KAFALAR KARIŞIK

Elazığ'a yabancı yatırımcı çekmek amacıyla ilimize davet edilen yabancı işadamlarının ziyaretleri sonrasında yatırım yapma kararı şehirde önemli derecede bir heyecan yarattı.

TAKİP ET
ŞEHRİMİZİN EKONOMİK GELİŞİMİNİ SAĞLAMAK AMACIYLA YABANCI YATIRIMCILARA ÜNİVERSİTE ARAZİSİNİN TAHSİSİ EDİLME ÖNERİSİ ŞEHRİ İKİYE BÖLDÜ

 

Ancak yatırımın yapılacağı alanın Fırat Üniversitesine ait olması ve bu alanın tahsis  edilmesi talebi şehri tam anlamıyla ikiye böldü.

Şehrin yöneticilerinden bu yatırım için tam destek gelirken vatandaşlar ile bazı STK'lardan bu proje için üniversiteye ait arazinin  yerine şehrin gelişmesine katkı sağlayacak farklı bir alanda yapılması görüşünü öne çıkarıyorlar.

 

 SENATO'DAN VETO

Yabancı sermayeli Armada Holding tarafından Fırat Üniversitesi Kesik köprü yerleşkesi üzerinde inşa edilmesi planlanan tesisler için üniversite senatosu zehir zemberek bir bildiri yayınladı.

 İlin yöneticileri ile siyasilere gönderme yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi.

 

KAMUOYUNA DUYURU

Üniversitemizin Kesikköprü Kampüs alanında yurtdışı kaynaklı Armada Holding Group tarafından gerçekleştirilmesi planlanan projeyle ilgili olarak son günlerde çıkan çeşitli haberler ve görülen lüzum üzerine Fırat Üniversitesi Senatosu tarafından Kamuoyunun bilgilendirilmesi zorunlu hale gelmiştir.

Üniversitemizden talep edilen söz konusu alan 14.10.1971 tarihinden itibaren Fırat Üniversitesine eğitim maksadıyla tahsis edilmiş olup, bahse konu alanda halihazırda İletişim Fakültesi, Merkezi Laboratuvar, Tarım ve Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi ile çiftçilerimize hayvancılık konusunda sürekli eğitim veren Çiftçi Eğitim Merkezimiz faaliyetlerine devam etmektedir.

Bununla birlikte, söz konusu arazide Üniversitemizin ihtiyacı olan ve stratejik planımız çerçevesinde yıllara yayılmak suretiyle gerçekleştirilecek olan; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, İnsansız Hava Araçları Merkezi ve Hava-Araç Pisti kurulmasına ilişkin Master planımız, kuruma tahsis edilen yatırım bütçesi çerçevesinde uygulamaya konulmuştur.

Fırat Üniversitesi; başta eğitim ve Ar-Ge faaliyetleri olmak üzere ilimize, bölgemize ve Ülkemize kalkınma odaklı her türlü desteği vermektedir. Fırat Üniversitesi sadece ilimizde değil bölgesinde gerçekleştirilecek olan her türlü eğitime yönelik yatırıma geçmişte olduğu gibi bugünden sonra da tüm desteğini vermeye kararlıdır. Ancak, Armada Holding Group adlı yabancı şirketin proje tanıtım toplantısında sunulan proje kataloğunda, söz konusu proje için Fırat Üniversitesi Kesikköprü Kampüs alanında toplam 3072 dönümlük arazinin istendiği görülmektedir. Kendi kataloglarında sunmuş oldukları proje ayrıntılarına bakıldığında, talep edilen alanın yaklaşık %20'sinin eğitim amaçlı olarak, geriye kalan 2300 dönüm civarındaki arazi üzerinde ise golf villaları, dubleks evler, apartmanlar, ticari alanlar, alışveriş merkezi, otel, çeşitli eğlence tesisleri ve spor alanları yapılmak istendiği anlaşılmaktadır.

Bu arazinin tahsisinin yapıldığı yıllarda Üniversitemizde sadece yaklaşık 100 öğrencisi bulunan Veteriner Fakültesi ile 300 öğrencisi bulunan Mühendislik Fakültesi'nin olduğu göz önüne alındığında; hali hazırda 46.000 öğrencisi olan Üniversitemizin akademik vizyonu ve hedefleri, kurulması planlanan fakülteleri ile Ar-Ge merkezleri ve her geçen yıl artmakta olan öğrenci sayıları, Kesikköprü Kampüs alanının tamamına duyulan ihtiyacı elzem kılmaktadır.

Fırat Üniversitesinin gelişimini ve geleceğini öngörerek, bu kampüs alanlarının tahsisi için çaba gösteren Elazığ'ın ileri gelenleri ile tahsisi onaylayan Bakanlar Kurulu üyelerinin bu ileri görüşlülüğüne karşılık; tahsisten 40-50 yıl sonrasında, başka illerdeki 'Üniversiteyi sahiplenme ve ona her türlü yardım ve katkıyı sağlama' çabalarına karşılık, şehrimizde özellikle son yıllarda Üniversite arazisinden tahsisin kaldırılarak çeşitli amaçlarla kullanılmasına yönelik çabaların sürdüğünü görmek, Üniversitemiz camiasını derinden üzmektedir. Sonuç olarak; 120.000'i aşan mezunuyla Ülkemizin siyasi, bürokrasi, sanayii ve sosyo-ekonomik alanlarındaki katkısı bütün kesimlerce bilinen ve dünyada önemli bir saygınlığı olan Fırat Üniversitesi'nin ilimizin önemli bir değeri olduğunu hatırlatır, kampüs alanlarımızla ilgili bu tür tahsis taleplerinin Üniversitemiz Senatosu tarafından onaylanmadığını beyan ederiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur…

 

STKLAR İKİYE BÖLÜNDÜ

Fırat üniversitesi arazisi üzerinde yapılması planlanan sosyal tesisler, golf sahası, eğlence ve alışveriş merkezleri için sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler ve gazetecilerden de farklı sesler germeye başladı.

