Karakaya: 'Down Sendromu Bir Hastalık Değildir'

Başak MERAL GÜNDÜZ/ Özel eğitim uzmanı ve Telepati Özel Eğitim Okullarının Kurucusu Fasih Karakaya, 21 Mart Down Sendromlular Günü nedeniyle Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulundu

TAKİP ET

Karakaya yaptığı açıklamada,“ 21 Mart Down Sendromlular Günü bizim için önemli bir gün.Ülkemizde yaşanan deprem felaketi ve sel felaketinden en çok etkilen kesim nitekim özel eğitime muhtaç bireyler ve aileleri oldu. Bir çoğu evsiz, yurtsuz ve maalesef ki kimsesiz kaldı. Bu nedenle öncelikle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyor, yaralı ve depremden her türlü etkilenen vatandaşlarımıza kolaylıklar diliyorum. Tabi ki hayatın devamlılığı ve bu zorlu günlerin geçmesi adına hepimizin elinden geleni yapması gerekmektedir. Komşu ilimiz Malatya'nın da felaketten büyük çaplı etkilenmesinden dolayı ilimize birçok özel birey ve ailesi yerleşti. Öncelikle belirtmek istiyorum. Elazığ'ın en eski Özel eğitim uzmanı ve Telepati Özel Eğitim Okullarının Kurucusu olarak bu öğrencilerimizin destek eğitimleri için kapılarımızı sonuna kadar açtık. Raporu olsun veya olmasın bize başvuran her özel eğitim ihtiyacı olan depremzede öğrencilerimize bu süreçte şahsım ve kurumum olarak ücretsiz eğitim vereceğimiz belirtmek isterim.”dedi.

DOWN SENDROMU BİR HASTALIK DEĞİL
Karakaya,“ Tabi bugünün ayrı bir önemi ve güzelliği var. Bugün +1 kromozom fazlalığı olan ve hayatı her anlamda önde geçiren özel çocuklarımızın günü. Öncelikle bilinmelidir ki Down sendromu bir hastalık değil, sadece genetik bir farklılıktır. İşte bu bilincin yerleşmesi ve farkındalığın artması ve özellikle de Down sendromlu bireylerin dışlanmadığı, eşit haklara sahip bir yaşam sürmesi için toplum olarak göstereceğimiz destek çok önemlidir”dedi.


GENETİK BİR FARKLILIKTIR
Down Sendromu hakkında bilgiler veren Karakaya,“ Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Sıradan insanların vücudunda 46 kromozom bulunurken downlu bireylerde üç adet 21.kromozom bulunması nedeni ile 47 kromozomludur. Bu nedenle halk arasında “+1 öndeyiz” sloganıyla anılmaya ve bilinmeye başlanmışlardır.”dedi.

Karakaya,“Tarihin 21 Mart olarak seçilmesi tesadüf değil elbette ki. Az önce de bahsettiğim gibi 21.kromozomdan 3 adet olmasından esinlenilmiştir. Her yıl 3.ayın 21.gününde Down Sendromu Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir.”dedi.

HAMİLELİKLERDE DAHA SIK KARŞILAŞILAN BİR SENDROMDUR
Down Sendromu Tirozomi 21 adıyla da bilinen ve toplumda en sık görülen bir kromozom bozukluğu olduğunu ifade eden Karakaya,“ Özellikle 35-40 yaşlarında ve sonrasında görülen hamileliklerde daha sık karşılaşılan bir sendromdur. Sebebi tam olarak bilinmese de annenin gebe kaldığı yaşlarda kromozom ayrılmasının düzensiz olmasından kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle ilerleyen yaşlardaki hamileliklerde bu gibi risk faktörlerin daha sıkı takip edilmesi gerekmektedir.”dedi.

DOWN SENDROMLULARI GENELDE BİRBİRİNE ÇOK BENZETİRLER
Karakaya,“Down Sendromluları genelde birbirine çok benzetirler. Bu sorunun cevabı genellikle fiziksel görünüşle ilgili tipik özellikleri vardır. Gözler çekik ve arası açıktır. Normalden daha kısa boyludurlar. El ve ayak yapısı daha küçüktür. Avuç içinde enine tek çizgi bulunur. Ayak birinci ve ikinci parmakları arasında mesafe daha fazladır. Her iki down sendromlu bebekten birinde doğumsal kalp hastalığı görülmektedir. Çoğu down sendromlu bebek kalbinde delikle dünyaya gelmektedir. Tabi davranışsal ve gelişimsel olarak da birtakım bozukluklar görülür. Konuşmada gecikme, emekleme ve yürümede gecikme, uyku problemleri, inatçılık ve dikkat problemleri şeklinde sıralanabilir.”diye ifade etti.

Yorumlar 1
Necati esmen 22 Mart 2023 08:07

Çok güzel bir açıklama olmuş teşekkür ederiz

Bakmadan Geçme