Harput'ta Tarihi Değişim

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları öncülüğünde Harput'a kazandırılan Basın Müzesi, Musiki Müzesi, Hoca Hasan Hamam Müzesi ve türkülere konu olan Hüseynik Yolu projeleri  ile tarihi mahalle Harput, yıllardır arzu edilen ancak bir türlü ulaşılamayan seviyeye ulaştı. 

Youtube Kanalı
Abone Ol

5 bin yıllık tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Elazığ turizminin altın noktası olarak görülen Harput, uzun yıllardır bir mezarlıklar şehri olarak anılıyor, istenilen hizmet ve projelere bir türlü kavuşamıyordu. Kendisi de bir tarihçi olan Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın öncülüğünde son yıllarda Harput'a kazandırılan projelerle tarihi beldenin tarihi kimliği ve ihtişamı adeta yeniden ayağa kalktı. Basın Müzesi, Musiki Müzesi, Hoca Hasan Hamam Müzesi ve Tarihi Hüseynik Yolu projeleri sayesinde hem tur şirketlerinin hem de yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Harput'a gerçekleştirilen projeler vatandaşlardan tam not alıyor.

HARPUT BASIN MÜZESİ

Elazığ Belediyesi'nce "Müzeler Şehri Elazığ Projesi" kapsamında Harput Mahallesi'nde 1800'lü yıllarda inşa edilen Sağir Müftü Konağı, basın müzesine dönüştürüldü. Müzede, baskı kalıpları, matbaa, haberleşme araçları, basın yayın materyali sergileniyor.

HARPUT MUSİKİ MÜZESİ

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan tarihi Harput Mahallesi'nde bulunan müze, diğer müzelerden farkı ile dikkat çekiyor. Harput musikisinin tanıtılması amacıyla hayata geçirilen müzede, musikide kullanılan enstrümanlar, çaydaçıra oyununu ve kürsübaşını yansıtan balmumundan heykeller ile karaoke salonu bulunuyor.

HOCA HASAN HAMAM MÜZESİ

Elazığ Belediyesi tarafından kadim medeniyetler merkezi Harput'ta bulunan yaklaşık 4 asırlık Osmanlı Dönemi'ne ait Hoca Hasan Hamamı, restorasyon çalışmalarının ardından müzeye dönüştürüldü. Harput girişinde görkemli kubbesiyle ve gösterişli mimarisiyle ziyaretçileri karşılayan Hoca Hasan Hamam Müzesi, tarihsel serüveni içerisindeki hamam kültürünü gelecek nesillere aktaracak. Büyük ölçüde yıkılmış olan tarihi yapı 2021 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarının ardından alanında uzman bir ekip tarafından yürütülen kapsamlı ve titiz çalışmalar sonucu müze olarak Harput turizmine kazandırıldı.

TARİHİ HÜSEYNİK YOLU

Harput Mahallesi ile güneyinde yer alan Ulukent (Hüseynik) Mahallesi arasında ulaşımı sağlayan tarihi yol turizme kazandırıldı. Tarihi süreçte kervanların kullandığı ve türkülere konu olan Şeher Yolu, yapılan rekreasyon çalışmalarıyla yeniden eski cazibesine kavuşturuldu. Toplam 2200 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde yürüyüş yolu olarak düzenlenen tarihi yol güzergahının Harput ve Hüseynik girişlerinde tagıyla görkemli birer taş kapı inşa edildi. Ve yine hem Harput hem de Hüseynik Mahalleleri girişlerinde toplam 90 araçlık iki adet otopark alanı ve güvenlik kulübeleri yer alıyor Dekoratif ahşap korkuluklarla güvenliğin oluşturulduğu tarihi yol güzergahının Hüseynik tarafında mini bir seyir terası, çocuk oyun alanı, oturma bankları, kameriyeler, çeşmeler ve mescit yer alıyor. Yeşil doku ve dekoratif aydınlatma çalışmalarıyla görsel zenginlik kazandırılan tarihi yolun Harput tarafında ise şehrin kuşbakışı izleneceği görsel bir şölen sunan 890 metrekare alana sahip seyir terası, çeşmeler, 35 adet kameriye, barbeküler ve mescidin yer aldığı 10 bin metrekare alana sahip bir piknik alanı oluşturuldu. Ayrıca Harput' un tarihi dokusuna uygun inşa edilen taş bina da restoran olarak düzenlendi.

