IMF'den Türkiye'ye asgari ücret uyarısı: Yüksek artış yapmayın!

IMF Türkiye misyon şefi James P. Walsh, Türkiye'nin 1 Ocak'ta yapacağı asgari ücret zammı hakkında önemli uyarılarda bulundu. Walsh, yüksek oranlı artışların enflasyonu tetiklediğini belirterek, Türkiye'nin asgari ücret zammında dikkatli olması gerektiğini belirtti.

TAKİP ET

Washington'da düzenlenen Dünya Bankası'nın yıllık toplantısında konuşan James P. Walsh, Türkiye'de 2024 yılı başında yapılan asgari ücret zammının ilk çeyrekte enflasyonu keskin şekilde artırdığını ifade etti. Walsh, enflasyonun halen yüzde 2'nin üzerinde seyrettiğini hatırlatarak, “Faiz indiriminden bahsetmek şu an için muhtemelen erken” dedi. 2025 yılı başında yapılacak zammın asgari ücrete nasıl yansıyacağı konusunun yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Walsh, "Yüksek enflasyona sahip birçok ülkede deneyimlerimiz gösteriyor ki, ulusal düzeyde büyük ücret artışları enflasyon beklentileri için önemli bir çıpadır" diyerek, yüksek artışların enflasyon üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti. Ayrıca, yetkililerin bu konuda bir denge gözetmesi gerektiğine dikkat çekti.

James P. Walsh, asgari ücretin çok yüksek oranda artırılmasındansa, hükümetin nüfusun en yoksul kesimlerine yönelik sosyal yardımlar ve nakit transferleri gibi programlarla destek sağlamasının daha etkili olacağını söyledi. Özellikle düşük gelirli hanelere yönelik daha hedeflenmiş devlet desteği ile enflasyonun olumsuz etkilerinin hafifletilebileceğini vurguladı.

Walsh, asgari ücret artışının enflasyon üzerindeki etkisini hafifletmek için, devletin sosyal programlar geliştirmeye ve düşük gelirli kesimlerin gelirlerini artırmaya yönelik politikalar uygulaması gerektiğini belirtti.

Uzmanlara göre, 2025 yılının başında yapılacak asgari ücret zammı için piyasalarda yüzde 25 oranında bir artış beklentisi oluşmuş durumda. Yabancı kurumlar da Türkiye'ye yaptıkları ziyaretler sonrasında yüzde 25 oranındaki zammı raporlarına dahil etmişti. Ancak IMF'nin uyarıları, hükümetin bu zammı yaparken daha temkinli olmasını gerektirebilir.

Bakmadan Geçme