Kan Değişimi Şart
Kübra Kabukçu/Elazığ Ticaret Borsasının 1 Ekim tarihinde yapılacak seçimlerine adaylığını açıklayan İş İnsanı Adem Akbulut, Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulundu
Elazığ Ticaret Borsasının 1 Ekim tarihinde yapılacak seçimlerine adaylığını açıklayan İş İnsanı Adem Akbulut, tarım ve hayvancılığın hak ettiği yere ulaşması için adımlarını doğru atan, yenilikçi, modern bir Ticaret Borsası için, tecrübeli ve genç ekip ile aday olduklarını ve hedeflerine ulaşmakta kararlı olduklarını ifade etti.
ADAYLIĞINI AÇIKLADI
İş insanı Adem Akbulut, Türkiye genelinde 21. borsa olarak fiilen faaliyete başlayan Elazığ Ticaret Borsası'nın seçimlerinde başkanlığa aday olduğunu açıkladı ve projelerini kamuoyu ile paylaştı.
Akbulut, 4 dönemden beri Elazığ Ticaret Borsa Başkanlığını yürüten Mehmet Ali Dumandağ'ın artık üreticiye verebilecek bir yeni bir projesi olmadığını belirterek, çarenin kan değişiminde olduğunu ifade etti.
TECRÜBELİ VE GENÇ EKİBİMİZLE “BİZ VARIZ”
Bu şehir için, elllerini taşın altına koymaktan hiç çekinmediklerini ifade eden Akbulut,“ Amacımız, kalkınmasını sürekli sürdüren bir Elazığ. Genç ve tecrübeli ekibimiz ile Elazığ'a ivme kazandıracak projelerimiz ile Elazığ Ticaret Borsası yönetimine adayız. Kaynaklarımızı doğru kullanmak, yatırımcılarımızı doğru yönlendirmek zorundayız. Daha bilinçli tarım ve hayvancılık bizim geleceğimiz. Hata yapma lüksümüz yok. Geçmişimiz, atalarımızın; geleceğimiz ise çocuklarımızın. Tarım ve hayvancılığın hak ettiği yere ulaşacağı, adımlarını doğru atan, yenilikçi, modern bir Ticaret Borsası için, tecrübeli ve genç ekibimizle biz varız” dedi.
“ELAZIĞ' DA BİRÇOK ALANDA FAALİYET YÜRÜTÜYORUZ”
İlimizde birçok alanda ticari faaliyetleri bulunduğunu ifade eden Akbulut, kendisini şöyle tanıttı:“1975 Elazığ Palu doğumluyum. Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü mezunuyum. Bugüne kadar birçok sivil toplum örgütünde yer aldım. Akbulut ailesi olarak Elazığ' da birçok ticaret faaliyeti yürütüyoruz. Çeşitli siyasi partilerde gençlik kollarında ve il yönetiminde olmak üzere görevler yaptım. 2009-2018 yılları arası Elazığ Ticaret Odası'nda iki dönem Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundum. O yıllarda bir dönem de TOBB üst kurul delegesi olarak görev yaptım. 2018'den bugüne halen Ticaret Borsası'nda başkan yardımcılığı görevini sürdürüyorum. Burada yaptığım görevlerde hem Ticaret Odası'nda hem Ticaret Borsası'nda birçok kurulda yer aldım. Şu anda Ticaret Borsası ve Ticaret Odası ile Valiliğin Yürütmüş olduğu Besi Organize Sanayi Bölgesinde Yönetim Kurulu Üyesiyim. Aynı zamanda OSBÜK ( Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu)' de Üst Kurul Delegesiyim ve Besi OSB'yi tamamlamak için çalışan 4-5 arkadaştan da biriyim.”
