İl Tarım Müdürlüğü Kayısı Üreticilerini Yine Uyardı!
Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kayısı üreticilerini, kayısıda yaygın olan yaprak delen hastalığına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Yapılan açıklamada, hastalığın önlenmesi için alınması gereken tedbirler ve mücadele yöntemleri hakkında bilgi verildi.
Hastalığın nedenleri ve belirtileri konusunda detaylı bilgi veren müdürlük yetkilileri, "Fungus kışı genellikle tomurcuk ve dallarda miselyum ve konidi halinde geçirir. Primer enfeksiyonlar konidilerle gerçekleşir ve hastalanmış tomurcuklar ile kanserler sürekli enfeksiyon kaynaklarıdır. Genç sürgün yaraları ve yapraklar ise sekonder enfeksiyon kaynaklarıdır." şeklinde açıklamalarda bulundu.
Hastalığın belirtilerine de değinen yetkililer, "Yaprak üzerinde oluşan lekeler ilkönce 1 mm çapında, yuvarlak, yağ lekesi görünümünde olup zamanla kenarlara kırmızımtırak, orta kısımları koyu kahverengine dönüşebilir. Bu lekeli kısımlar sonradan dökülür ve yaprakta delikler oluşur. Etmen yaprak saplarını da enfekte etmektedir." ifadelerini kullandılar.
Mücadele yöntemlerine de değinen yetkililer,
"İlkbaharda hastalıklı tomurcukları bulunduran ve kanser yaraları bulunan dallar ve genç sürgünler sağlam kısımdan budanarak bahçeden uzaklaştırılmalı ya da uygun bir yerde yakılmalıdır. Sulama, gübreleme, toprak işleme ve budama, iyi bir havalanma ve ağacın kuvvetli gelişmesini sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Budama aletleri %10 luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) daldırılarak dezenfekte edilmelidir." şeklinde önlemler alınması gerektiğini vurguladılar.
Kimyasal mücadele yöntemlerine de değinen yetkililer,
"Sonbaharda, yaprak dökümünden hemen sonra (Bordo Bulamacı ya da Bakırlı bir preparat) ve ilkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce (Pembe çiçek tomurcuğu döneminde) Bakırlı bir preparat ya da Bordo bulamacı kullanılmalıdır." dediler.
Son olarak, içinde bulunulan mevsim şartlarına dikkat çeken yetkililer,
"İlimiz içinde bulunduğumuz aylar nem, yağış ve sıcaklık değerleri açısından büyük değişiklik gösterebilmektedir. İklimde yaşanabilecek hızlı değişim meyve bahçelerinde görülen hastalıkları tetikleyebilir. Bu nedenle üreticilerimizin meyvenin kürkten sıyrılma dönemini takip etmeleri ve mücadele için geç kalmamaları gerekmektedir." şeklinde uyarılarda bulundular.