İzzetpaşa mağdurları
Elazığ'ın İzzetpaşa mahallesinde aylardır süren yıkım sorunları devam ediyor, mağduriyet bitmek bilmiyor.
Elazığ'ın merkez mahallelerinden olan İzzetpaşa Mahallesi'nde binaların yüzde 80'inin çok eski yapı olduğu bilinirken, vatandaşlar her gün can korkusuyla yaşadıklarını ve korkudan geceleri uyuyamadıklarını belirtti.
Kazım Bayar Caddesi Onlar Apartmanı, 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden hasar aldı ancak resmi kayıtlarda az hasarlı göründüğü için vatandaşlar afetzede haklarından faydalanamıyor.
HASARLI BİNA YIKILIRKEN SAĞLAM BİNA ZARAR GÖRDÜ
Onlar Apartmanının hemen yanında bulunan ağır hasarlı binaların yıkımında zarar görmesi ve apartman sakinlerinin zararlarının karşılanmaması tepkilere neden oldu.
Binanın kolonlarının alt kattan yukarıya doğru inceldiğini, demirlerin göründüğünü ve bu tehlikeye acil çözüm bulunması gerektiğini belirten İzzetpaşa Mahalle Muhtarı Ali Ekber Ant:
“MAHALLENİN YÜZDE 80'İ YIKILMALI”
“Onlar Apartmanıyla alakalı büyük sorun yaşıyoruz. 60 yıllık bir binadan bahsediyoruz. En büyük sorun yanındaki ağır hasarlı bina yıkılırken bu binaya zarar verdi. Alt tarafların kolonları çok kalın ancak yukarıya doğru inceliyor hatta en üst katta kolon diye bir şey yok. Demirler hep dışarıda. Vatandaşlar akşamları binadan ses geldiğini söylüyor, en ufak bir sarsıntıda büyük ölçüde sallanıyor. Büyük tehlike arz ediyor. Bir tek bu değil, mahallenin genelinde bir sıkıntı var. Vatandaşın talebi kentsel dönüşüm. Devlet desteği almamız lazım çünkü binaların çoğu eski.
İzzetpaşa Mahallesi Elazığ'ın en eski mahallelerinden biri. Öyle bir mahalle ki 60-65 yıllık binalar var. Bu da vatandaşı tedirgin ediyor. Geçenlerde Malatya'da 4 büyüklüğünde deprem oldu, her deprem olduğunda vatandaş bize tepki gösteriyor. Mahallemiz çok eski olduğu için yüzde 80'i yıkılmalı. Eğer devlet desteğiyle kentsel, yerinde dönüşümden faydalanırsak can ve mal güvenliği sağlanmış olacak ve vatandaşlar zarar görmeyecek” diyerek yetkililerden yardım istedi.
“MECBUR KALMAYAN KİMSE BURADA YAŞAMAZ”
Kahramanmaraş depremlerinden sonra binanın durumundan korktukları için kiraya çıkmak zorunda kalan, bina sakini Semra Çarkı,
“2023 Kahramanmaraş depreminde evimizde çok gürültü oldu, sarsıntılar yaşadık. Kaçıp TOKİ'lere kiraya gittik. Apartmanda kalanlar da mecburen kalıyor ve mağdur ediliyor. Geçen yıl yıkım yaparken evler yıkıldı. Binalar üstüne çöktü. Zararımızı da karşılamadılar. Yetkililerden yardım istiyoruz. Evimiz yıkılıyorsa yıkılsın, kentsel dönüşüme veriyorlarsa versinler. Bize bir çare bulsunlar. Apartman sakinleri gece korkudan uyuyamıyorlar. Mecbur kalmayan kimse burada yaşamaz” dedi.
“BİNA ÇOK TEHLİKELİ, KİRAYA ÇIKMAYA DA GÜCÜM YETMİYOR”
Bina sakini Vedat Filiz: “Yandaki binayı yıkarken benim duvarımı da yıktılar. Ne kaybımı karşıladılar ne de malzemelerimi temin ettiler. Öyle yıkıp bırakıp gittiler. Bina çok tehlikeli, kiraya çıkmaya da gücüm yetmiyor” dedi.