AKREDİTASYON ÇALIŞMALARININ BAŞINDAKİ İSİM BENİM
Birçok projenin içinde yer aldığını ifade eden Akbulut, “Borsada mevcut başkan Mehmet Ali Dumandağ'ı biliyorsunuz; Allah ondan razı olsun. 4 dönem görev yaptı. Bir insan yapacağı her şeyi 4 dönemde yapar. Bana göre bir insan aklındaki fikirleri en fazla 2 dönemde hayata geçirir. Ama maalesef başkanımızın 4 dönemi bitti. 1987 yılından beri yönetimde kendisi; yaklaşık 17-18 yıldan beri Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Artık bundan sonra yapabileceği bir şeyi olduğuna inanmadığım için; ikinci bir neden olarak ise; ben Ticaret Borsasında görev aldığım günden beri en fazla faaliyet gösteren başkan yardımcısı olarak tüm imza yetkisi de dâhil olmak üzere tüm görevleri yapan projelerin içinde yer alan şahıs oldum. Zaten mevcut Başkan Dumandağ'ın kendisi de seçime 2 yıl kala dedi ki; ‘artık burayı en iyi sen yönetiyorsun. Bizden iyisin, ben artık bırakıyorum; gerekirse son 2- 3 ayda ben istifa edeceğim, burada artık sen varsın' dedi. Örneğin ben akreditasyonun çalışmalarının başındaki isim benim, Ticaret Borsamız akreditasyon çalışmalarında gösterdiğimiz başarılı çalışmalarımızla c sınıfından b sınıfına yükseldi. Allah izin verirse başkanlık dönemimde a sınıfına taşımak istiyorum.”dedi.
AKBULUT: “ AMACIM ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKMAK”
Gençlere istihdam sağlayacak birçok projelerinin olduğunu ifade eden Akbulut,“Aynı zamanda Ticaret Borsamızı temsilen Besi OSB'de Yönetim Kurulu Üyesiyim. Besi OSB'de çok büyük emeklerim var. Yine bizim hayvan pazarında çok büyük sıkıntılar var. O noktada elektronik ortamda alıcının ve satıcının buluştuğu ve güvendiği bir ortamda satış sunmayı hedefliyorum. Oradaki kotalarımızın en az iki katına çıkması lazım. Çay ocağından tutun, barınma alanlarına kadar çok büyük problemler var. Bunları çözmek benim hedefim. Bunun dışında yine Elazığ' da değerlendirilecek çok ürünümüz var. Henüz potaya alınmamış. Bunlarla da ilgilenip hem Elazığ'ımıza kazandırmak hem de bu üreticiye sahip çıkmak amacındayım. Bu anlattıklarımın dışında mesela tarım ve hayvancılığın anlatıldığı kitaplar veya yayınların bulunduğu, geçmişte yapılan projelerin olduğu bir dijital kütüphane yapmayı düşünüyorum. Üreticiyi bilgilendirici, daha verimli çalışmalar yapmasını sağlayabilecek bir dijital kütüphane olacak. Gençlerimize, kadınlarımıza yönelik çalışmalarımız olacak, mesela lavanta gibi tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği projemiz var. Gençlere istihdam sağlayacak birçok projemiz var.”dedi.
BESİ OSB'Yİ EN KISA SÜREDE TAMAMLAMAK GAYRETİNDEYİM
Akbulut,“Mehmet Ali Dumandağ, geldiğinden beri her zaman söyler, Besi OSB'den tutun da hayvan pazarını yenileyeceğine kadar vaatlerde bulunur. Ama maalesef hem hayvan pazarı hem Besi OSB, ikisi de benim çalışmalarımla benim Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyeliği dönemimde çok yol kat etti. Örneğin Besi OSB, yakında üreticiye yer tahsisi noktasına geldi. Önemli olan bir şeyler anlatmak değil bir şeyler yapmak ve başarabilmek. İcraata geçirebilmek. Bu anlamda Besi OSB'yi bir an evvel tamamlamak gayretindeyim. Yine Elazığ'ımızda bir Peynir OSB'ye ihtiyaç var. Peynir OSB projemi hayata geçirmeyi düşünüyorum. Peynircilerimizin çarşıda çok rahat yerleri yok, insanlar araçlarını -park edip de bir ürün dahi bile alamıyorlar. Bırakın toptan olarak satmayı böyle bin- bin beş yüz metrekarelik bir alanda hayata geçireceğimiz Besi OSB'de nasip olursa peynircilerimiz kendi peynirini hem üretecek hem de satış yeri noktasına getirecekler. Canlı hayvan pazarını nasip olursa yeniden inşa edeceğim. Bunun gibi pek çok projemiz var.”dedi.