PROJELERE VATANDAŞLARDAN TAM NOT

Hakimiyet TV muhabirleri Feyza Nur Dikici ve Hasret Kantarcıolu, Elazığ Belediyesi'nin Harput'a kazandırdığı bu projeleri yerinde ziyaret edip inceleyerek vatandaşların görüşlerini sordu. Projeleri tur şirketleri ve kendi imkanlarıyla ziyaret eden vatandaşlar gerçekleştirilen projelere tam not vererek Harput'a bu tarz yatırımların devam etmesini istedi.

“HARPUT'TA ARTIK DAHA FAZLA ZAMAN GEÇİREBİLİYORUZ”

Müzeleri büyük bir heyecanla ziyaret ettiğini belirten bir vatandaş, duygularını şu sözlerle aktardı: “Eskiden Harput'a yemek yemek için geliyor, kaleye bakıp bakıp gidiyorduk. Ama şimdi yapılan müzeler sayesinde daha fazla vakit geçirebiliyoruz, Basın Müzesine geldik her şey o kadar çok güzel ki. Her detaya dikkat edilmiş tek tek yazılmış, ayrıca ücretsiz olması çok güzel bir avantaj ben çok beğendim, herkesin gelip görmesi gerekiyor. Elazığ için gerekli olan bir çalışmaydı, Elazığ Belediyesine böyle bir çalışma yaptığı için teşekkür ederim.”

“TARİHE YOLCULUK YAPMIŞ HİSSİ VERİYOR”

Safa Çaparlar isimli vatandaş ise müzelerin kendisini tarihte bir yolculuğa çıkardığını belirterek şunları söyledi: “Bu müzeyi ilk gezdiğimde Harput'un ne kadar eski bir tarihe ev sahipliğini görüyorum, Basın Müzesi'nde bulunan çok eski makinaların olması tarihe yolculuk yapmış hissi veriyor. Bütün baskı teknikleri burada mevcut, Basın Müzesi her yaşa hitap ediyor. Harput tarihi bir yer, yapılan müzede bunu bütünleştirmiş. Böyle yerlerin olması çok güzel birden fazla müzenin olması daha güzel. Bu tarz yerlerin topluma kazandırılması da Elazığ için yerinde bir çalışma olmuş.”

“MÜZELER BAZI ŞEYLERİN KIYMETİNİN BİLİNMESİNİ SAĞLIYOR”

Merve Çaparlar isimli eğitimci bir ziyaretçi ise: “Yeni açılan müzeler geçmişe yolculuk yapmış hissi oluşturuyor. 17'inci Yüzyıla ait baskı makinesiyle başlayan serginin çağımıza kadar gelmiş görüntüsü çok güzel. Müzeyi gezdikçe şu an her şeye kolaylıkla ulaşabildiğimizi görüyoruz. Müze bazı şeylerin kıymetinin bilinmesini sağlıyor. Bir öğretmen olarak kitap okumanın kıymetli olduğunu öğrencilerime hep anlatırım. Buraya gelince kitapların ne şartlarda basıldığını, insanların neler yaşadıklarını görünce düşüncelerim ikiye katlandı. Bu müzenin yapılması ve bu tarihi eserlerinin dokusunun bozulmadan sergilenmesi çok güzel” şeklinde konuştu.

