İYİ BİR YAZILIMCI OLMANIN REÇETESİ!

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Bilgisayarların hayatımızdaki yerinin genişlemesi ve İnternet kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak, ulusal ve uluslararası ticaret giderek sanal ortama kayması sonucu yazılıma ve yazılım mühendislerine olan ihtiyaç artıyor.

TAKİP ET
Yazılımcılık günümüzün en gözde meslekleri arasında yerini almış bulunuyor. Bu sektör, sermaye olarak sadece insan beynine gereksinim içerdiğinden son yıllarda sermayesiz iş olarak da adlandırılıyor. Bu alanda önde ülkelerden biri olan Hindistan büyük bir fakirlik içinde yaşamasına rağmen 2 bin yılında yazılım sektöründen 2 milyar dolarlık bir gelir elde etmeyi başarmış. Yazılım mühendisliğinde son yıllarda Türkiye'de de çok hızlı bir gelişim kat edilmiş, hatta ülkemiz program ihraç edebilir ülkeler arasına girdi. Konumuzla ilgili olarak genç yazılımcılarımızdan Yusuf BÖLÜM ile bir söyleşi gerçekleştirdik;

Kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Yusuf BÖLÜM. Fırat Üniversitesi yazılım mühendisliği 2.sınıf öğrencisiyim. İstanbul da oturuyorum. Okuduğum bölüm dışında 10 senedir tiyatro ile ilgileniyorum. Lise yıllarımda futbol ve basketbolda şampiyonluk ve kupalarım mevcut ama bunlar arasında en çok haz aldığım tiyatro oldu hep..

Yazılım nedir?

Yazılım; elektronik parçaların birbiriyle haberleşmesini sağlayarak kullanıcısının iş süreçlerini kısaltan, iletişimi sağlayan, verimliliği arttıran çeşitli görevler için hazırlanmış programlardır. Günümüzde en çok geliştirilen yazılım türleri; web yazılım, mobil yazılım ve masaüstü yazılımlardır. Birkaç yıl öncesine kadar masaüstü yazılımı yaygın olarak kullanılmaktaydı fakat İnternetin tüm dünyada yaygınlaşması ve hızlanmasıyla birlikte web yazılım ve mobil yazılım daha çok üretilmeye başlandı. Hızlı yayılmasının nedenleri; kolay kurulum ve kullanıcısına hızlı ulaşması ve ihtiyaçları net olarak karşılamasıdır.

Yazılım mühendisliğinin zorlukları neler?

Yazılım mühendisliğinin zorlukları saymakla bitmez. Mesela coder olan biri için kod yazarken ki süreç zordu çünkü bir yere yanlış veya eksik konulan nokta bile kodun çalışmasına engeldir. Bunun gibi yazılımın ayrılan dallarının kendine özgü olan zorlukları vardır. Yani kısaca yazılım mühendisi olacak birinin hem sabırlı hem de takım çalışmasına uygun ve dikkatli biri olması lazım.

Niçin bu bölümü seçtiniz?

Çocukluğumdan beri bir makinanın çalışma prensibi ve donanımlarla uyumluluğunu merak ediyordum. Sonraları ilgi ve alakamın daha çok yazılım üzerine olduğunu fark edince yazılıma yöneldim.

 Sizce mühendisliğin tanımı nedir? 

Mühendis sorun çözen ve yaratıcı olandır. Bunu yapabilmesi için konusundaki araç gereçlere hakim olması gerekir. Nasıl yeni bir dili konuşmak için kelime hazinesinin genişletilmesi gerekiyorsa, mühendisinde araç, gereç ve metodoloji hazinesini genişletmesi, bunları kullanmasını bilmesi gerekir. Bu yüzden mühendislik biraz da zanaattır.

Yazılım Mühendisinin bilmesi gereken 5 önemli şey nedir?

Tasarım prensipleri

Çevik yazılım süreçleri (extreme programming, scrum)

Test güdümlü yazılım

Değişik paradigmalarla çalışan programlama dillerine hakimiyet (prosedürel, nesneye yönelik ve fonsiyonel)

Her gün pratik yapması gerektiği bilinci

Peki, yazılım mühendisliği için hiçbir zaman öğrenciliğin bitmediğini söylerler siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında?