STK platformu whatsApp grubunda görüşlerini ifade eden ve konuyu tartışan yazışmalar ise şöyle.

Kamuoyunun Dikkatine Elazığ adına imdat!!!!

Elazığ adına imdat!!!!!

Elazığ adına imdat!!!!'

1971 yılında Devlet tarafından Fırat Üniversitesi'ne süresiz tahsis edilen Üniversite arazisi yabancı yatırımcı adı altında birilerine emlak rantı oluşturmak amacı ile tahsis edilmeye çalışılmaktadır.

Bu girişim hem Elazığ'a zarar verecek hem de Fırat Üniversitesinin gelecek yıllarını tahakküm altına alacaktır. Bu not tarihe not düşmek amacı ile yazılmıştır.

 Prof.Dr. Yaşar DOĞAN

-1971 yılından beridir Üniversite ne iş yapıyor hocam.

Arazi bomboş - Konut ve Avm olunca daha mı iyi olacak?

Gelecek nesillere bir şeyler yapabilmeleri için hiç mi bir yerler bırakmayalım.

- Bu tür Yatırımları kuru söylemlerle engellemeye çalışmayalım. Üniversite 45 yılda sadece bir tane fakülte binası yapabildi o araziye. Bırakalım yatırım gelsin. Arazi boş kalmasın. Kaldı ki kimseye bedava verilmiyor . Rayiç bedeli üzerinden satın alınmak isteniyor.

- Geleceğimize kuru tarla mı bırakacağız. Ne tarım yapılıyor ne de işleniyor ne de el vurduruluyor

- Arazinin büyük bir kısmı konutlar ve Avm'den oluşacak olan ve de göstermelik yatırımın sizce neden o kadar yer varken o arazi tercih ediliyor sizce Servet bey hiç araştırdınız mı

 - Bizi ilgilendiren arazinin yeri değil, yatırım olmalı. Arazi, yatırım şartıyla verilecek zaten .

- Tabi ki yatırım önceliğimiz ancak şunu bilmeliyiz yapılması düşünülen konut avm sağlık kampüsü ve üniversite. Bu da işsizliği azaltacak ve de istihdamı artıracak bir durum olmadığı gibi cebimizdeki sıcak parayı almayı hedefleyen bir yatırım. Düşüncem o dur ki, böyle bir yatırıma ihtiyaç olmadığı gibi çok elzemse Meryem dağı civarındaki hazine arazileri tercih edilmelidir.

- Yabancı yatırımı ile oralar ve Elzığ gelişecek 50 yıldır boş bir arazi zaten mevcut üniversite arazisi bile dolmamış onun için gelecek yatırımcı Elazığlı kalkındırmaksa buyursun gelsin zaten mevcut arazi üzerinde her hangi bir yapılaşma olmadığından araziyi geri alma durumu da mevcut onun için gelen yatırımcıyı koruyalım…

 

KAFALAR KARIŞTI

Görüşlerini bazı makamlarca yanlış anlaşılır diye aleni ifade edemeyen bazı kesimlerin, yabancı yatırımcıların ilimizde işletme açmalarının sevindirici olduğunu ancak bu yatırımların yapılacağı alanın, üniversitenin zaten çok değerli ve şehrin gelişme aksı üzerinde olan bir alan yerine daha atıl ve şehre yeni bir değer katacak alanda yapılmasının uygun olacağını ifade ediyorlar.

Aynı çevreler böylesine değerli bir arazi üzerinde konut ve ticari mekanlarının yapılmasının rant amaçlı kullanımına bir örnek olduğunu ifade ediyorlar.

 

YATIRIM İÇİN FEDAKARLIK YAPILMALI

Bu görüşlere karşılık şehrin bir bölümünde ise yatırımcıların işini kolaylaştıracak ve elini güçlendirecek bazı avantajların sağlanması yönünde. Şehrin 50 yıldan beri atıl duran ve üniversite tarafından herhangi bir yatırım yapılmayan alanın bir bölümünde şehre katma değer sağlayacak ve şehrimizi bölgemizde öne çıkaracak bir yatırım yapılasının faydalı olacağını söyleyen bu kesim, yatırımlar ile şehrin yaşanabilir kentler sıralamasında önemli bir noktaya yükseleceğini ifade ediyorlar.

Şehrimize yabancı yatırımının gelecek olması ile heyecanlanan bir kesime karşılık, şehrin önemli kaynaklarının birilerime peşkeş çekilecek olması tezini savunan başka bir kesim… İkisinin ortası bulunur mu ve yatırım bu şehirle buluşur mu bunu da önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz.

Bakmadan Geçme