“GERİ ÖDEMESİZ HİBE DESTEKLERİ SAĞLAYACAĞIZ”
Akbulut,“Ben şu anda Besi OSB'nin yönetimdeyim. Sürekli toplantıdayız. Şu anda tüm resmi işlemler bitti. Artık resmi işlemler bitti, seçimden sonra üreticiye tahsis edeceğiz. Bununla ilgili projeleri dahi çizmişiz. Vatandaşımıza orada altyapısından tutun da elektrik su tesisatını hepsini hazır bulacak. Biz Besi OSB yönetimi olarak yapacağız inşallah. Üreticimiz kendisi de kırsal kalkınmaya uygun projeler çizmiş. Örneğin %60-65'e yakın hibeler var. Burada da üreticimize gerekli geri ödemesiz hibe destekleri sağlayıp, yatırımını yapmak isteyenlerin burada yatırımını yapmalarını sağlayacağız.”diye konuştu.
“BİYOGAZ ENERJİ ÜRETİM TESİSİ SON AŞAMADA”
Akbulut,“Şu anda faaliyet sistemi sadece çalışmaya geçti. Son aşamada; resmi olarak altıncı aydan itibaren faaliyete geçti. Ama tamamen tamamlanmadı. Bir an evvel inşallah o besi ahırlarımızı yapacağız. Tamamlandıktan sonra inşallah güneş panelleri de olacak. İstihdam anlamında Elazığ'a katkı da sağlayacak.”
“DEVLET DESTEKLERİ YETERSİZ”
Desteklerin yetersiz olduğunu ifade eden Akbulut,“Tarım ve hayvancılık dünyanın problemi ama Türkiye' de bu problem daha büyük. Örneğin hem tarımla uğraşan hem hayvancılıkla uğraşanların en büyük sıkıntısı para kazanamamak. Bir işte para kazanamıyorsan insanlar o işi hevesle yapamazlar. Maalesef girdiler çok yüksek, maliyetler yüksek; fiyatları biliyorsunuz. Türkiye'de son zamanlarda enflasyon çok yükseldi. Dolayısıyla insanlar elde ettiği ürünü istediği fiyata satamıyorlar. Ekonomik durumu biliyoruz, sıkıntıları biliyoruz. İnsanlar bir kilogram et alamayacak durumda. Dolayısıyla hükümet de bunu bildiği için elinden geldiğince destek veriyor ama verilen destekler yetersiz. Böyle ucu ucuna gidiyoruz yani. İnsanlar çok sıkıntılı süreç içerisinde.”
SADECE HAYVANCILIK DEĞİL TÜM SEKTÖRLERDE SIKINTI VAR
Akbulut,“Üretici ineğini besleyemiyor, her gün inek kesiliyor. Yem fiyatları çok yüksek olduğundan dolayı üretici, 10 tane hayvanı varsa 2 tanesini satıyor. Belki parasal olarak 300-500 lira sermayesi olan bir insanın belki parası bin liraya çıkmış olabilir ama önemli olan paranın miktarı değil bana göre önemli olan hayvan sayısı; üreticinin 100 hayvanı varsa 70-80'e düşüyor. Sıkıntılar büyük, inşallah çözülür diye bekliyoruz. Sadece hayvancılık değil tüm sektörlerde sıkıntı var.”dedi.
MODERN BİR TİCARET BORSASI İÇİN “BİZ VARIZ” DİYORUM
Akbulut,“ Bu şehir için, elimizi taşın altına koymaktan hiç çekinmedik. Amacımız, kalkınmasını sürekli sürdüren bir Elazığ… Genç ve tecrübeli ekibimiz ile Elazığ'a ivme kazandıracak projelerimiz ile Elazığ Ticaret Borsası yönetimine adayız. Tarım ve hayvancılığın hak ettiği yere ulaşacağı, yenilikçi ve modern bir Ticaret Borsası için BİZ VARIZ ve KARARLIYIZ... Üyelerimizden gelen sorunların, çözümü odaklı notlarımızı alıyoruz. Sorunları ötelemeyen ve çözüm odaklı bir Ticaret Borsası için kararlıyız. Değiştirmek zorundayız. Kaynaklarımızı doğru kullanmak, yatırımcılarımızı doğru yönlendirmek zorundayız. Daha bilinçli tarım ve hayvancılık bizim geleceğimiz. Hata yapma lüksümüz yok. Geçmişimiz, atalarımızın; geleceğimiz ise çocuklarımızın. Adımlarını doğru atan, modern bir Ticaret Borsası için, tecrübeli ve genç ekibimizle biz varız diyorum.”dedi.