Harita Yerine Bakanlık
Özellikle ülkemizin son yıllarda yaşadığı deprem, yangın, sel, çığ gibi doğal afetler AFAD'ı Türkiye'nin afet risk haritası çıkarmaya yöneltmiş.
AFAD'ın hazırladığı afet risk haritasında 2021 yılında Türkiye'de 23 bin 753 deprem meydana geldiği ve 107 sel ve su baskını olduğu bilgisine yer verilmiş.
Ulusal çapta tamamlanan duyarlılık haritaları, Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri (TUCBS) kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı üzerinden tüm kurumların kullanımına sunulmuş.
AFAD tarafından yapılan çalışma önemli. Bir nevi ülkemiz coğrafyasının röntgeni çekilmiş ve zayıf yönlerimiz ortaya çıkartılarak tedavi yapacak kurumlara yol haritası sunmuş.
Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız çokça deprem, yangın ve sel olayı da gösterdi ki, bu gibi afetler her başımıza geldiğinde her kurum bir şeyler yapmak istiyor ancak yetki, yönetim ve koordinasyonsuzluk sebebiyle çok imkâna rağmen az iş yapılıyor.
Geçtiğimiz yaz Akdeniz bölgesinde de yaşanan orman yangınlarında bunu çok net gördük. Orman Bakanlığının çaresiz kaldığı, Türk Hava Kurumuna ait uçakların bozuk olması, askeri ve diğer kurumlara ait helikopterlerin günler sonra devreye sokulması ve daha bir sürü aksaklık içerisinde binlerce dönüm ormanımız göz göre göre kül oldu.
Yaşadıklarımız ve muhtemelen bundan sonra daha sık yaşayacağımız doğal afetler de gösteriyor ki bu iş sadece risk haritası çıkartıp olayın fotoğrafını çekip malumun ilamını yapmakla olmuyor.
Yapılan çalışmaların, bu alanlarda uzmanlık eğitimi almış ve tecrübesi olan profesyonellerin, tek kurum ve merkezden komuta edilmesi gerekiyor. Bunun için de tek işi ve uzmanlık alanı bu olacak Afet Bakanlığı'nın kurulması ve şart olmuştur artık.
Bu bakanlık, hem kendi donanımını oluşturarak bu tür afetlere hazırlıklı olacak hem de diğer kamu ve özel kurumlardaki uçak, helikopter, iş makinaları ve diğer özellikli ekip ve ekipmanların envanterini çıkartarak topyekûn ve fakat tam uyum ve koordinasyonla etkin ve sonuç odaklı çalışmalar yürütecek. Yine bu bakanlık, her türlü senaryolara karşın, değişik eylem planlarını hazırlayıp zaman zaman tatbikatlar da yaparak olası felaketlerden en az zayiatla çıkmamızı sağlayacaktır.
Bugün olmasa bile yakın bir gelecekte hükümet, bu bakanlığı kurmak zorunda hissedecektir kendini. Onun için zaman kaybetmeye gerek yok. Zaten AFAD diye bir kurum ve binlerce personel var. Diğer kurumlardan da naklen geçişlerle devlete çok yük olmadan bu bakanlık kurulabilir ve etkin bir şekilde hayatımızın zor günlerinde hemen yanı başımızda olabilir.