İlk dört madde tartışması
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun sözleriyle daha da çok alevlenen Anayasa'nın 4. maddesiyle ilgili MHP'den de dikkat çeken bir açıklama geldi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, "Anayasa'nın ilk 4 maddesi ile ilgili başlatılmak istenen tartışmalar boş ve beyhudedir" dedi.
MHP, HÜDA PAR cephesinde bu tartışmalar yaşanırken Anayasanın 4. maddesinin değiştirilmesini isteyen Cumhur İttifakı üyesi HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'dan farklı bir açıklama ve CHP lideri Özgür Özel'in cevaplaması şartıyla bir soru geldi.
"Benim HÜDA-PAR'a bir sözüm yok. Mikroba sen niye hastalık yapıyorsun diye hesap soramazsınız. Mikrop, mikroptur" sözleriyle tepki gösteren ve MHP lideri Devlet Bahçeli'ye "Sen bu HÜDA-PAR'a ne diyorsun Devlet Bey?" diye seslenen CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e bir soruyla cevap veren Yapıcıoğlu, CHP lideri Özgür Özel'e seçim beyannamesini hatırlattı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; "Genel Başkanımızdan, CHP Genel Başkanı'na soru " yazarak, şunları kaydetti: "Özgür Efendi! Sana bir soru soracağım. Zorlanırsan kopya çekmek serbest. Ama çevrendeki beceriksizlere sorarsan sana yanlış yaptırabilirler. Soru şu: 'Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, Devrimcilik umdeleri CHP'nin ana prensipleridir... Tek parti döneminin icabı sayılarak Anayasaya sokulmuş olan bu 6 umdeyi Anayasadan çıkaracağız' cümleleri hangi partinin seçim beyannamesinde yer almıştır. Sınav süresi, sorunun zorluğu ile mütenasip olarak 72 saattir."
HÜDAPAR Genel Başkanının sorusuna Özgür Özel ne cevap verecek ve anayasanın ilk dört maddesinin değişmesi tartışmaları nerelere varacak takip edip göreceğiz.
Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var ancak bu ülkenin adı, dili, bayrağı ve demokratik bir hukuk devleti olmasıyla ilgili bir sorunu yok.
Anayasayı devleti zayıflatan ve zaaf içine düşürme ihtimali olan maddelerden ziyade kişisel ifade özgürlüğü ve kalkınmanın önünü açacak ilkeler ve umdeler çerçevesinde düşünmek lazım. Zira demokrasi hiçbir zaman ayak bağı olmadı bu ülkede. Tam tersi darbelerle çok şey kaybetti bu ülke. Asıl mesele; ırkı, etnik kökeni, dini ve mezhebi ne olursa olsun tüm ülke bireylerini bir ortak hedef altında bir ve beraber tutabilmektir. Yeni anayasa tam da bunun için gereklidir.