Hisseli tapusu olanlar için uyarı geldi: Artık bu işlemi kendiniz yapabileceksiniz 

Mirası olan vatandaşlar için önemli haber geldi. Hisseli tapu sahibi olanları ilgilendirecek değişikliğe gidildi. İşte mirasçı vatandaşların dikkat etmesi gereken önemli detaylar..

TAKİP ET

Miras kanununda yapılan değişikler vatandaşlar tarafından merakla takip ediliyor. Son döneme damgasını vuran o önemli değişiklik ise gözlerden kaçmadı. İşte detaylar.

Gerçek Gündem'de yer alan habere göre; aile büyüklerinden kendilerine miras kalan vatandaşlar için yeni bir kolaylık daha geldi. Mirasçı vatandaşlar artık noterlere uğramadan devir işlemlerini yapabilecekler. Bu konu mirasçıların öğrenmesi gereken önemli detaylar arasında yer alıyor.

Söz konusu mirasın kardeş olana devri için onaylı bir sözleşmeye ihtiyacı yoktur. Söz konusu miras payının devri için kardeşlerin yazılı bir sözleşme yapması yeterli oluyor.

Öte yandan hisseli tapu sahibi olan vatandaşlarda tapusunu satmak için çeşitli yollara başvuruyor. Ortak olan tapularda hisse sahiplerinin ise ortak kararı ile tapu devrinin yapılmasına imkan veriliyor. Ortak mülkiyet tapusunun satışı için, hissedar sahiplerinin birlikte karar vermesi ve tapu akdi sırasında hazır bulunması gerekir. Mülkiyetin devri için avukata vekaletname verilebilir. Ortak mülkiyet hakkı verildiğinde, tapu dairesi, noter nezdinde sınırların belirlenmesi ve arazi parsellerinin belirlenmesi işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Ayrıca miras kalan evin kardeşe devredilmesi için yalnızca yazılı bir sözleşme yapılması gerekmektedir. Ortak mülkiyetin satılması için öncelikle hissedarların ortak bir karar vermesi gerekir. Tapu dairesinde hazır bulunmaları ve mülkiyetin devrine ilişkin işlemleri yürütmeleri gerekir. Ayrıca tüm pay sahiplerini temsil edecek bir avukat atanması da mümkündür. Satış işleminin tamamlanmasının ardından hissedarların hisseleri kendilerine ödenecek.

Ortak mülkiyet devirlerinde, mülkiyet devri sırasında tüm hissedarların hazır bulunması gerekir. Hissedarların tapuda isimlerinin bulunmaması halinde ayrıca avukat atama hakları da bulunmaktadır. Paylar tapuda yapılan ayırma işlemlerine göre bölünür.

*Yazan-Derleyen: Taner Özay Date:02.10.2023

Bakmadan Geçme