Kaya 'Bina Kimlik Sistemi, Önemli ve Gerekli'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla ‘Bina Kimlik Sistemi'ni hayata geçirdiklerini bildirdi. Uygulamaya 81 ilde eş zamanlı olarak başladıklarını belirten Bakan Özhaseki, “Belirli periyotlarla denetleyeceğimiz ‘Bina Kimlik Sistemi' ile kolon kesme, kaçak kat çıkma gibi durumların önüne geçeceğiz.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla ‘Bina Kimlik Sistemi'ni hayata geçirdi. ‘Bina Kimlik Sistemi' ile kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi durumların önüne geçilecek. Binaların girişlerine asılacak kare kod uygulamalarının akıllı cihazlarla okutulmasıyla yapı hakkında detaylı bilgiye kolayca erişilecek.

‘BİNA KİMLİK SİSTEMİ' UYGULAMASI 81 İLDE EŞZAMANLI BAŞLADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda binaların da artık bir kimliğinin olacağını belirterek, “Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla 81 ilde eş zamanlı olarak uygulamaya başladığımız ve belirli periyotlarla denetleyeceğimiz ‘Bina Kimlik Sistemi' ile kolon kesme, kaçak kat çıkma gibi durumların önüne geçeceğiz. Vatandaşlarımız, telefonlarından QR kodları okutarak o bina hakkında genel bilgi sahibi olabilecekler. Bina sakinleri ise, e- Devlet üzerinden daha detaylı bilgiye ulaşabilecekler.” ifadelerini kullandı. Bakan Özhaseki, 144 bin yapıda ‘Bina Kimlik Sistemi'ne geçildiğini bildirdi.

BAŞKAN KAYA:“DEPREM BÖLGESİNDE BULUNAN İLLER İÇİN ÖNEMLİ”

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Elazığ İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hıdır Kaya,“Yapılan çalışma önemli ve gerekli olan bir konu. Özellikle deprem bölgesinde bulunan iller de yapılan konutların kontrol altına alınması gerekiyordu. Daha önce de böyle bir konu gündeme gelmişti ama bir ilerleme kaydedilememişti.”dedi.

ÖNLEM ALINMALI VE CİDDİ ŞEKİLDE DENETİM YAPILMALI

‘Bina Kimlik Sistemi' ile kolon kesme, kaçak kat çıkma gibi durumların önüne geçilmesinin hedeflendiğini ifade eden Başkan Kaya,“ Kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi bina içerisinde istenmeyen konuların önlenmesi yönelik bu çalışmanın ciddi anlamda yapılması gerekiyor. Özellikle deprem bölgesindeki iller de bu konu daha ciddi bir şekilde ele alınmalıdır.”dedi.

Bakmadan Geçme