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından, Elazığ'da kentsel dönüşüm ve depreme dayanıklı yapı ihtiyacının giderilmesinin birinci ve önemli sorun olarak tespit etmiş.

Yapay zeka, bu sorunun giderilmesine yönelik önerisini de sunmuş ve demiş ki kentsel dönüşümü hızlandırın ve kısa sürede tamamlayın. Zira deprem riski halen devam ediyor ve yine şehri etkileyebilir demiş.

Yapay zeka bunlara ilaveten, işsizlik ve genç nüfusun başka şehirlere göç etme zorunluluğundan şehir ekonomisini olumsuz etkilediğini, eğitim, sağlık ve ulaşım gibi alanlarda da ihtiyaç duyulan iyileştirmelere ihtiyaç duyulduğunu söylemekle kalmamış, Elazığ'ın geleceği için deprem güvenliğinin sağlanması ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi ise en öncelikli konular arasında görmüş.

Demek ki şehrin problemlerinin ne olduğuna dair uzun uzun çalışma, çalıştay ya da stratejik araştırma merkezleri kurmaya gerek yokmuş. Yapay zekâ size şehrimizin başat sorunlarını söylüyor ve bu konuda hem siyasilerimize hem de yöneticilerimize ödev ve sorumluluklar yüklüyor.

Sorunların tespiti artık çok kolay olduğuna göre asıl mesele sorunun giderilmesine yönelik nasıl bir çalışma yürütüleceği ve bunun aşamalarının ne olacağı.

Bu konuda ilk adımı atan Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, dört merkezi mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm projesi ile süreci çoktan başlattı bile.

Belediyenin başlattığı kentsel dönüşüm çalışmalarında talepler yüzde 70 oranına ulaşmış bile. Belediye bu dönüşümle birlikte her bir bağımsız bölüm için 100 bin lira nakdi yardım yapıyor. Bununla birlikte bu dönüşüm projesin de önceki depremlerden hak sahibi olanların mevcut hakları bozulmuyor.

Bu çalışmalarla birlikte şehir merkezinin olumsuz görüntüden örnek bir çehreye büründürmek bu kente yapılacak en önemli ve kalıcı bir hizmet olacaktır.

Bakmadan Geçme