HURDAYA FEDA EDİLEN ŞEHİR

ŞEHRİN BİRÇOK NOKTASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN YIKIMLARIN KONTROLSÜZ VE OLMASI GEREKENDEN DAHA UZUN SÜREDE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR OLMASI ŞEHİR İÇİ TRAFİĞİ FELÇ ETMEKLE KALMIYOR 'VATANDAŞIN SAĞLIĞI HURDAYA MI FEDA EDİLİYOR ? ' SORULARINI GÜNDEME GETİRİYOR

TAKİP ET
Elazığ'da 24 Ocak tarihinde meydana gelen  depremde  ağır ve orta hasarlı oldukları için yıkılması gereken binaların yıkımı devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda öncelikle TOKİ projelerinin uygulanacağı ve riskli alan edilen bölgelerdeki yıkımların ardından şehrin birçok mahallesindeki yıkımlara devam ediliyor.



KONTROLSÜZ VE ÖNLEMSİZ

Kurumların ihale ile verdikleri yıkım işlerini alan firmaların, yıkım esnasında gerekli önlemleri almak, yıkımı en kısa sürede tamamlayarak bölge halkını mağdur etmemek ve toz olmaması için yıkım esnasında tazyikli su sıkılması gibi birçok şartları yerine getirmesi gereken firmaların ihale kapsamında yer alan bu şartlara uymaması vatandaşın tepkisine yol açıyor.



GÜNLERCE SÜRÜYOR

Şehrin en merkezi cadde ve sokaklarında yapılan ve birkaç gün sürmesi gereken yıkımlar, denetim mekanizmasının olmaması yüklenici firmaların duyarsızlık ve sorumsuz davranışlarıyla haftalarca sürüyor. Bu durum o bölgedeki trafiği kilitlediği gibi çevreye verdiği kirlilik ve toz-toprakla tam bir çileye dönüşüyor.



HURDA İÇİN VATANDAŞA EZİYET

Yıkım firmalarının binaların enkazından toplayacakları demir hurdalarını almak için  olması gerekenden çok daha yavaş ve ağır çalıştıklarını belirten vatandaşlar, hurda çıkarmak adına vatandaşın mağdur edilmesinin doğru olamadığını ve buna göz yumulmaması gerektiğini ifade ediyorlar.

DÖKÜM ALANINDA ÇALIŞMA YAPILSIN

İnşaatların yıkımı esnasında hurda demire ulaşmak için yavaş çalışıldığını ve vatandaşın ciddi mağduriyetler yaşadığına dikkat çeken uzmanlar, demir hurdalarının yıkım esnasında değil, yıkımı yapıldıktan sonra hafriyatın döküldüğü alanda çıkartılmasının daha doğru olacağını ve bu yöntemle yıkım işlemlerinin kısa sürede tamamlanabileceğini ifade ediyorlar.



ENKAZ YERDE BIRAKILIYOR

Yıkım işlemlerini yapan  firmaların, yıkımdan elde ettikleri demir aksamı aldıktan sonra çevrede  pislik ya da enkazı kaldırmadan gittiklerini belirten vatandaşlar, firmaların hem yıkımını yaptıkları alanı düzelterek hem de yola ve çevreye verdikleri zararı telafi ederek bölgeden ayırılmaları gerektiğini belirtiyorlar.



TOPLANTI SONUÇ VERMEDİ

Geçtiğimiz günlerde yıkım işlerini yapan yüklenici firmalarla İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nde bir toplantı yapıldığını, bu toplantıya şehir merkezinde yıkım yapan firmaların uyması gereken kuralları ve yaptırımların anlatılmasına karşın sahada herhangi bir olumlu gelişme görmediklerini belirten vatandaşlar bu konuda kurumların denetim mekanizmasının daha çok sahada olmaları gerektiğine ceza yazmak da dahil yaptırımlar uygulanmasının gerekliliğine dikkat çektiler.



BELEDİYENİN HİZMETLERİ AKSIYOR

Şehir genelinde yapılan, birçoğunun gerekli önlemler ve tedbirlerin uygulanmadığı yıkımların en çok Elazığ Belediyesi'nin çalışmalarını etkilediğini ifade eden vatandaşlar, yıkımı yapıldıktan sonra enkazı tam alınmadığı, ağır iş makinaları ve hafriyat kamyonlarının tahrip ettiği cadde ve sokaklarda temizlik hizmeti yapmanın ve toz kalkmaması amacıyla sulama işlemi gerçekleştirmenin sorunu çözmeye yetmediğini, bu işlemler yapıldıktan kısa bir süre sonra o bölge yeniden sıkıntılı bir bölgeye dönüştüğünü ifade ediyorlar.

Ağır  ve paletli iş makinalarını'nın cadde ve sokaklara da  önemli tahribatlar yaptığına, belediyenin hassas çalışmayan ve altyapıya zarar veren firmalara yönelik tazmin edici yaptırım uygulamasının gerekliliğine vurgu yapan vatandaşlar, bu uygulama yapıldığı takdirde yıkım firmalarının daha özenli çalışacaklarına dikkat çektiler.



YETKİLİLER DUYARSIZ MI?

Şehir genelinde yaşanan tüm olumsuzları il yöneticilerinin de gördüğünü, Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde Valilik binasının karşısında yapılan yıkımlarda da aynı sorumsuzluk ve duyarsızlıkların devam ettiğini belirten vatandaşlar, konuya yetkililerin el atması gerektiğini ve her bina için belirli bir süre tahsis edilmesi ve tüm ihale kapsamında yer alan tüm önlemlerin alınması konusunda sık ve etkin denetimler yapılması gerektiğini ifade ediyorlar.

Bakmadan Geçme