KENDİMİ KAYIP ETTİM SÖZÜ BİLİMSEL DEĞİL

Erol KARA/Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri ABD Başkanı Prof.Dr. Murad Atmaca, Tartışmada 'öfkeden gözüm görmedi bir anda kendimi kayıp etmişim' sözünün bilimsel olarak doğru olmadığına işaret ederek, geçtiğimiz gün cinayette kurban giden Doç.Dr. Mustafa Girgin için çok üzgün olduklarını.bir bilim adamının öldürülmesinde en az 30 yıllık emeğin heba olduğunu söyledi.

TAKİP ET
Atmaca,' Bunun toplumda karşılığının yerleşmesi gerekiyor. Bunun içinde toplumsal bir refleks gerekiyor yani bu olayın ne kadar menfur bir olay olduğunu çok iyi anlatmak gerekiyor. Yoksa maalesef giderek normalleşmeye başlıyor.' dedi.

 

UYUŞTURUCU DAVRANIŞ KABİLİYETLERİNİ BOZUYOR

Prof.Dr. Murad Atmaca,' Son dönemlerde özellikle öfkeyi kontrol etmeye yönelik davranışlar fazlaca görmeye başladık. Öfke kontrolsüzlüğü veya dürtü kontrolsüzlüğü problemine etkileyen bazı faktörler var. Bazı bireyler çevreni de etkisi ile dürtülerini çok iyi kontrol edemeyen kişiler. Bazı kişilerde dürtü kontrolsüzlüğü dikkate değer olarak yer alıyor. Maddi kullanımında da kişi madde kullanırken dürtü sel davranışlarının sonuçlarını çok iyi analiz edemiyor. Aslında dürtü kontrolsüzlüğü beynin Kortex dediğimiz bizim dürtü kontrollünü sağlayan bir mahkeme bölgesini sağlayan beyin bölgesi. İşte bunun sağlıklı bir şekilde kullanılmamasından kaynaklanıyor. Madde kontrolü bu bölgeyi çok ciddi anlamda bozabiliyor. Her türlü madde dürtü kontrolü için zemin oluşturabiliyor. Alkol, esrar,eroin gibi maddeler davranışların kabiliyetini bozuyor. Bozunca da kişi yoğun bir cesaret alarak maalesef sonuçta hiç beklenmedik buda olmaz dediğimiz davranışlar ortaya çıkıyor. Bu sonuçlar kırıp dökme ve insanı öldürme tarzında ortaya çıkabiliyor.' dedi.

 

KENDİMİ KAYIP ETMİŞİM SÖZÜ BİLİMSEL DEĞİL

Fırat Üniversitesi hastanesi Psikiyatri ABD Başkanı Prof.Dr. Murad Atmaca, Tartışmada 'öfkeden gözüm görmedi bir anda kendimi kayıp etmişim' sözünün Bilimsel olarak geçerli olmadığına dikkat çekerek,''Öfkenin belirtilerini göstermekle tepki göstermek arasında mutlaka bir süre vardır. Bu seri akılcı bir şekilde kullanabilirse o krizine öfke krizine döndürmeme şansı var. Ama maalesef, yanlış bir algı var. 'Kendimi kayıp etmişim' algısı var. Bu söz bilimsel olarak doğru değil ''dedi.

 

SOSYOLOGLARIN ARAYA GİRMESİ GEREKİR

Bir bilim adamının öldürülmesiyle en az 30 yıllık emeğin heba olduğuna işaret eden Murad Atmaca, 'Bunun toplumda karşılığının yerleşmesi gerekiyor. Bunun içinde toplumsal bir refleks gerekiyor yani bu olayın ne kadar menfur bir olay olduğunu çok iyi anlatmak gerekiyor. Yoksa maalesef giderek normalleşmeye başlıyor ille de bilim adamı olmasına gerek yok. Ölümle sonuçlanmanın insanlık dışı bir olay olduğunu toplumsal refleks olarak hissettirilmesi gerekiyor. Bu yetirince hissettirilmiyor diye düşünüyorum. Hissettirilmiyor ki, giderek normalize olmaya başladı.En tehlikeli şey budur. Toplumda giderek artan bu dürttüsellik için sosyologların araya girmesi gerekiyor. ' dedi

 

Bakmadan Geçme