İstifa Yasak!
AK Parti ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) üzerinde çalıştığı ve birkaç pürüz dışında neredeyse tamamlandığı belirtilen Siyasi Partiler Yasası, Mart ayında TBMM'ye gelecek.
SPY'deki 15 maddede değişiklik öngörüldüğü, bu değişikliklerden en önemlilerinden birinin “milletvekili transferini” düzenleyen madde olduğu belirtiliyor.
Söz konusu düzenlemenin “MHP'nin isteği üzerine” yasal düzenlemeye eklendiği kaydedilirken, MHP, 2018 seçimlerinde, CHP'nin, İYİ Parti'nin seçime girmesini sağlamak üzere 15 milletvekilini “ödünç vermesi”ne tepki göstermişti.
SPY'de yapılan düzenlemede anayasa hükmü gereğince 20 milletvekili çıkaran siyasi partiler grup kurabilecek ancak seçildikleri partilerden istifa eden milletvekillerine bu imkan tanınmayacak. Milletvekilleri partilerinden istifa edip, 20 sandalye sayısına ulaşsa bile “Grup kuramayacak” Ayrıca bir milletvekilinin “Ancak seçildikten belli bir süre sonra partisinden istifa edebileceğine” yönelik düzenlemenin de yasaya eklendiği belirtiliyor.
Kamuoyunun yıllardır beklediği Siyasi Partiler Yasasında, tabanın istediği isimlerin milletvekili olmasına yönelik çalışma ve bununla ilgili maddeler beklenirken, milletvekilinin kendi partisinden istifasını yasaklayan, dahası istifa etseler bile 20 milletvekilinin mecliste gurup kuramamasına yönelik maddelerin çıkması çok da demokratik olmamış gibi.
Vatandaşların SPY'den önemle bekledikleri madde, demokrasinin illerdeki parti delegelerinin ya da karar verici konumunda olan delegelerin aday belirlemedeki tercihlerinin kanuni güvence altına alınmasıydı ki bu da olmadığına göre, yeni SPY'de seçim barajının yüzde 8'e indirilmesinin de çok önemi yok artık.
Partilerin kendi belirleyip listeye koyduğu halde güvenilmediği için istifa etme kararının dahi elinden alındığı bir sisteme demokrasi denir mi onu da varın siz düşünün.