Keban Baraj Gölünde Bir İlk!

Elazığ'da iki gezgin Fırat Nehri üzerinde yer alan Türkiye'nin en büyük baraj gölü olan aynı zamanda sulama, elektrik üretimi ve turizm gibi alanlarda önemli bir role sahip olan Keban Baraj Gölü üzerinde 9 saatte yaklaşık 200 kilometre seyahat ederek hem tarihi yapıları ve su üzerinde ve çevresindeki yaban hayatını görüntüledi hem de Elazığ ve çevresi için ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan önemli olan göl üzerindeki dikkat çekti.

Elazığ'da araştırmacı yazar Aygün Çam ve su sporları ile ilgilenen gezgin Vahit Dartay, Keban Baraj Gölünün potansiyelini göstermek amacıyla Elazığ'ın Palu ilçesinden Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde tekne ile su üzerinde yolculuk yaptı. Palu'nun Baltaşı köyünden başlayan yolculuk yaklaşık 200 kilometre ile 9 saat sürdü. Baraj Gölünün başta Elazığ olmak üzere çevre iller için özellikle ekonomik ve turizm açıdan önemine dikkat çekmek isteyen gezginler, sırasıyla Baltaşı, İçme köyü, Yurtbaşı ve oradan da Tunceli'nin Pertek ve Çemişgezek ilçe sınırlarından su üzerinde yolculuk etti. Seyahat süresi boyunca dağ keçileri, keklik ve yılkı atları gibi birçok yaban hayatını görüntüleyen gezginler, Elazığ'ın Palu ilçesinde sabah saat 09.00'da başlattıkları yolculuklarını Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde sonlandırdı. Bu seyahat ile daha önce hiç gidilmemiş tarihi yapılar olan başta Rabat Kilisesi ve batık köyler olmak üzere birçok alan da görüntülendi.

''9 SAAT SÜREN YOLCULUĞUMUZ BOYUNCA SU ÜZERİNDE 180 KİLOMETRE YOL KAT ETTİK''
Hayatının en özel yolculuklarından birini gerçekleştirdiğini dile getiren Çam, ''Farkındalık oluşturmak için Palu ilçe merkezinden başlayan Keban Baraj Gölü, gezimiz, Palu Baltaşı köyünden başladık ve Kemaliye ilçe sınırlarına kadar geldik. Yaklaşık 9 saat süren yolculuğumuz boyunca su üzerinde 180 kilometre yol kat ettik. Bizler, Keban Baraj Gölü üzerinde yolculuk yapan en uzun yolculuğu gerçekleştirdik. Bu yolculuk esnasında birçok zorluklarla karşılaştık. Çok meşakkatli bir yol olmasına rağmen inanılmaz bir coğrafya ile karşılaştık. Dağ keçileri, yılkı atları, ayılar, türlü kuşlar, balık türleri ve tarihi yapılar gibi birçok yapıyı da gördük. Bunu gerçekleştirmemizdeki amaç ise özellikle Elazığ'ın sahip olduğu Keban Baraj Gölü ve üzerindeki potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu bundan mütevellit potansiyeli olan baraj gölünün üzerinde su sporlarının da bir o kadar eksik olduğuna dikkat çekmek istedik” dedi.


Su sporları ile uğraşan aynı zamanda gezgin olan tekne kaptanı Vahit Dartay ise ''9 saattir suyun üzerindeyiz. Çok yandık ve hava da kararmak üzere. Bu kadar büyük bir su havzasının olduğu alanda su sporlarının yapılmaması ve bu suyun değerlendirilmemesi bizleri üzüyor. Bunu da gündeme getirmek için bir yolculuk gerçekleştirdik. Daha güzel yerleri gezip görmek ümidiyle görüşmek üzere” diye konuştu.

Yorumlar 4
Sedat yolga 06 Mayıs 2024 16:25

Geziyi yapanlar;gözdüklerini,yorumlarını seyahatname şeklinde anlatsalardı daha değerli olurdu, Kaldıki Keban gölünü boydan boya hemde 9saatte değil iki üç günde gezen yüzlerce kişi var Ayrıca yazıda çok sayıda bozuk cümle ve imla hatası var, yazılarını beğenip ilgiyle takip ettiğim bir gazeteye yakışmıyor

Gazi 06 Mayıs 2024 09:20

İç Turizm bakire su yolları! Çok mükemmel hizmet uyanış dersleri alana sahip olmak istiyorsanız Buyrun seyahate çıkmak için Bakire su yolları tabiat varlıklarını görmek için tam 180 km 9 saatlik çalışma zor başarmak işte böyle Aziz necip Türk milleti aydınlansın gör duy bekliyoruz inşallah

İslam Bakır 06 Mayıs 2024 07:51

Ne kadar boş iş yapip değerli zamanını harcamissiniz

Aşağı İçmeli emekli öğretmen 05 Mayıs 2024 16:32

Çok güzel bir iş yaptınız. Teşekkürler başarılar diliyorum.Ne hoş bir çalışma uzun ömürlü olursunuz inşallah

Bakmadan Geçme