'Hiçbiri' Yüzde 42

Türkiye'de siyasete güvensizliğin hangi düzeylere çıktığına dair önemli bir veri ortaya çıktı.

TAKİP ET

ASAL Araştırma, 24-28 Mayıs 2024 tarihleri arasında Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Balıkesir, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Kırıkkale, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van, Yalova ve Zonguldak'ta 18 yaş ve üzeri 2 bin kişiyle yaptığı ankette vatandaşlara, "Sizce Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" sorusunu yöneltti.

Ankete katılanların yüzde 65,3'ü soruya ekonomi, enflasyon ve hayat pahalılığı yanıtını verdi.

Bu soruyu ise yüzde 6,0 ile "Mülteciler" yanıtı takip etti. Öte yandan "Adalet" yanıtı ise yüzde 4,7 ile üçüncü sırada yer aldı.

Vatandaşlar, "Türkiye'nin sorunlarını hangi siyasi parti çözer?" sorusuna ise yüzde 30,9 ile "Hiçbiri" yanıtını verdi. "Hiçbiri" yanıtını ise sırasıyla yüzde 22,4 ile AK Parti ve yüzde 20,8 ile CHP yanıtları takip etti.

İşte anketteki soruya yanıt verenlerin sıralaması:

Hiçbiri: Yüzde 30,9

AK Parti: Yüzde 22,4

CHP: Yüzde 20,8

MHP: Yüzde 4

DEM Parti: Yüzde 2,9

Yeniden Refah Partisi: Yüzde 2,5

Zafer Partisi: Yüzde 2,1

İYİ Parti: Yüzde 1,9

Türkiye İşçi Partisi: Yüzde 0,6

Diğer: Yüzde 1,2

Cevap yok: Yüzde 10,7

Ankete katılanların ekonomiyi hangi parti düzletir sorusuna verdikleri hiçbiri cevabı oranı 30.9'a aynı soruya “cevap vermiyorum” diyenlerin yüzde 10.7 rakamı da eklenirse bu oran yaklaşık yüzde 42'ye ulaşıyor.

Bu rakam da gösteriyor ki ülke halkının yüzde 42'si siyasetçilerin başta ekonomi olmak üzere sorunları çözmelerine yönelik umutları kalmamış. Bu rakam çok önemli bir oran ve siyasete olan, siyasetçiye olan güven ve itimatın bittiğini gösteren önemli bir gösterge.

Bu tablo siyasette yeni bir arayışı doğurur mu, mevcut siyasi parti ve liderlerin yerine yeni bir parti ve lideri çağırır mı bilemiyoruz ama yakın Türk siyaset tarihine baktığımızda her sıkışıklık ve her zor dönemden sonra yeni bir siyasi parti ve liderin doğduğunu görüyoruz.

Tek parti iktidarı Demokrat Partiyi, 12 Eylül ihtilali Anavatan Partisini, CHP'li belediyelerin yolsuzluk ve usulsüzlüklerinden bıkıp usanan halkın 94 Refah devrimiyle önce birçok şehir Belediyelerini Refah Partisine vermesi, belediyelerin hizmetteki başarısının ardından 1995 yılında yapılan genel seçimlerde Refah Partisi'nin birinci parti olması, ardından yaşanan 28 Şubat sürecinin baskısından bunalan halkın Ak Parti'yi tek başına iktidara getirmesi de gösteriyor ki her yeni dönem ve lider, zorlu dönemlerin ardından başlıyor.

Bugün ülke halkının yüzde 42'si mevcut siyasi partilerin ülke sorununu çözemeyeceğine inanıyorsa, yeni bir siyasi hareketin de ufukta gözükme vakti gelmiş demektir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi arena da olduğu sürece böyle bir ismin öne çıkması çok mümkün gözükmüyor ama Erdoğan'ın destek vereceği ve onun ilke ve hedeflerine sahip çıkacak bir isim bu misyonu üstlenebilir

Bakmadan Geçme