İşte TEOG'un Yerine Gelen Yeni Sistem…

Nisa Yılmaz/ Başbakan Binali Yıldırım öğrenci ve velilerin merakla beklediği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı hakkında soruların artması üzerine yeni sınav sistemine dair açıklama yaptı. 

TAKİP ET
2013-2014 eğitim öğretim yılında yürürlüğe giren TEOG, tek sınavlı sistemlerden farklı olarak öğrenciler bir eğitim öğretim yılında altı temel dersten iki dönemde sınavlara giriyordu. Ortaöğretime geçişte Yılsonu Başarı Puanı, Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı, Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması yer alıyordu. Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin TEOG yerine gelecek olan sistem hakkındaki çalışmaların bittiğini açıkladı. Medyada da sıkça yer alan TEOG sisteminin yerini alacağı yeni sistem hakkında merak edilenler ve öngörüler üzerine yaptığı açıklamada Yusuf Tekin; 'Biz sunum için hazırız, Bakanlar Kurulumuz bizi ne zaman çağırırsa sunum yapacağız' demişti.

Yeni sisteme dair Başbakan Yıldırım'ın yaptığı açıklama şu şekilde; Bunun öğrenciler ve veliler üzerinde oluşturduğu stres var. 4 yılını ilkokul, 4 yılını ortaokul olarak okuyor. Spor lisesine mi gidecek fen bilimlerine mi imam hatipe mi gidecek? Sınav kalkıyor. Her yılın yıl sonu başarı ortalaması alınıyor 5-6-7-8 bu bir veri. Ayrıca derslerdeki öğrencinin ilgisi ne tarafa gidiyor? Spor mu sanat mı matematik mi? Buralar tespit ediliyor buna belirli oranda katkı yapan 8. sınıfta sınav yapılıyor. O sınavın soruları soru bankasından geliyor. Her okul kendine göre yapmıyor. Okuma sistemi de dışarıda okunuyor. Mezuniyet puanı çıkıyor o puana göre öğrenci istediği yere yerleşiyor. 6. sınıfa giden torunum var Bahar. Gittim sarıldı boynuma 'Dede TEOG kalktı ne güzel' Kızım senin ne işin var TEOG'la. O bile TEOG stresine girmiş. Daha 2 sene var. Yazık günah değil mi bu evlatlarımıza?

Bir de burada sorular test değil. Bayağı sınıfta yaptığı klasik sorular olacak. Açık uçlu sorular. Sosyal bilgiler, şunu anlat. Matematik, şu problemi çöz. A şıkkı, B şıkkı, C şıkkı yok.

Yeni Sınav Sistemine Göre;

8. Sınıfta tek sınav yapılacak, test yerine klasik ve açık uçlu sorular sorulacak, 4 yılın başarı puanı birleştirilecek ve mezuniyet puanına göre liselere yerleşilecek.

 

Bakmadan Geçme