Hemşirelerin % 45'i Mobbing Mağduru!

Sendika binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Aktif Sağlık-Sen Şube Başkanı Ümit Karataş 'Türkiye'de görev yapan 124 bin Hemşirenin zor şartlar altında h

TAKİP ET
Sendika binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Aktif Sağlık-Sen Şube Başkanı Ümit Karataş; 'Türkiye'de görev yapan 124 bin Hemşirenin zor şartlar altında hizmet verdiklerini ve Hemşirelerin %45'inin MOBBİNG mağduru olduğunu'' belirtti.

KArataş açıklamasına şöyle devam etti; 'Cefakr şekilde hizmet üreten, düşük ücrete mahkûm edilen, Taşeron Sağlık İşçisi  yapılarak hakları ellerinden alınan, çalışma hayatında güçlüklerle karşılaşan, ailesinden sosyal yaşamından işi için fedakrlıkta bulunan ama kıymetleri hiçbir zaman bilinmeyen hemşirelerimiz her yıl aynı sorunlarla uğraşıyor. Çalışma yıllarının bütününü  nöbette geçiren hemşirelerin bugün (% 98)'i  iş yüklerinin fazla olduğunu,(%30)'u fiziksel şiddet- (%63)'ü sözlü şiddet görmekte,(%80)'i tükenmişlik sendromu yaşamakta,(%70) mesleğinden memnun olmadığını,( %99)'u aldığı maaştan memnun olmadığını,(%45)'i Yöneticiler tarafından MOBBİNG'e maruz kaldığını,(%22)'si intihara meyilli ve psikolojik tedavi gördüğü gerçeğini gün yüzüne çıkardı. Bu rakamlar bize hemşirelerin  zor şartlar altında nasıl  hizmet ürettiklerini anlatmaya yeterlidir.''dedi.

Karataş;'' En fazla şiddete uğrayan meslek grubu olan hemşirelerimiz artık bu tür saldırılardan yılmıştır, neredeyse hizmet üretemez hale gelmişlerdir. Bu şiddetin yanı sıra MOBBİNG, baskı, ayrımcılık gibi uygulamalarla çalışma hayatı adeta zehir edilmektedir. Sağlık kurumlarında  Adalet, Eşitlik,Hakkaniyet ve gönüllülük esasına değil, Orta çağ karanlığından kalma baskı ve zorlamaya dayanan, hakkını arayanları çıbanbaşı gibi gören, onları hastalıklı, uyumsuz, tembel ve tehlikeli kişiler olarak suçlayan, suç ve cezayı temel felsefe kabul eden, kanunları kişiye göre yorumlayıp, kişiye göre uygulayan bir anlayış halen devam etmektedir. Sağlık kurumlarında 'Disiplin ve Hukuk Bürosu' adı altında kurulan aslında birkaç kişinin özel amaçlarına hizmet eden birimlerde, Kanunlar negatif yönde ve kişiye göre uygulanmaktadır. Yapılan işlemlerin birçoğu haksız ve hukuksuzdur. Yürütülen idari soruşturmaların birçoğunun sonucu başından bellidir ve ulu orta dillendirilmektedir. Çünkü soruşturmayı yürüten ve sonuçlarını belirleyenler hep aynı kişilerdir. Yıllardır yetkisiz makamlar disiplin amiri olmadığı halde personelleri sindirmek için haksız ve hukuksuz cezalar vermekte. Birçoğu da yargıdan geri dönmektedir. Son yıllarda sağlık personeli dar alana sıkıştırılmış ve Yargısal anlamda hak aramada önüne ağır yaptırımlar konulmuş, haklı olsalar bile idarelerin tehdit ve şantajlarıyla Yargıya gitmekten çekinir hale getirilmiştir.''diye konuştu.

Bakmadan Geçme