 Çok doğru bir tespit neden diye soracak olursanız. Günümüzde yaygın kullanılan kodlama dilleri var ve her geçen gün bu diller daha da gelişiyor. Mesela ilk C dili oluşturuldu sonra piyasanın gereksinimler eksik kalınca C++ dili geliştirildi ve yazılım mühendisi ise piyasanın gereksinimlerini karşılayabilmesi için geliştirilen dili öğrenmesi gerekmektedir. Yani bir yazılım mühendisi her zaman çalışmaya ve öğrenmeye açık olması gerekmekte C++ dilinin olduğu yerde C dilinin pek bir önemi kalmıyor.

Dünya piyasalarında yazılım sektörü çok büyük bir paya sahip olasına rağmen ülkemizde sahip olduğu pay çok düşük bir rakamda. Ülkemizin yazılım sektöründeki geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Aslında birçok sektör gibi yazılım sektörünün geleceği de ülkenin geleceğiyle doğrudan ilişkilidir. Ülkenin ekonomisi, gelişmekte olan ülkeler arasında mı yoksa teknolojiye öncü olan ülkeler arasında mı gibi soruların cevapları tüm sektörlerin geleceğini de gösteriyor. Maalesef teknoloji, dolayısıyla yazılım sektöründe öncü olmaktansa daha çok gelişmeleri takip eden bir konumdayız. Yazılım sektörüne bilgisayarın tarihçesinden itibaren baktığımızda bir 50-60 senelik ABD'de doğan bir güneş var, teknolojiyi sürekli onlar ilerlettiği için ilk memba(kaynak) orası olduğu için onlar öncü oluyor buna Japonya, Rusya ve Almanya'yı da ekleyebiliriz ama son senelerde bizde de gelişmeler görülmektedir. Örneğin; Geçenlerde Amerika'daki bir sağlık girişiminde girişimi desteklenmiş ilk kişi bir Türk girişimci şeklinde bir haber okumuştum. Bu firmanın hiyerarşisine, çalışanlarına baktığınızda birçok Türk var; bunun gibi Silikon Vadisinde de  Türk çalışanlar var. Artık Türkler de bu alana yönelmeye başlıyor  mesela  şuan ilköğretimde  kodlama dersleri verilmeye  başlanacak. Bu öğrencilere bir bilinç düzeyi  getirecektir. Teknoloji okuryazarlığı artmakta olan gençliğin bu alana yönelmesi de bu sektörde daha fazla çalışma yapılacağına inandırıyor.  Baktığımızda teknolojinin geleceği zaten parlak ve teknoloji artık çok hızlı ilerlediği için istemeseniz bile, dünyadan soyutlanmış bir ülke olsanız bile eğer bir şeyler  üretecekseniz her türlü teknolojiye ihtiyaç duyarsınız. O yüzden bizim ülkemizde de yazılım sektörünün geleceği parlak olacaktır; çünkü insanlar işlerini teknoloji üzerinden yapacaklardır dolayısıyla teknolojide  yazılım sektörünü besleyecektir. Evet, yazılım sektörünün geleceği parlak olacaktır ama ne kadar hızlı olacağını önümüzdeki yıllar gösterecektir.

Fırat Üniversitesi'nde Yazılım Mühendisliği okunmalı mı sizce?

Okunmalı çünkü çoğu üniversitede olmayan staj imknı ve iş yeri eğitimi mevcut. Daha bölümü bitirmeden eğer doğru şirketi seçer ve oraya kendinizi kabul ettirirseniz okul bitmeden işiniz hazır ve 6 aylık bir tecrübe ile bölümü bitirirsiniz.

Yazılım mühendisliğinden mezun olduktan sonra yazılımın hangi bölümü ile ilgilenmek istiyorsunuz?

Duydunuz mu bilmiyorum, devlet desteği ile bir siber yazılım ekibi kurulacak ve bu ekibe alımlar yapılacak ve bende ülkeme. Milletime fayda sağlayabilmek için siber yazılım üzerinde yoğunlaşmak istiyorum.

Artık ilkokulda ve liselerde kodlama dersleri mevcut bu yaşta bu çocuklara bu derslerin verilmesi ne kadar doğru?

