İşsizlik Maaşında O Ayrıntıya Dikkat! Ödemeler Düşebilir
Çalışan milyonlarca kişiyi etkiliyor. İşsizlik maaşıyla ilgili bilinmeyen detay açıklandı. 2024 asgari ücret zam oranının duyurulmasıyla tam 8 kalem ücrette daha düzenleme yapılmıştı. Yeni maaşla beraber düzenlenen maaşlardan biri de işsizlik ödeneği olarak belirlenmişti. İşsizlik ödeneğiyle ilgili çalışanların gözünden kaçan detay üzebilir. Gözünüzden kaçıp yapacağınız hata alacağınız tutara doğrudan yansıyor.
Asgari ücrette gelen zam oranının ardından birçok farklı ödemede ücretler yeniden düzenlendi. İşsizlik ödeneği, kıdem tazminatı tavanı, genel sağlık sigortası primi, 65 yaş aylığı, stajyer maaşı, askerlik ve doğum borçlanma primleri tutarları, isteğe bağlı sigorta primi ve engelli aylığı yeni asgari ücretle birlikte zam oranları görüldü.
ŞU AN İÇİN EN DÜŞÜK İŞSİZLİK MAAŞI NE OLDU?
İşsizlik maaşı şu an için en düşük 5 bin 325 TL, en fazla 10 bin 650 TL olarak veriliyor. İşsizlik maaşı sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları değerlendirilerek hesaplanıyor. Bu ödeme en düşük brüt asgari ücretin yüzde 40'ı, en yüksek de brüt asgari ücretin yüzde 80'i kadar ulaşabiliyor.
2024 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?
Yeni asgari ücret 17 bin 2 lira olarak duyurulurken, asgari ücrette zam oranı yüzde 49 olarak belirlendi. Buna göre en düşük işsizlik maaşı 7934 liraya, en yüksek işsizlik maaşı ise 15868 liraya yükseltildi.
Tüm bbunların yanı sıra, İşsizlik maaşıyla ilgili bilinmeyen bir olay açığa çıktı. Konuyla ilgili Milliyet yazarı Cem Kılıç 'geç başvuru işsizlik parasını azaltır' ana başlığıyla çalışanlara uyarılarda bulundu. İşte merak edilenler:
"İşsiz kalan bir kişinin ilk yapması gereken İŞKUR'a başvurmak. İşsizlik maaşı için E – devlet üzerinden başvuru hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Başvurudaki gecikme işsizlik parası alınabilecek süreyi düşürebiliyor. İşsiz kalan bir kişi bir an önce İŞKUR sistemine kaydolmalı ve hem işsizlik maaşı başvurusunu hızlıca yapıp hem de açık işleri oluşturacağı profille takip etmeli. Bu sayede yeniden iş bulması ya da kendine yeni meslek kapıları açması mümkün olabilecektir"
"İşsiz kalan kişi İŞKUR'a hiç gitmeden de işsizlik parasına başvurabilir. E – devlet üzerinden İŞKUR sistemine erişilebileceği gibi www.iskur.gov.tr adresinden de işsizlik parasına başvuru yapılabilir. İnternet üzerinden yapılan başvuru sonrasında gerekli kontroller yapıldıktan sonra kişi işsizlik parasını hak etmişse kendisine işsizlik parası verilmeye başlanır.
İşsizlik sigortasına başvuru yapmak için iş sözleşmesinin feshinden itibaren 30 günlük süreyi geçirmemek gerekiyor. Bu süre içerisinde yapılan başvurular İŞKUR tarafından inceleniyor ve gerekli hizmetler için işlemler başlatılıyor. Yani işsiz kalan kişi adına iş arayan kaydı yapılıyor, işsize iş ve meslek danışmanı ataması gerçekleştiriliyor, işe yerleştirme faaliyetleri için mesleki eğitim planlamasına başlanıyor."
"Ancak 30 günlük süre geçirilirse, işsizin işsizlik parası alacağı süre üzerinden geç kalınan günler düşülüyor. Örneğin işsiz kalan kişi son üç yıl içinde 600 sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigortası primi ödemiş ise 180 gün işsizlik parası alabiliyor. Ancak aynı kişi iş sözleşmesinin feshinden 60 gün sonra İŞKUR'a başvuru yapmış ise 180 gün yerine 150 gün işsizlik parası alabilecek. Yani başvuruda geç kaldığı her gün, işsizlik ödeneği alabileceği süreden düşülecek."
"Bu nedenle işsizlerin işsizlik sigortası başvurularını İŞKUR'a 30 günlük süre içerisinde yapmalarında fayda var. Aksi takdirde işsizlik parası alabilecekleri günleri kısaltmış olacaklardır. 30 günlük sürenin aşılmasında yalnız bazı durumlarda yararlanma süresinden düşülmemesi mümkün. Bu da ortada mücbir bir sebebin bulunması hali. Ancak olağanüstü bir durumun başvuruyu engellemesi halinde, deprem, sel, yangın veya kişinin çok ağır bir hastalık veya kaza geçirmesi durumundaki gecikmelerde başvuru süresinin aşılmasına rağmen yararlanma süresinde herhangi bir kayıp olmamaktadır."
"İşsizlik parası almaya başlayan kişi yeniden çalışmaya başlarsa, emekli olursa, İŞKUR'un meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimlerine haklı nedeni olmadan katılmazsa, İŞKUR'un çağrılarına cevap vermezse ve yine İŞKUR'un kendisine teklif ettiği ve son mesleğine ve kazandığı paraya uygun olan, ikamet ettiği yerin belediye mücavir alan sınırları içerisinde kalan bir işi kabul etmezse işsizlik parası kesilir. İşsizlik parası alan kişinin İŞKUR'dan gelen çağrılara uyması, İŞKUR'un kendisine sunduğu hizmetleri takip etmesi şarttır. Aynı şekilde çalışmaya başlayan bir kişinin de mutlaka İŞKUR'u bilgilendirmesi ve işsizlik parasını kestirmesi gerekir.
İŞKUR bu kapsamda yurtdışına çıkılması durumunu, çalışmaya hazır olmamak olarak değerlendiriyor. Bu nedenle de işsizlik maaşı almaktayken yurtdışına çıkanların maaşlarını kesiyor. Bu durum işsizler için sorun yaratabiliyor. Çünkü işsiz kalan kişi bilgi ve görgüsünü artırmak için veya çoğu kez dil öğrenmek için yurtdışına çıktığında işsizlik maaşını alamıyor. Bu nedenle de aslında istihdam edilebilirliğini artırmak için kendisine yatırım yapmak isteyen bir işsize ekonomik destek sağlanmamış oluyor. Bununla birlikte yurtdışına çıkacak kişinin 15 gün içinde bu durumu İŞKUR'a bildirmesi durumunda dönünce maaş almaya devam ediyor." şeklinde yazıda merak edilenleri anlattı.