İSTİKRAR ÜRETECEK

Tamer ÖREN - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof

TAKİP ET
Tamer ÖREN - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, Ak Parti Elazığ İl Başkanlığı tarafından düzenlenen “Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Referandum” adlı konferansa katıldı. F. Ü. Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Elazığ Belediye Başkanı Mücahit YANILMAZ, Ak Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan GÜRGÖZE, MHP Elazığ İl Başkanı Oğuzhan DEMİR, Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir IRMAK, Memur-Sen Elazığ İl Temsilcisi İbrahim BAHŞİ, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP neden “EVET” denilmesi gerektiğini anayasanın değiştirilen 18 maddesi üzerinden örnekler vererek konferansa katılanlara anlattı.

MEVCUT SİSTEMİ, CUMHURBAŞKANI'NIN HİÇ BİR YETKİSİ YOKMUŞ GİBİ ANLATIYORLAR

Görev ve yetkileri birbiriyle değerlendirilmezse yanlış sonuçlara varılacağını söyleyen ŞENTOP “ “Cumhurbaşkanına TSK'nın silah kullanma yetkisi veriliyor deniliyor” evet doğru veriyoruz ama; biz bunu sıfırdan vermiyoruz ki anayasanın 104. maddesinde zaten bu yetki var. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hariç onun dışında kalanların hepsi cumhurbaşkanlığının yetkisinde var. Biz sanki cumhurbaşkanlığına sıfırdan yetki veriyormuşuz gibi anlatıyorlar. O zaman tabi milletin kafasını bulandırıyorsunuz” diye konuştu.

8 BUÇUK MİLYON VATANDAŞIMIZ OY KULLANABİLİYOR AMA SEÇİLEMİYOR

18-24 yaş arasındaki gençlere seçilme hakkı vererek bir hak vermediklerini bir engeli kaldırdıklarını dile getiren ŞENTOP “ 8 buçuk milyon vatandaşımıza seçilme hakkı getiriyoruz. Dünya da 51 ülkede bu uygulama var. Bu seçilme sadece milletvekilliğinde değil; belediye meclis üyeliğinde, belediye başkanlığında da olacak. 18 yaşındaki gençler yeterli görülmeyebilir fakat; 48 yaşında olup da yeterli olmayanlarda var” diye kaydetti.

BİZ ÇİFT BAŞLILIĞI KALDIRIYORUZ

Cumhurbaşkanlığı ile başbakanlık makamını birleştirdiklerini aktaran ŞENTOP “ Başbakanın tek başına imza attığı bir şey çok az çoğu kararlarda cumhurbaşkanlığının imzası da gerekiyor. Biz bu iki makamı birleştirerek tek makam haline getiriyoruz. Tek kişi yönetecek. Zaten biz bugün çift başlılıktan şikayet etmiyor muyuz? Bana komisyonda CHP'liler bakanlarında yürütmede olduğunu söylüyorlar. Evet bakan var ama; başbakanın istediği ya da istemediği bir şeyi bakan imzalayabilir mi? Başbakan dese ki ben bir kuruma genel müdür atayacağım. O bakanın bunu imzalamazsa önünde iki seçenek var, ya istifa edecek ya da başbakan cumhurbaşkanlığına götürecek ben bu bakanın yerine başka birinin gelmesini istiyorum. O bakan görevinden alınacak başka bakan gelecek. Yani son sözü, kararı iki kişi veriyor” dedi.

"CHP MİLLETİN KAFASINI BULANDIRMAYA ÇALIŞIYOR"
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte askeri mahkemelerin kaldırılacağının altını çizen Şentop, "Askerler, sivil mahkemelerde yargılanacak. Askerlerin kendine ait olan ceza kanunlarını asker mahkemeleri değil sivil mahkemeler uygulayacak. Başta CHP olmak üzere, bu hükümet sistemini eleştirenler yalan değerlendirmelerle milletimizin kafasını bulandırmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme