Haberciliği Müfterilik Sayan Haber Siteleri

Tüfek icat oldu mertlik bozuldu sözü, şimdilerde medya sektöründe 'internet haberciliği çıktı işin de suyu çıktı' sözüne dönüşmüş durumda.

TAKİP ET

Ucuz maliyeti ve yasal boşlukları sebebiyle önüne gelen ya internet sitesi kuruyor ya da buna bile gerek duymadan sosyal medyadan bir hesap açıyor ve buralardan aldığı sözde güç ve medya mensubu olmanın şımarıklığı ile yalan yanlış ya da kurgu haberlerle büyük bir sorumsuzluk örneği gösterebiliyor.

Farklı mesleklerde olup da bu alanlardaki başarısızlıklarını örtmenin bilinçaltı psikolojisi bir site kurarak ya da sosyal medyadan hesaplar kurarak kendini topluma ispatlama gibi bir komplekse düşenlerin kurduğu korsan haber siteleri ve sosyal hesaplar yalan yanlış bilgi ve duyumlarla itibar suikastı yapmaktan geri durmuyorlar.

Bunun bir örneğini geçtiğimiz haftalarda görmüştük. Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı hemşehrimiz Nurettin Gül'ün isminin geçtiği bir ses kaydından hareketle “Nurettin Gül'ün rüşvet ses kaydı” başlığı ve onun resmiyle verilen bir haber, içeriğini okumayan ya da ses kaydını dinlemeyenler için Nurettin Gül'ün rüşvet aldığı kanaatini oluşturmaya yönelik alçakça ve basın etik ilkelerine aykırı ve şu an yargıda olan bir haber olmuştu.

Söz konusu ses kaydında konuşması olan şahıs, bunun Nurettin Gül ile ilgisi olmadığını, başkasından talep ettiği bir parayı daha erken alabilmek için Nurettin Gül'ün ismini kullandığını, konunun Gül ile yakından uzaktan ilgisi olmadığını açıklasa da ilk haberin izlerini silmek artık mümkün değildi.

Haberinolsunelazığ isimli bu site, benzer manipülatif haberlerine bugün de bir yenisini ekledi. Olayın gerçek boyutunda söz konusu eski bayan gazete çalışanını, düştüğü mağdur ve mazlum konumdan kurtarmak olan Gazeteci meslektaşımız Nafiz Koca'nın bu gayretini farklı yorumlayarak sözde Koca'ya itibar suikastı yapmaya çalıştı. Nafiz Koca'yı Kent Konseyi seçimleri öncesinde yıpratmaya çalışmak en hafif anlamıyla haysiyet cellatlığıdır.

Bu tür sitelerin kamuoyunda itibarı, güvenirliği ve ciddiyeti asla yoktur. Sözde sansasyonel haber yaparak kendilerini öne çıkarmak ve buradan maddi çıkar elde etmek amacında olduklarını bütün şehir biliyor.

Şehrin çözüm bekleyen onlarca sorunu varken, ilimizin gelişmesi ve kalkınması adına herhangi bir fikir üretemeyen bu tür merdiven altı haber sitelerinin kamu denetimine alınması gerekmektedir.

Haberinolsunelazığ haber sitesinin artık rutini haleni getirdiği ve çamur at izi kalsın türü mesnetsiz, kaynaksız ve itibar suikastı maksadı taşıyan bu tür haberlerinin kendilerini itibarsız kıldığını ve güvenirliklerini sıfırladıklarını bilemeleri lazım.

Bakmadan Geçme