Yazılımda olmazsa olmaz olan algoritma zeksı vardır. Bunu geliştirmenin en iyi yöntemi buna erken başlayıp ve bu alanda kendini geliştirmek çocuk yaşlarda bu eğitimin verilmesine gelirsek. Lise mezunu ve hiç kod yazmayan birini ele alalım hayatında hiç algoritmik zek kullanmamış bu alana yabancı olan biri üniversitede bölüm derslerinde çok zorlanacaktır fakat bu eğitimi küçük yaşlarda alan biri bu sıkıntıları yaşayacağı için tercih listesini oluştururken aldığı dersleri göz önüne alıp öyle tercih yapar. Yani erken yaşta kodlama eğitimi alması bu bölümü seçmese bile bu alanda bir ön bilgisi olmasını sağlar. Yazılımı seçen birisi için ise ön yargısının kırılmasına ve bölüm derslerinde daha aktif ve geliştirmeye açık bir algoritmik zeksı olmasını sağlar.

Fırat Üniversitesi'nde Yazılım Mühendisliği'nde Mtok bölümünde mevcut bu bölüme gelen öğrenciler nasıl bir avantaja sahip?

Mtok tan gelen öğrenciler diğer öğrencilere göre avantajlı bence çünkü meslek lisesinden gelme oldukları için düz lise, Anadolu lisesi veya fen lisesinde gelen öğrecilere göre mesleki derslere daha hakim ve aloritma ile lisede uğraştıkları için Mtok girişli olmayan öğrencilere göre algoritmik zekaları daha gelişmiştir.

Çevrenizdeki insanların yazılım mühendisliğine bakış açıları nasıldır?

Bölümü bilen ile bilemeyen insanlara göre değişir çoğunlukla bölümü bilmeyen insanlar bizim hesap hacklediğimizi ve siber saldırı falan düzenlediğimizi sanır. Ama bölüm hakkında bilgisi olan insanlar ise gelişen ve büyüyen teknoloji dünyasında en önemli rollerden birinin yazılım mühendisliği olduğunu bilir.

Yazılım Mühendisliğinin gelecekteki planı nedir sizce?

İnsanların isteklerini ve arzularını olabildiğince hızlı ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamaktır.

Bir yazılım mühendisi mezun olduktan sonra işe başladığında ne kadar bir ücret karşılığı çalışır?

Mezun olan kişinin kendini geliştirmesine bağlı olarak aylık 2bin TL ile 1 milyon TL arasında tecrübe farkına bağlı olarak maaşı değişir.

Yazılım Mühendisi nerelerde iş bulur?

Çoğunlukla özel sektörde olmakla birlikte, kamu sektöründe de çalışmaktadırlar. Fikir üretimine dayalı bir iş olduğundan, parasal olarak fazla sermayeye ihtiyaç duyulmaz bu yüzden  yeni fikirler üretebilen yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur. Günümüzde bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak kendini yenileyebilen yazılım mühendislerine büyük ihtiyaç vardır.

Yazılım mühendisi olmak isteyen biri hangi okullarda eğitim alabilir?

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ

IŞIK ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

ATILIM ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ

CELL BAYAR ÜNİVERSİTESİ (MANİSA)

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (TRABZON)

FIRAT ÜNİVERSİTESİ (ELAZIĞ)

Ülkemizde yazılımın toplum için değer olarak hangi kademede olduğunu düşünüyorsunuz?

 Milletimizin refah seviyesini üst düzeye çıkarmak için kendimizin geliştirdiği teknoloji ile ilerlemek dışa olan bağımlılığı azaltmaktadır. Bu dışa olan bağlılığın azalması refah seviyemizi her geçen gün daha da bir üst noktaya taşımaktadır. Bu dışa bağlılığı azaltmak anca kendi ürününüzü kendiniz ortaya koyarsanız münhasır medeniyetler seviyesine çıkarsınız. Yazılım bu aşamada en önemli noktalardan biri olduğu için en iyi donanımı hazırlasanız bile yazılım size ait değilse yine dışa bağlı tutar sizi ama bu yazılımı kendiniz üretirseniz başka milletleri kendinize bağlar siyasi alanda bir itibar ve kazanım sağlayabilirsiniz.

Son olarak 10 sene sonra kendinizi hangi aşamada ve nerede görüyorsunuz?

Bölüme başlarken  kendimi geliştirip sadece siber yazılım üzerine çalışan bir ekip ile şirket kurmak ve ülkeme vatanıma olabildiğince en iyi şekilde hizmet etmek... Yazılım üretmek, belirli bir mühendislik disiplini olsa da aslen bir sanat icra etmektir. Örneğin, resim yapmaktan farkı yoktur. Saatlerce konsantre olabilir, sonunda süper bir eser çıkartabilirsin.

TEŞEKKÜRLER...

 

Bakmadan Geçme