Kayısı Elde Kaldı
Kayısı fiyatlarının standart bir seviyede olmadığı için kayısı üreticilerin zarar ettiğini dile getiren Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz, bu yıl Baskil'de 5-6 bin ton kayısı rekoltesi olduğunu ancak çoğunun satılamadığını, TMO'nun fındık gibi kayısı fiyatlarını da sabitlemesi gerektiğini ifade etti.
Kübra Kabukçu/Elazığ'ın Baskil ilçesinde çiftçinin en önemli gelir kaynağı, mevsimlik işçilere de iş kapısı olan 100 bin dekar alanda yaklaşık 1 milyon ağaçtaki kayısının hasadı başlamış ve sona ermişti.
SORUN BİTMİYOR
Bölgeye önemli bir gelir elde ettiği için ilçenin sarı altını olarak değerlendirilen kayısıda bu yıl verimin fazla olması yüzleri güldürürken, şimdi ise başka bir sorun ortaya çıktı.
60 BİN TON KAYISI ÜRETİMİ
Yaklaşık 100 bin dekar alanda 1 milyona yakın kayısı ağacı bulunan bölgede yılda ortalama 60 bin ton kayısı üretimi gerçekleşiyor. Elazığ'daki bu kayısının yüzde 95'i ise 20 bin nüfuslu Baskil ilçesindeki verimli bahçelerde üretiliyor. İlçede üretilen kalitesi ve aroması ile tüketicilerin ısrarla aradığı Baskil Kayısısında toplama işlemi bittikten sonra satışı başlamıştı.
İŞÇİ ZORLUKLA BULUNABİLDİ
Baskil ilçesinde hasadın başlamasının ardından kayısı üreticileri ise işçi aramaya başlamıştı. Geçtiğimiz yıl kayısı üretiminde istenilen seviyeye ulaşılamamasının ardından bu yıl üretimin bol olması kayısı üreticilerinin yüzünü güldürürken, işçi bulamama sorunu ortaya çıkmıştı. Kayısı üreticileri sosyal medya hesaplarından işçi ilanı vermelerine rağmen, talep olmaması üreticileri kara kara düşündürmüş, hasat zamanı sorunlar ortaya çıkmıştı.
BAŞKAN ZİLAYAZ: “HASAT İYİYDİ ANCAK TALEP AZ”
Elazığ Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz,“Kayısı sezonu iyiydi. Don zamanı hasarlı olan bölgelerimiz vardı, onun dışındaki bölgelerimizde hasat oldukça iyiydi. Verimli bir sezondu fakat fiyatlar beklediğimiz gibi olmadı. Başlangıçta 100 liranın üzerindeydi. Tam da maliyetlere karşı değerini buluyor dedik. Ama şuan bir durgunluk var. Talep yok.”dedi.
TMO FİYAT BELİRLEMEDİ, KAYISILAR ELİMİZDE KALDI
Kayısı fiyatlarının çok düşük olduğunu ifade eden Başkan Zilayaz,“Kayısısı olan vatandaşlarımız şuan bekliyor. Fiyatlar çok düşük. 120 ya da 130 liraya giden kayılar şuan 90 liraya düştü. Mesela TMO hiç fiyat belirlemedi. TMO'yu bekliyorduk ama hiç fiyat belirlemediler. Kayılarımız elimizde kaldı. Kısacası 2022 yılında kayısı üreticileri zarar etti.” dedi.
FİYAT BELİRLENMEYİNCE ZARAR ETTİK
Başkan Zilayaz,“Bütün maliyetler 3-4 kat artarken, kayısı da tamam 2 kat arttı dedik ama fiyatı gerilemeye başladı. Geri gidiyor ama ileri gitmiyor. Bizler TMO'nun fiyat belirlemesini bekliyorduk. Piyasanın yine maliyetlere göre yükselmesini bekliyorduk. Yani eski dönemler gibi olmamasını bekliyorduk. Yine stokçular ve belli insanların eline kaldı. Onlar ne zaman isterlerse yükselecek. Ya da çiçek dönemine kadar beklenilecek.”diye ifade etti.
KAYISININ FINDIK GİBİ SABİT BİR FİYATI OLMALI
Kayısı fiyatının standart olması gerektiğini ifade eden Başkan Zilayaz,“Keşke kayısının standart bir fiyatı olsa. Bir fındık gibi sabit fiyatı olması gerekiyor. Eğer bir fiyat yükselmesi olmayacaksa, üreticiler çiçek dönemini bekleyecek. Rekoltemiz 5-6 bin ton civarıydı. İnanın ki çoğu elde kaldı. Fiyatların iyi olmamasından dolayı çoğu elde kaldı. Böyle giderse vatandaş istemeyerek ucuz fiyattan satacak.” diye konuştu.
2023 YILI “ZARAR” YILIMIZ OLMASIN
Başkan Zilayaz,“2023 yılında inşallah bir afet olmaz. İnşallah 2023 yılında bir fiyat belirlenir. TMO fiyat belirlerse kayısı üreticisi zarar etmez. Beklentimiz bu yönde.”dedi.