Harput'un Siyah Beyaz Fotoğrafları Hayat Buluyor
Erkan BAY/Elazığ'ın eski yerleşim yeri Harput'un geçmişten günümüze kadar ulaşan siyah beyaz fotoğrafları, usta ressamların fırçalarıyla hayat buluyor.
Elazığ Valiliği tarafından yürütülen kale içi arkeolojik kazılarının gün yüzüne çıkarılması projesi kapmasında Harput'un 1880'lü yılların sonunda çekilmiş siyah beyaz fotoğrafları, resim öğretmeni İsmet Ercan'ın çizimiyle renklendirilecek. Fotoğraflar, hem kazı çalışmalarındaki bilimsel yayınlarda kullanılacak hem de geçmişe ışık tutacak.
“KÜLTÜR DÜNYASINA KATKI SUNUYORUZ”
Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve arkeoloji kazı başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, yaptığı açıklamada, Harput'un turizm potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek,
Harput Kalesi kazılarında bu sene ikinci aşamaya gelindiğini, özellikle kalenin içerisindeki Osmanlı mahallesinin çizimlerinin bitmek üzere olduğunu söyledi.
Harput ile ilgili birçok arşiv belgesini okuyup değerlendirdiklerini aktaran Aytaç, “Seyahatnameler, görsel malzemeler ve çizimlerden de yararlanıyoruz. Harput'un eski fotoğraflarını günümüzde yaşanıyor gibi gösteren illüstrasyon çalışmaları yaptık. Bu çalışmaların içerisinde sanki halk hala yaşıyormuş gibi gösterilecek. Bunların amacı kültür dünyasına ve dolayısıyla turizme katkıda bulunmak” diye konuştu.
Aytaç, bu konudaki çalışmaların resim öğretmeni İsmet Ercan tarafından yürütüldüğünü kaydetti.
“BUGÜNE KADAR BÖYLE BİR ÇALIŞMA YAPILMAMIŞ”
26 Yıllık resim öğretmeni İsmet Ercan, yaptığı açıklamada, Harput'un 1800-1900'lü yıllardan günümüze ulaşan siyah beyaz fotoğraflarını renklendirerek günümüze taşıyacaklarını söyledi. Bu çalışmaların kale içi kazı çalışmalarında bilimsel yayınlarda kullanılacağını ve geçmişe ışık tutacağını belirten Ercan, “Bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmamış. Bu konuda bir adım attık. İnşallah başarılı oluruz. Elimizde şuan çalıştığımız 5 fotoğraf var. Fotoğraflar 1800'lü yılların sonu, 1900 yılların başında çekilmiş. Tabi o dönemin şartlarına göre çok net fotoğraflar değil. Biz de bunu tekrar net olarak renkli olarak günümüze ve geleceğe taşımak istiyoruz. Biz hem fotoğraftaki görünmeyenleri ortaya çıkaracağız hem de renkli olarak günümüze taşıyacağız. O dönemin yerleşim yerlerini, kullanılan malzemelerin ne olduğunu, sosyal yaşamın ne olduğunu canlandırmak için çalışma yürütüyoruz.” dedi.