Karma OSB'de durumlar karışık

Elazığ, özellikle teşvikte 6. Bölge avantajlarından faydalandıktan sonra ciddi bir yatırıma sahne oldu.

TAKİP ET

Başta tekstil olmak üzere farklı sektörlerin ilimizi tercih etmesi sonucu, birinci OSB'de yer kalmadı ve ikinci OSB TEKNOVA devreye alındı.

Yetkililerin açıklamalarından da öğreniyoruz ki TEKNOVA'ya da yoğun bir yatırımcı ilgisi var ve parseller hızla tükeniyor.

Bu durumu gören ilimiz yetkilileri özellikle Kovancılar, Karakoçan ve Palu bölgesine hitap edecek Karma OSB yapılması gibi güzel ve samimi bir düşünce ile yola çıktılar.

Elazığ Valiliği, ilçe Kaymakamlıkları, Belediye başkanlıkları, İl sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ve iş dünyasının gayretleri ile Karma OSB'nin yapılacağı alanda konsensüs sağlanmasına rağmen, geçtiğimiz gün basına yansıyan bir haberle, bu projenin hayata geçirileceği alanın “büyükova” engeline takıldığı bilgisine ulaştık.

ETSO Başkanı İdris Alan'ın sorması ve konuyu yakından takip eden ilimiz Ak Parti Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş'in açıklamasıyla söz konusu alanın büyükova kapsamında olması sebebiyle iptal edilip yeni iki alternatif alan üzerinde yoğunlaşıldığını ve bu alanlarla ilgili resmi yazışmaların başladığını öğrendik.

Bu açıklamalardan sonra ETSO Başkanı İdris Alan, şehrin kalkınması, üretim ve istihdamına önemli bir katkı sağlayacağı için heyecanla bekledikleri bu projenin, kamu kurumlarındaki görevlilerin özensiz ve dikkatsiz çalışmaları sebebiyle iki yılın kaybedildiğini dile getirmesi ile birlikte yetkililere farklı sorular yönelterek konuya dikkat çekmesiyle bizler de basın mensubu hassasiyeti ile konuya daha yakından ilgi gösterdik.

Bizlerin bu gelişmelerden anladığımız şuydu:

Geçtiğimiz yıllarda Karma OSB için harekete geçiliyor, Elazığ valiliği, bölge ilçe kaymakamlıkları, Belediye başkanlıkları, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, ETSO ve diğer paydaşların ittifak ettiği alanın 2020 yılında tarım bakanlığı tarafından büyükova ilan edilip tarımsal sit alanı olarak belirlediği ortaya çıkıyor.

Resmi Gazete'de yayınlanan bu bilgiye rağmen Bakanlıktan gelen heyet 2023 yılında bu alanın OSB için çok uygun olduğuna dair rapor sunuyor. Ancak yanlış hesap Ankara'dan dönüyor ve bu alanın OSB olmasının yasal olarak mümkün olmadığı görülünce yeni ve iki alternatif arazi üzerinde Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkilileri apar topar bir çalışma yaparak bakanlığa iletiyorlar.

Ancak ilk arsanın iptal edilip yerine iki alternatif arsa önerildiğine dair ne ilgililer ne de iş dünyası bilgilendirilmiyor.

Bu gelişmelerden sonra iş dünyasının temsilcisi sıfatıyla ETSO Başkanı İdris Alan, konu ile ilgili sorular yöneltti.

Bu sorular hala cevapsız kalıp muhataplarının açıklama yapmaları beklenirken, bizler de alternatif arsanın belirlenmesinde kimler ve hangi sebeple etkili oldu onu merak ettik.

Bölge halkıyla yaptığımız görüşmelerde bazı arsa spekülatörlerinin devrede olduğu, bu alanlara yakın bölgelerde arazi kapma yarışında olduklarını ve bu alanların Karma OSB yapımıyla ciddi bir değer kazanacak olmasının birilerinin rant kapısı olacağına dair duyumlar elde ettik.

Bu tür iddiaların ve vakaların sona ermesi için yetkililere önerimiz şudur ki karma OSB'nin yerinin belirlenmesi için birkaç kişi ve bir kurumun tavsiyeleri ve yer göstermeleri yerine, tüm paydaş ve özellikle bu bölgede yatırım yapacak iş insanlarının görüşü alınsın. Ve bunlar şeffaf bir zeminde yürütülsün. Karma OSB'nin nereye yapılacak olmasından ziyade, üretimi ve istihdamıyla gündeme gelsin. Arazi peşinde koşan uyanıklara hizmet etme yerine üretime odaklanan iş insanlarına hizmet etsin.

Aslolan yatırımdır ve üretimdir. Bunun önündeki engeller de acilen aşılmalıdır.

Bakmadan Geçme