İş Çok, Eleman Yok
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan'ın ilimiz ekonomisine katkıda bulunan yatırımcıları ziyaret haberlerini ilgiyle takip ediyoruz.
Başkan Alan şehrimizin istihdam ve üretimine katkı sunan, ürettikleri marka değerlerle ilimizin tanıtımına önemli katkıları olan firmalarımızı ziyaret etmesi, yatırımcıların yüreklendirdiği gibi sorunlarının sahipsiz olmadığını da ortaya koyuyor.
Firması ziyaret ve taltif edilen iş insanları da bundan memnuniyetlerini dile getiriyorlar.
Başkan Alan'ın ziyaretlerinde iş insanlarının bir konudaki talebi dikkatimizi çekiyor. Hemen her işletme sahibi eleman bulamamaktan dert yanıyor, kalifiye elemanı geçtik normal eleman bulamıyoruz diyorlar.
Bu günlerde ulusal medyaya düşen ve aylık 160 bin TL maaşla bile sıvacı bulamadıklarını ifade eden yapı firmalarının bu talebiyle, ilimiz yatırımcılarının eleman sıkıntısı çektiklerine dair beyanları birleşince ülkede önemli bir eleman sorunu olduğu gerçeği ile yüzleşiyoruz.
Peki, bu taleplere karşılık “iş bulamıyoruz, işsiziz diye yakınmaları nereye koyacaksınız” diye sorarsanız ortada ciddi bir paradoks ve çelişki var deriz.
Aslında mesele işsizlik değil, diplomalı işsizlik sorun. Üniversiteyi bitiren bir genç, ne inşaatta çalışıyor ne de OSB'deki herhangi bir fabrikada. Kendince haklı sebepleri de var ve bunlar yok sayılamaz. Yöneticilerimiz övünerek anlatsa da her şehre bir üniversite açmanın getirdiği sorunlar da olabiliyormuş demek ki.
Bu gerçekler de gösteriyor ki hükümetin acilen meslek liselerini yeniden canlandıracak ve onları direkt üretime yönlendirecek bir mekanizmaya ihtiyaç var.
Bunu sadece Milli Eğitim Bakanlığına yüklemek de çok doğru olmaz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yanında TOBB gibi kurumlar ile tüm ekonomik dinamik ve oluşumların harekete geçirilmesi gerekiyor.
Bu konuda son söz ve bizden bir not. Hepi topu bir havuz ve balkon yapacağız. Etrafımızdaki işi bilenlerin ilk ve tek tavsiyesi şu: “Kalıpçı, demirci, fayansçı bulmadan asla başlama”
Bu cümle bile birçok sektörün içinde bulundukları hali ortaya koymaya yetiyor.