İnternet Haberciliğine Darbe mi?

Geçtiğimiz aylarda meclisten geçen ve yalan haberin önüne geçme yanında internet haber sitelerinin resmi ilan almalarının önünü açan yasa 13 Ocak 2023 tarihinde Basın İlan Kurumu Genel Kurulunda görüşülecek

TAKİP ET

İnternet haber sitelerinin resmî ilan yayımlayabilmeleri için bekleme süresinin 24 ay olarak düşünüldüğü, 6 personelin istihdam edilme zorunluluğu getirildiği ve buna benzer birçok şartların yer aldığı yasanın çıkması halinde şehrimizde yayın yapan birçok haber sitesinin bu şartları sağlamada ciddi sıkıntı yaşayacağı çok açık ve net olarak görülüyor.
Sırf 6 personelin sigorta primleriyle haber sitesine maliyetinin 90 bin TL olduğu düşünülürse, resmi ilan alınsa bile bu kurumun uzun süre yaşaması mümkün değil.
Öyle görülüyor ki yasa, yaşatmak ve destek olmak yerine öldürmek ve kapatmak üzerine kurgulanmış ve hayata geçirilmeye çalışılmış.
İnternet haberciliği elbette yazılı medyaya göre daha kolay ve daha az masraflı görünüyor ama haberleri anında, hızlı ve etkin bir şekilde okurlarına sunmanın da önemli bir maliyeti ve emeği var.
Anadolu'da yayın yapan çok sayıda İnternet Sitesi'nin haberleri okurlara sunma gibi bir sorumlulukları yanında milli ve ülkemizin çıkarları konularında sergiledikleri dik duruş ve 15 Temmuz'da ortaya koydukları bir mücadele var.
Yasa, tıpkı geçmişte gazetelerin birleşip bir güç olması örneğinde olduğu gibi internet haber sitelerini de birleşmeye mecbur kılsa bile aylık gelirin giderleri karşılamada çok yetersiz kalacağı gerçeği ve yaman çelişkisi ile karşı karşıya bir durumda sitelerimiz.
Arzumuz ve talebimiz o dur ki bu şartlar yeniden BİK'in gündemine gelsin ve şartlarda esnetilmeler yapılarak bu sektörün yaşatılmasına katkı sunulsun.

Bakmadan Geçme