“DAHA FAZLA MÜZE YAPILMASI GEREKİYOR”

Kendisi de bir basın mensubu olan Tekin Yalçınkaya ise düşüncelerini şu cümlelerle aktardı: “Müzelerin Harput'un tarihini yansıttığını düşünüyorum. Harput'a daha çok müze yapılması gerekiyor. Bu müzeler hem Elazığ'da yaşayanlara hem de diğer illerden gelen vatandaşlara Elazığ'ın tanıtılmasını sağlıyor. Bende basın mensubu olduğum için ömürlük bir hatırayı burada gerçekleştirmek istedik.”

“GEZDİĞİM EN GÜZEL YERLERDEN BİRİ”

Harput'a tur aracılığıyla geldiğini belirten bir vatandaş ise şunları söyledi: “Çanakkale'den doğu turu yapıyoruz. Turla geldik. Elazığ'ı ve Harput'u geziyoruz. Bu müzeleri çok beğendik. Tarihi gösteriyor, çok güzel restore olmuş. Çok hoşuma gitti. Gezdiğim en güzel yerlerden biri.”

“MÜZELER ÇOK GÜZEL

Müzeleri çok beğendiğini aktaran bir diğer vatandaş ise: “Harput'taki müzeler çok güzel. Gerçekten ihtiyacı vardı Harput'un. Daha önce böyle şeyler yoktu. Şimdi çok güzel oldu. Turla gelen insanlar var. Biz de gelip geziyoruz. Zaten Harput'umuz çok güzel. Böyle yerler arttırılırsa daha güzel olacak diye düşünüyorum.” dedi.

“SÖZLE ANLATILMAZ YAŞANIR”

Harput'u ve müzeleri gezen diğer vatandaşların görüşleri ise şu şekilde: “Elazığ'a Adana'dan geldim. Bayağı güzel burası, tarih dolu bir şehir. Harput zaten tarih dolu. Sözle anlatılmaz, yaşanır.”

“ŞERİFOĞULLARI'NIN TARİHÇİ OLDUĞU BELLİ”

“Elazığlıyım. Harput çok güzel olmuş, önceki halinden eser yok. Özellikle Hoca Hasan Hamam Müzesi'nin bulunduğu yer önceden çöplüktü. Başkanımızın eline emeğine sağlık. Tarihçi olduğu ne kadar belli. Ne kadar güzel şeylere imza atmış. Bayıldım, çok beğendim. Herkese tavsiye ediyorum. Herkes Elazığ'a geldiğinde mutlaka Hoca Hasan Hamam Müzesi'ni gezsin. Tavsiye ediyorum.”

“EN BÜYÜK TANITIM VE HİZMET”

“Müzeleri mükemmel buldum. Memleket hasretiyle yanıp tutuşuyoruz biz. Adana'dan geldim, Elazığlıyım. Çok duygulandım gerçekten. Şu ana kadar yapılması gereken en büyük tanıtım, hizmetti. İnsan duygulanıyor. Dışarıdan geldiği zaman daha çok duygulanıyor.”

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI'NA TEŞEKKÜR

Harput Merkez Mahallesi Muhtarı Zülküf Demirpolat ise son olarak şunları söyledi: “Elazığ Belediye Başkanımız Sayın Şahin Şerifoğulları, Harput'a bir sürü müze kazandırdı. Bu anlamda Harput Mahalle Muhtarı olarak kendimi çok şanslı hissediyorum. Tarihi bir beldede, ölmüş olan, yok olan bir tarihi gün yüzüne çıkardığı için şahsım, mahallem ve seçmenim adına, Elazığlılar adına Sayın Başkanımıza çok teşekkür ederim. Hoca Hasan Hamamı bence Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir müze oldu. Dediğim gibi kendimizi şanslı hissediyoruz.” dedi.

Yorumlar 1
Mustafa 16 Ekim 2023 16:10

Hizmetleriniz için çok teşekkür ederim. Ancak Harput sadece ana girişten ibaret değildir ara sokakları bir görmenizi isterim tozdan topraktan bozulan yollardan çöpten ottan geçilmiyor.

Bakmadan Geçme