GURUR DUYDUK  

Elazığ'da hizmet noktasında eksiklikler her zaman ifade edilse de, ilimizde önemli projeler de hayata geçiyor. Bu kapsamda, Fırat Üniversitesi Teknokent'te Türk Mühendisleri tarafından geliştirilen bir program Elazığ'ı tüm dünyaya tanıttı.

TAKİP ET
Erkan BAY/Elazığ'da yatırım ve istihdam konusunda yapılan çalışmaların yetersizliği kamuoyu tarafından bilinirken Fırat Üniversitesi Teknokent'te Türk Mühendisleri tarafından geliştirilen bir program Elazığ'ı tüm dünyaya tanıttı.



TÜM TÜRKİYE ELAZIĞ'I KONUŞTU

Fırat Üniversitesi Teknokent'te Türk Mühendisleri tarafından geliştirilen program özellikle ulusal medyada geniş yer buldu. Elazığ'da hazırlanan programın önemli bir çalışma olduğunu ifade eden ulusal medya, 'İntihal.net' programının Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade etti.

 

 

ÇOK SAYIDA ÜNİVERSİTE KULLANIYOR

Türkiye'nin ilk yerli intihal yazılım programı yapay zek özellikli 'İntihal.net' kaçak yayınları ve FETÖ'cülerin çaldığı bütün yayınlanmış eserleri  tanıyarak deşifre etti.

Fırat Üniversitesi Teknokent'te Türk mühendislerce geliştirilen, 'intihal.net' yazılım program Milli Eğitim Bakanlığı ve çok sayıda üniversite tarafından kullanılmaya başlandı.

 

ELAZIĞ'DAN TÜM TÜRKİYE'YE

Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer ve mühendisler tarafından geliştirilen 'intihal.net' yazılım programı sayesinde insanların emek verdiği şeyleri kendi emeği gibi göstermeye karşı hazırlanan bir program emek hırsızlarına karşı bir önlem alıyor. Yapılan bu program tamamen Türk mühendisleri tarafından hazırlandı.

 

ÜNİVERSİTELER HER YIL YABANCI ŞİRKETLERE 30 MİLYON TL ÜCRET ÖDÜYORDU

Fırat Üniversitesi'nde 3 doçent, kurdukları ekiple milli ve yerli İntihal (benzerlik) programını geliştirerek ABD ve İsveç'e ödenen 30 milyon liranın ülkemizde kalmasını sağladı. Türkiye'deki üniversitelerin dünyada bulunan 2 intihal yazılım şirketine yaklaşık her yıl 30 milyon TL veriyorlardı. Hazırlanan bu program sayesinde hem yazılım programımız ülkemize ait oldu hem de yabancı yazılım şirketlerine yüksek miktarlarda ücret ödenmesinin önüne geçildi.

 

2016 YILINDA PROJESİ BAŞLADI, 2017 YILINDA BİTTİ

Yapay zek özellikli 'İntihal.net', 2016 Ocak ayında projesi başladı ve 2017 Kasım ayı itibariyle bitti. Satışa hazır hale de getirildi. Bu ürün özellikle Türkiye'deki üniversiteler için hazırlandı. Özellikle 2017 yılında Katar ve Kıbrıs'taki bir üniversiteye verildi. Türkiye'de ise ilk etapta 40 üniversite deneme sürümünü kullandı.



YÖK YENİ BİR KANUN ÇIKARDI

Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer, geçtiğimiz günlerde Hakimiyet Gazetesi'ne yapmış olduğu açıklamada, 'Hazırlanan kitaplar ve makalelerin başka yerlerden alındığına çok şahitlik ediyoruz YÖK yeni bir kanun çıkardı. Bu kanuna göre tezler yayınlanmadan önce böyle bir programdan geçecek ki tezlerin çalıntı olup olmadığı belli olsun. Böyle bir kanun çıktı. Böyle bir kanun çıkınca bizim ilgimizi çekti. Türkiye'de iki yabancı menşeli programın kullanıldığını gördük.'

 

 

YAPACAĞIMIZA İNANDIK

Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer, 'Türkiye'deki 200 üniversitenin bu programı kullandığını gördük. Ağırlıklı olarak bu firmalara her yıl 7 milyon dolar ödendiğini ve hiç pazarlık etmediklerini öğrendik. Bu bize ilham verdi, önce beş altı aylık bir çalışma yaptık. Yapabileceğimizi gördük.'' dedi.

 

DEVLETE BORCUMUZ OLDUĞUNA İNANIYORUZ

Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer, 'Biz bu programı satmazsak bile bazı ülkelerin tekelini kırmış olduk. Ürünümüzü üniversiteler kullanıyor, yayınevleri kullanıyor. KOSGEB ve TÜBİTAK gibi proje havuzu olan yerler kullanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı talim terbiye kurulu okul kitapları için böyle bir ihtiyacın olduğunu söyledi. Biz geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığına hibe ettik. Çünkü bizim devlete borcumuz olduğunu düşündük.' dedi.

 

Bakmadan Geçme