İSG Hizmeti Almayan İşletmeler Geriye Dönük Ceza Ödeyebilir

6331 SAYILI İSG KANUNU, MADDE 38 – (1) Bu Kanunun 6 ve 7 nci maddeleri 4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları il

TAKİP ET
6331 SAYILI İSG KANUNU, MADDE 38 – (1) Bu Kanunun 6 ve 7 nci maddeleri; 4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2016 tarihinde, ifadesi yayınlanan 6745 sayılı kanunun 71. maddesinde yapılan değişiklikle 1/7/2017 olarak değiştirilmişti.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında, bir kişinin dahi çalıştığı her türlü büro ve ofis işyerleri, (mali müşavirlik, avukatlık, mimarlık, mühendislik vb.) apartman ve site yönetimi (kapıcı), bakkal, manav, otel, restoran, mağazalar gibi işyerleri de dahil olmak üzere tüm işyerleri için bir iş güvenliği uzmanı ile bir işyeri hekimi çalıştırmak, veya onlardan hizmet almak zorunluluğu yer alıyor.

“ÖNLEMEK ÖDEMEKTEN DAHA KOLAY”

İş Güvenliği Uzmanı Ercan Özer yaptığı açıklamada ; “1 milyon sigortalıyı ilgilendiren yasa, sadece yüzde 25'ini kapsadığı ve hepsinin hizmet alabilmesi için 1 Temmuz 2016 tarihinden 2017 tarihine kadar süre uzatıldı. İşletmelere öncelikli olarak iş yerimi hekimi ve iş yeri uzmanı bulundurma zorunluluğu getirildi. İlk olarak 2013' te yürürlüğe giren az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfları kapsayan “risk değerlendirmesi” yasasını hala yerine getirmemiş olan işletmeler mevcut. Yasa yürürlüğe girdiği anda işletmeler, iş yerlerine bu hizmeti almak zorundalar. Alınmadığı takdirde geçmişe dönük ceza yiyebilirler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, isgkatip.csgb.gov.tr sitesi üzerinden işletmelerin hizmet alıp almadığını görebiliyor. Bu yüzden iş güvenliği hizmeti almayan işletmeler, ceza alabilir. Alınan ceza miktarı az tehlikeli, tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıfına göre belirlenir. Bu nedenle önlemek her zaman için ödemekten daha kolaydır. Büyük işletmelerde meydana gelen kazalar, alınacak hizmetten çok daha fazlasına neden olabiliyor.

“İŞ GÜVENLİĞİ CİDDİYE ALINMALI, ACİL BİR İHTİYAÇ OLARAK DÜŞÜNÜLMEMELİ ”

İş güvenliği hizmeti eğitimi hakkında bilgi verilmesini vurgulayan Özer, iş yeri açarken işletmecinin başvurduğu kurumun işletmeciyi bilgilendirmesi gerektiğini ve iş güvenliğinin ciddiye alınarak bir yükümlülük olduğunun işletmeciye bildirilmesi gerektiğini söyledi.

İşletmeler tarafından iş güvenliği hizmetinin sadece acil dönemde önemsendiğini dile getiren Özer şunları da ekledi, “yaşanılan bir kaza sonrasında iş güvenliğini sağlamak adına hizmet almak iş güvenliğinin amacı değildir, amaç yaşanılacak olan diğer kazaları da önlemek. Kaza olmadan önlemini alabilmek hizmet kalitesini arttırmak adına önemli fakat biz henüz iş güvenliğini tüm işletmelere cezayı önlemek amacıyla sağlıyoruz. İş güvenliğinin bir mecburiyet olmaktan çıkıp çalışanın sağlığı ve iş yeri güvenliği amacını taşıyor olması gerekiyor. Bu hemen gelişecek bir durum değil, bir nesile daha ihtiyaç var.”

Bakmadan Geçme