Halkın Vermediği Yetkiyi Meclisten İstemek
31 Mart yerel seçimlerinin ardından yeni dönemin ilk Belediye Meclis oturumu gerçekleşti ve yasa gereği komisyon seçimleri yapıldı.
İlk oturumda değişik partilerden belediye meclis üyesi olarak seçilen isimler birbirleriyle tanıştılar.
İyi başlayan meclis toplantısı sıra komisyon üyelerinin seçimine gelince bir anda gerginleşti.
Halkın büyük teveccühü ile ikinci kez Belediye Başkanlığı görevine seçilen Şahin Şerifoğulları, yasanın kendisine verdiği komisyonları 3 ya da 5 kişiden oluşturma yetkisini daha fazla katılımcılık ve şeffaflık ilkesi gereğince 5 kişiden oluşturulacağını ifade etmesi demokratik olgunluk yanında kendine güven ve denetlenebilir bir belediye için önemli ve özgüvenli bir karardı.
Komisyonların 5 kişiden oluşturulması kararının ardından Ak Parti kendi grubuna ait üç ismi belirledi. Başkan Şerifoğulları komisyona girecek Yeniden Refah Partisi ve CHP'den de isimlerini belirleyip bildirmelerini istedi.
Bu iki partinin verdiği isimleri meclisin oylarına sunan Başkan Şerifoğulları, bu isimlerin seçilmedeki yeterli sayıya ulaşamadığı için komisyonlara girmelerinin yasal olarak mümkün olmadığını dile getirerek komisyonların 3 kişi olarak görev yapmak zorunda kaldığını ifade etti.
Oldukça şeffaf, demokratik ve katılımcı yürütülen bu sürecin ardından CHP'li Meclis Üyesi Murat Akkoç tepki gösterdi. Bu tepkilere YRP sıralarında da destek gelince ortalık karıştı ve Başkan Şerifoğulları toplantıya kısa bir süre ara vermek zorunda kaldı.
Aranın ardından başlayan toplantıda, komisyon üyelerinin seçimine devam edildi. Bu olay da gösterdi ki Başkan Şerifoğulları'nın tüm iyi niyet, yasanın kendisine verdiği yetkiyi muhalefetin lehine kullanma inisiyatifine rağmen klasik muhalefet anlayışımız ne yazık ki devam ediyor.
Muhalefetin talebi dahi olmadan komisyonların 5 kişiden oluşturulacağını daha toplantının başında ifade etmesine rağmen, yapılan seçimlerde muhalefetin verdiği isimlerin yine yasada belirtilen seçilebilme yeterli sayısına ulaşamamasının hırçınlığını ve daha meclisin ilk toplantısında kaotik ortam oluşturmanın fırsatına çevirmek ve istenmeyen görüntülerin yaşanmasına sebep olmak ne belediye meclis üyeliğine ne de demokrasiye yakıştı.
Tüm muhalefet parti meclis üye oylarıyla dahi seçilme sayısına ulaşamamanın kendi içinde demokratik muhasebesini yapmayan, halktan almadıkları destek ve teveccühleri Başkan Şerifoğulları'nın kendilerine sunmasına rağmen meclisin takdirini alamayıp bir üye dahi seçtirememenin gereksiz hırçınlığını gösterip sözde muhalefet yapıyoruz gibi bir algıyı oluşturmak ne kendilerine ne şehre bir şey kazandırır.
Görünen o ki yapılan ilk belediye meclis toplantısında Başkan Şahin Şerifoğulları'nın tüm iyi niyet, katılımcı ve şeffaf bir belediye meclisi oluşturma yönündeki samimi gayet ve çabası, muhalefet meclis üyelerinin alamadıkları destek ve seçilememenin verdiği hırçınlıkla meclisin gereksiz olarak gerilmesine ve hoş olmayan görüntülerin oluşmasına sebep olmuştur.
YRP ve CHP'nin komisyonlarda yer alması elbette doğru ve isabetli olurdu. Başkan Şerifoğulları'nın da bu yönde ortaya koyduğu irade, meclisin demokratik iradesine takılmışsa ve seçilebilme sayılarına ulaşılamamışsa bunun sebebi başkan değil meclisin demokratik tecellisidir.
Kendileri, demokrasi ve şeffaflık talep eden CHP ve YRP, talep ettikleri demokratik yollarla seçilememiş ve meclis komisyonlarına girme yetkilerini demokratik oylama neticesinde meclisten alamamışlardır.
Demokrasiye yenilen partilerin, “demokrasi elden gitti” deme lüksleri yoktur. Halktan alamadıkları yetkiyi de Belediye Meclisinden talep etme yetkileri ise hiç yoktur.